Skip to main content
Unknown Component
civid: 585ac2551c6f5c76a81e0bf4
name: plugins_common_social_share (widget)
STORVIK

Ureddplassen - Nasjonal Turistveg

Ureddplassen er et av nordlandskystens aller beste steder for å beskue både øyriket og midnattssol. Rasteplassen tilbyr en mektig utsikt mot storhavet, mot Fugleøya og Lofotveggen. Ureddplassen er en del av Nasjonal Turistveg Helgelandskysten.

I den mørkere tiden på året finnes det knapt vakrere sted å beskue nordlyset når det danser over himmelen mot nord. På Ureddplassen står det en sverdfisk som et krigsminnesmerke etter krigen. På monumentet kan du lese navnene på alle de som døde om bord i ubåten KNM Uredd.

I februar 1943 var ubåten Uredd på et oppdrag der hun skulle landsette Kompani Linge-agenter i Bodø. Disse skulle sabotere kraftforsyningen ved Sulitjelma Gruber. De hadde fått beskjed av britisk etterretning at Fugløyfjorden ikke var minelagt, noe som var feil. Uredd traff en tysk mine, og alle ombord omkom. Ubåten ble ved hjelp av miniubåt funnet i 1985 sørvest for Fugløyvær, som du ser fra Ureddplassen, på 105 meters dyp.  Man fant da ut at den hadde blitt sprengt av en mine ved maskinrommet. Uredd er den eneste norske ubåten som har blitt tapt i kamp.

I 2018 ble Ureddplassen kraftig oppgradert i forbindelse med Nasjonal Turistveg med et flott toalettbygg som av britisk presse har blitt kalt "verdens flotteste utedo".  

Kilde: Kystriksveien Reiseliv

0

Ureddplassen - Nasjonal Turistveg

Sider du nylig har besøkt