Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Trøndelag Trøndelag STEINKJER

Svartisen i Meløy

  • +47 74401717
  •  /  km From You
Overview

Engenbreen, en del av Svartisen, er et populært turmål når man ferdes langs Kystriksveien. Du kommer tett på den mektige breen, som er Europas mest lavtliggende bre. Dette er et område med flotte turmuligheter og den ultimate måten å oppleve breen på er selvsagt gjennom brevandring.

Navnet til Norges nest største isbre kommer av den karakteristiske dype blåfargen i isen. Den massive isen har et spekter av blåtoner, fra transparent is til turkis og mørkeblå, og gjør Svartisen til et mektig skue på nært hold. Det meste av isbreen ligger på 12- 1400 meters høyde. Her vokser ismassene ettersom breen tilføres mer nedbør enn det som smelter vekk i løpet av året. Nedover dalsidene dannes bretunger som snor seg ned mot lavlandet. Engenbreen, som ligger innerst i Holandsfjorden i Meløy, er den bretunga som strekker seg lengst ned mot havnivå av alle breene på det europeiske fastlandet, og er dermed den mest tilgjengelige isbreen i Europa.

Den aller beste måten å oppleve breen på er å bli med på brevandring med guide. Det er flere aktører som tilbyr brevandring på Svartisen med utgangspunkt Engenbreen. En bretur varer omtrent 5 timer og halvparten av tiden er man oppe på selve breen. Turen krever normal god fysisk form og noen vil oppleve den som krevede. Guiden vil tilpasse turen til gruppen. 

De fleste nøyer seg med bare å gå opp til brekanten. Dette er en tur på rundt en time fra kaia. Den siste delen av turen opp til breen går man på berg, og det er en del stigning. Resten av turen går på grusvei og man kan leie sykkel ved kaia dersom man ønsker det.  

Etter tjue minutters gåtur fra kaia kommer man til Brestua. Her kan man få servert vafler, lunsj og middag. Mange nøyer seg med å gå hit og kanskje rusle rundt brevannet som ligger like ved. Utsikten fra Brestua mot breen er flott.  

Hvordan komme seg til Svartisen

Du tar båt fra Holandsvika som ligger langs Fv17 - Kystriksveien. Holandsvika ligger 13 km nord for Halsa. Båtturen over tar bare 10 minutter og er opplevelse i seg selv. 

Overnatting ved Svartisen 

Det er to hytter tilgjengelig i tilkytning til Brestua. Disse kan du reservere online.  

 

 

 

 

 


  • Last Updated:
  • Source: Kystriksveien
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with TripAdvisor
Your Recently Viewed Pages