Dynamic Variation:
Choose Language
Search

Turistinformasjon i FjellNorge

På turistkontorene i FjellNorge finner du brosjyrer og lokalkjent personale som kan hjelpe deg med tips om overnatting og opplevelser i regionen.

Valdres Turistkontor - Fagernes
Jernbanevegen 7, 2901 Fagernes
Tel: +47 61 35 94 10
Email: info@valdres.no
Mer informasjon.

Lillehammer Turistkontor
Jernbanetorget 2, 2609 Lillehammer
Tel: +47 61 28 98 00
Email: info@lillehammer.com
Mer informasjon.

Gjøvikregionen Turistkontor
Jernbanetorvet 3, 2821 Gjøvik
Tel: +47 611 46 710
Email: info@tgjovik.com
Mer informasjon.

Otta Turistkontor
Ola Dahls gate 1, 2670 Otta
Tel: +47 61 24 14 44
Email: info@nasjonalparkriket.no
Mer informasjon.

Transport til og i FjellNorge

FjellNorge er lett tilgjengelig enten om du kommer med egen bil eller ønsker å benytte offentlig transport.

Gode veier, daglige forbindelser og et godt utbygd rutenett gjør at en enkelt og raskt kommer seg både til og rundt i FjellNorge. Krydret med flott naturlandskap er reisen en opplevelse i seg selv.

Fly

Nærmeste storflyplass til FjellNorge er Oslo Lufthavn, som har et stort tilbud av nasjonale og internasjonale forbindelser til/fra byer i Norge og Europa. Avstanden fra lufthavnen til Lillehammer er 150 kilometer, til Otta 250 kilometer og Fagernes 175 kilometer. En oversikt over hvilke flyselskaper som flyr inn til Oslo Lufthavn finnes på hjemmesiden til flyplassen.

Trondheim Lufthavn, Værnes tilbyr også nasjonale og internasjonale flyforbindelser. Avstanden fra lufthavnen til Dovrefjell i FjellNorge er 2,5 timer. Få ytterligere informasjon om flyavganger.

Fagernes Lufthavn ligger midt i FjellNorge og tilbyr daglige flyvninger fra/til Oslo Lufthavn. I vintersesongen tilbys også charterflygninger fra London og Düsseldorf til/fra Fagernes. Få mer informasjon om avganger.

Bil

FjellNorge er lett tilgjengelig med bil om en kommer fra sør, vest eller nord i landet. Det er gode veier i FjellNorway og enkelt og ta seg frem med både bil og bobil. Bil gir deg en fleksibilitet til å velge ruter også utover hovedfartsårene.

E6 går fra Oslo, gjennom FjellNorge, til Trondheim. Man kan også velge E16 enten fra Oslo eller Oslo Lufthavn til Valdres og Jotunheimen, eller Rv4 gjennom Hadeland og inn i FjellNorge. Andre innfartsårer er Rv15 mellom Otta og Måløy, Fv258 Nasjonal turistveg Strynefjellet, Fv55 Nasjonal turistveg Sognefjellet og E136 til og fra Møre/Ålesund. Rv51 Nasjonal turistveg Valdresflye går gjennom FjellNorge.

Noen veistrekninger til og i FjellNorge har bomstasjoner hvor passerende biler må betale bompenger. Med Visitor Payment kan du passere automatisk i bomstasjoner merket AutoPASS. Dette gjøres ved å opprette en konto og legge inn en forhåndsbetaling med kredittkort. Lær mer om AutoPASS.

Tog

NSB tilbyr daglige togforbindelser til og i regionen. Toget stopper på Oslo Lufthavn mellom Oslo og Lillehammer. Videre togforbindelsen til/fra Trondheim og Åndalsnes, hvor togene stopper på blant annet Kvitfjell, Ringebu, Vinstra, Otta, Dovre, Dombås, Hjerkinn, Kongsvoll, Lesja, Bjorli, Oppdal og Værnes Lufthavn.

Raumabanen mellom Dombås og Åndalsnes er en av Norges vakreste togturer, og gir en unik mulighet til å komme tett på spektakulær natur. NSB Gjøvikbanen har avganger annenhver time fra Oslo til Gjøvik.

Billettautomat tilgjengelig hele døgnet samt salg av billetter hos aviskiosken Narvesen. For togtider og nærmere informasjon, se NSB sine nettsider eller ring + 47 815 00 888.

