Dynamic Variation:
Choose Language
Search

Attraksjoner og aktiviteter i FjellNorge

FjellNorge byr på et mangfold av aktiviteter og attraksjoner. Få inspirasjon til din reise i fjellregionen.

Reisemål i FjellNorge

Opplev fjellandskapet på Østlandet. Besøk Lillehammerregionen, Valdres, Gjøvikregionen, Gudbrandsdalen og fjellområdene Jotunheimen, Rondane og Dovre.

Aktiviteter i FjellNorge

Høye fjell, spektakulære breformasjoner, buldrende elver og sildrende bekker utgjør rammen for friske opplevelser i en kontrastfull natur.

FjellNorge byr på ro, stillhet og behagelige naturopplevelser. Den ville naturen gir også muligheter for dem som ønsker mye aktivitet og høy puls. Bratte fjellsider, rasktrennende elver med stabil vannføring og isbreer er egnet for actionaktiviteter for dem som ønsker det.

Rafing og annen elvesport

Sjoa regnes som en av verdens aller beste raftingelver, og det har vokst fram et godt elvesportmiljø knyttet til elva. Et virkelig adrenalinkick kan du få om du måler krefter med vannet i kajakk, i raftingflåte og med riverboard. Det finnes tilbud både for nybegynnere og erfarne elvefarere.

Vandring

Det finnes utallige muligheter innen vandring i FjellNorge. For noen er det aller beste at den norske allemannsretten gir mulighet til å gå hvor man vil i utmarka, mens andre foretrekker godt merkede stier og tilrettelagte ruter.

Blant de mest populære rutene finner vi turen opp til Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen, og den spektakulære turen over Besseggen. Godt merkede ruter går både gjennom krevende høyfjell og i roligere skogstrakter. Du står fritt til å velge det du foretrekker.

Les mer om vandring blant Nord-Europas høyeste fjell.

Sykkel

De som foretrekker å tilbringe ferien på sykkel har en rekke valgmuligheter.Sykkeltilbudet i FjellNorge er bredt. Her finnes utallige stier, seterveier og fjellveier som egner seg godt for syklister på forskjellig nivå. Landets mest komplette tilbud innen heisbasert sykling finnes i Hafjell, hvor en har mulighet til å sykle downhill. Hafjell Bike Park har blant annet har vært arena for VM i terrengsykling.

Syklister som liker litt roligere underlag har tilbud som Mjøstråkk og Mjølkevegen. Er du en av de som liker å sykle med startnummer, anbefales verdens største terrengritt, Birkebeinerrittet, eller et av de andre populære sykkelrittene i området.

Fiske

FjellNorge byr på varierte fiskemuligheter i alt fra enkelt tilgjengelig vassdrag i nærheten av vei, til øde og lite besøkte fjellvann i høyfjellet.

I Norges største innsjø Mjøsa kan du utfordre blant annet abbor, gjedde og ørret. Ørretstammen her regnes som Norges mest storvokste, og det fanges årlig fisk på over 10 kilo. Kanskje er fiskeopplevelsen vel så stor på jakt etter fjellørret i en liten elv på fjellet.

Les mer om fiske i FjellNorge.

Eventyr for alle

De yngste gjestene har også sine fartsfylte aktiviteter. I Hunderfossen Familiepark  kan de teste rafting, bilbaner tilpasset forskjellige aldersgrupper, berg- og dalbane og ulike andre aktiviteter. Her ligger det også en morsom klatrepark.

Bob- og akebane

Lillehammer Olympiske Bob- og akebane fra vinter-OL i 1994 lar deg føle 3G-kraften på kroppen. Om sommeren kan bob- og akebanen testes med hjulbob. Den tar 4 passasjerer pluss pilot og maksfarten oppgis til cirka 100 kilometer i timen.

Morsomme aktiviteter på hjul finner du også på Beitostølen, der det blant annet ligger en litt mindre hjulbob og en olabilløype. Olabilløypen er en svingete, asfaltert løype nedover alpinbakken på Beitostølen.