Buss

Daglige ankomster til regionen med ekspressbusser fra Oslo, Bergen og Trondheim. Få ytterligere informasjon om ruter og tider.

Godt tilbud av lokalbusser rundt i regionen. Les mer og planlegg til reise, eller ring ruteopplysningen på telefon 177.


Les mer om tranport til og i Norge

Overnatting i FjellNorge

På ferieturen er overnatting mer enn et sted å sove. FjellNorge kan tilby et mangfoldig og stort utvalg av forskjellige overnattingsmuligheter.

Gjør overnattingen til en opplevelse å bo på en bondegård eller et hotell i høgfjellet. En fjellstue med personlig vertskap, eller et byhotell med tilgjengelighet til det urbane kan også være et alternativ. Det er også mulig å slå opp teltet ved elvebredden.

Bed and breakfast

I Fjell Norge kan du bo på bed & breakfast både i byene og noen steder også på fjellet. Både gjestehus og vandrerhjem finner du under denne kategorien.

Camping 

For den som velger å feriere på campingplasser eller i bobil er det mange muligheter. Ved elvebredden, blant fjellmassivene, ved småbyer og tettsteder eller ved et fjellvann vil du kunne finne ditt eget ferieparadis.

Hotell

FjellNorge har godt utvalg av hoteller. Enten du ønsker nærhet til byen eller utsikt over fjellene vil du kunne finne ditt favorittsted. I oversikten finnes også gårdshotell og fjellhotell som skiller seg fra de tradisjonelle hoteller.

Hytter og feriehus

Lei en egen hytte eller et feriehus for sommeren. I FjellNorge er det mange hyttegrender med fantastisk beliggenhet. Det er et godt utvalg av familiehytter med høy standard. På skidestinasjonene finnes i tillegg leiligheter med svært høy grad av komfort.

Privat innkvartering

Under privat innkvartering vil du finne overnatting på bondegård, i hytter og feriehus. Dette er steder som drives av private og i hovedsak ikke som næringsvirksomhet.

Turisthytter og fjellstuer

En fjellstue er et overnattingssted i fjellet, oftest med noe enklere standard enn hotellene. Fjellstuene har gjerne et personlig vertskap. Du finner fjellstuene i forbindelse med vandrerutene i høgfjellet.

Les mer om hva du kan se og gjøre når du besøker FjellNorge.

Fakta om FjellNorge

I hjertet av Norge ligger regionen som har fått navnet FjellNorge. Regionen byr på arkitektur, kultur, mattradisjoner og unike naturopplevelser.

Et par timers bil- eller togtur nordover fra Oslo Lufthavn begynner regionen som har fått navnet FjellNorge. FjellNorge byr på variert kulturlandskap med byer, bygdesentre, grender og setergrender.

Naturen går fra rolige skogsåser rundt Mjøsa til spektakulære fjellområder i ulike nasjonalparker. Her finner du Nord-Europas største utvalg av totusenmeterstopper, store, uberørte fjellområder og en stillhet og ro som gir deg ro i sjela og en pause fra hverdagen.

OL-byen Lillehammer

Porten til FjellNorge ligger i den populære småbyen Lillehammer, kjent for fantastiske TV-bilder fra internasjonale idrettsarrangement. OL-byen fra 1994 er fortsatt populær blant idrettsfolk, både til trening og konkurranser. Lillehammer er kjent for sin karakteristiske sentrumsbebyggelse, og byens hovedgate er regnet som en av landet mest stemningsfulle.

I gangavstand fra sentrum finnes en rekke museer. Byen ligger ved inngangen til Gudbrandsdalen, og med det et perfekt utgangpunkt for en opplevelsesrik reise i FjellNorge.

Unike turmuligheter i nasjonalparker

Sju av landets nasjonalparker ligger i FjellNorge, og alle er etablert for å ta vare på unike naturområder. Her venter blant annet Galdhøpiggen, Norges høyeste fjelltopp, sammen med Norges en av Norges mest populære vandreruter over Besseggen.

FjellNorge er mye mer enn spektakulære fjelltopper og utfordrende stier. I regionen finnes også roligere landskap med skogkledde åser, et roligere tempo og en avslappende atmosfære. Mange stier og ruter er godt merket, både for syklister og for vandrende.

Både på fjellet og i lavlandet kan besøkende nyte godt av allemannsretten. Det betyr at alle kan ferdes fritt i utmark og finne sine unike leirplasser eller hvileplasser. Besøkende kan med andre ord legge opp sitt eget eventyr, finne sin egen vei og skape sin egen, unike reiseopplevelse.

Les mer om vandring i FjellNorge.

Gode fiskemuligheter

FjellNorge byr på varierte og gode fiskemuligheter. I Norges største innsjø kan du utfordre blant annet abbor, gjedde og ørret. Ørretstammen her regnes som Norges mest storvokste, og det fanges årlig fisk på over 10 kilo. Den er imidlertid vanskelig å få på kroken; kanskje er fiskeopplevelsen vel så stor på jakt etter fjellørret i en liten elv på fjellet.

Tips og råd om fiskeplasser får man gjerne der det selges fiskekort. Allemannsretten gir også anledning til å plukke bær og sopp i utmark.

Lokal, kortreist mat

FjellNorge har med sin natur de beste forutsetninger for å produsere ren, naturlig mat. I utvalgte butikker og gardsutsalg kan man kjøpe kortreist kjøtt, fisk og meieriprodukter. Prøv gjerne den særpregende rakfisken som blant annet produseres i Valdres.

Les mer om mat og drikke i FjellNorge.

Nasjonale Turistveier

Nasjonale turistveger byr på bilturer gjennom vakker norsk natur der opplevelsen krydres med nyskapende arkitektur og kunst tilrettelagt på utsiktspunkt og rasteplasser.

Sohlbergplassen på Rondanevegen er et eksempel på et slikt utsiktspunkt, ogFjellNorge har flere av de nasjonale turistvegene.

Stavkirker

Kristendommen ble innført i Norge omkring år 1000, og i årene etter kristningen ble det bygget om lag tusen stavkirker. Per i dag er det 28 stavkirker i Norge, og 9 av disse ligger i FjellNorge.

Les mer om stavkirker i Norge.

Skibladner

Skibladner er verdens eldste hjuldamper i normal drift, og hver sommer går den berømte båten fra 1856 i trafikk på Mjøsa. Skibladner er et vakkert innslag på Mjøsa, og kulturlandskapet rundt Mjøsa er vakkert sett fra Skibladner.

Arrangement

En fin blanding av kulturarrangement og idrettsarrangement for både elite og mosjonsutøvere gjør FjellNorge til en hovedregion for arrangement. Et av verdens største terrengsykkelritt, Birkebeinerrittet, finner sted i FjellNorge. 

Henrik Ibsens verdenskjente Peer Gynt bodde i Gudbrandsdalen. Ingen scene egner seg bedre for dette skuespillet enn en friluftsscene i Peer Gynts Rike.

Med to av landets best bevarte dikterhjem, i sin tid bebodd av nobelprisvinnere i litteratur, er Lillehammer et naturlig sted for en litteraturfestival. Norsk Litteraturfestival  - Sigrid Undset-dagene er Nordens største litteraturfestival med hovedvekt på nordisk samtidslitteratur og samspillet mellom litteratur og samfunn. Arrangeres hvert år i mai.

I tillegg arrangeres en mengde store og mindre festivaler, konserter og kulturoppsetninger i regionen.

Kulturopplevelser

I fjellNorge er det en rekke kunstmuseer og gallerier, og naturligvis et utvalg museer som viser livet i Norge fram til i dagValdres Folkemuseum  i Fagernes og Maihaugen på Lillehammer er de mest kjente og største.

I FjellNorge vil også kulturlandskapet være en opplevelse. På turer i utmarka, enten det er på fjellet eller i skogene, vil man se spor etter hvordan befolkningen her har levd.

Aktiviteter

I FjellNorge renner en av verdens beste raftingelver, Sjoa. Det er et bredt utvalg av elvesport i regionen, og det er fine forhold for rafting, elvepadling og riverboard – med ulik vanskelighetsgrad.

Sykkeltilbudet og vandretilbudet er også stort og variert. Landets beste downhillsykling ligger i Hafjell Bike Park, og både fjell og skoglandskap frister med fine muligheter for stisykling. Et nett av skogs- og fjellveier gir også flotte sykkelmuligheter.

Med så mye unik natur, er vandring en populær aktivitet. Den kanskje mest eksotiske turen er moskussafari med guide på Dovrefjell.

Les mer om aktiviteter og attraksjoner i FjellNorge.

Ad
Ad
Ad