Moskussafari

For mange er det å komme seg på et passende fotohold på en levende Moskus en annen aktivitet med høyt spenningsnivå. Bli med på en guidet tur på Dovrefjell, så øker sannsynligheten for å få se dette gamle urdyret. Uansett om du går med eller uten guide, må du hold tilstrekkelig avstand til dyrene.

Riding

Sett deg rolig i salen, la hesten bære både deg og sekken din. Fra hesteryggen kan du virkelig nyte de fantastiske naturinntrykkene FjellNorge byr på. Rideturer med guide arrangeres av forskjellige aktører i FjellNorge, for eksempel på Venabu.

Arrangement og festivaler

Henrik Ibsens verdenskjente Peer Gynt bodde i Gudbrandsdalen. Ingen scene egner seg bedre for dette skuespillet enn en friluftsscene i Peer Gynts Rike.

Med to av landets best bevarte dikterhjem, i sin tid bebodd av nobelprisvinnere i litteratur, er Lillehammer et naturlig sted for en litteraturfestival. Norsk Litteraturfestival - Sigrid Undset-dagene er Nordens største litteraturfestival med hovedvekt på nordisk samtidslitteratur og samspillet mellom litteratur og samfunn. Arrangeres hvert år i mai.

I tillegg arrangeres en mengde store og mindre festivaler, konserter og kulturoppsetninger i regionen.

For mosjonister og idrettsutøvere arrangeres det store sykkelritt, løp og annen aktivitet i løpet av et år. Furusjøen rundt i Rondane er velkjent, det samme kan sies om Birkebeinerrittet, et av verdens største terrengsykkelritt.

Les mer om attraksjoner i FjellNorge.

Vandring blant Nord-Europas høyeste fjell

Den kjente fjellturen over Besseggen, og Norges høyeste fjell Galdhøpiggen, gjør Jotunheimen nasjonalpark til et populært turområde.

Nord-Europas høyeste fjell

Jotunheimen Nasjonalpark har de 22 høyeste fjellene og den største isbretettheten i Nord-Europa. Derfor er området ettertraktet blant fjell- og breentusiaster fra hele verden. Helt siden 1800-tallet har folk med dragning mot høye fjell, oppsøkt Jotunheimen for å realisere sine alpine drømmer.

I Jotunheimen møtes myke og kvasse kurver, kulde møter varme og villmark møter idyll. Det er et fjellområde som kan by på alt det en turentusiast kan drømme om. I Nord-Europas høyest beliggende villmark kan du oppleve fire årstider på samme dag. På tur i Jotunheimen begeistres man av kontrastene.

Fakta om Jotunheimen

Jotunheimen Nasjonalpark ble opprettet i 1980 og utgjør 1145 kvadratkilometer. Nasjonalparken ble opprettet for å bevare et vilt og vakkert fjellområde bestående av Nord-Europas 22 høyeste fjell.

Det meste av nasjonalparken ligger over skoggrensen på cirka 1000 meters høyde, og bare de dypeste dalene går under denne høyden med noen få meter.

Besseggen og Galdhøpiggen er turene de fleste kan klare

Selv om Jotunheimen Nasjonalpark er et drømmested for klatrere, er det også stedet der folk flest kan realisere den alpine drømmeturen. Normalt tenker man at de kvasse og bratte fjellformasjonene bare er for klatrere som behersker klatretau, karabinkroker og kiler, og som knapt vet hva høydeskrekk er for noe.

Besseggen og Galdhøpiggen er unntakene. Dette er turer der du kan kjenne på følelsen av å ha en fjellklatrers dristige mot, uten å behøve å ha det. Derfor har disse turene oppnådd stor popularitet i Norge.

Besseggen 

Det mest vanlige er å ta båten fra Gjendesheim turisthytte  til Memurubu turisthytte , og deretter gå Besseggen oppover på vei tilbake til Gjendesheim. Dette alternativet krever at man får plass på en tidlig båtavgang. Det er også et alternativ å gå fra Gjendesheim turisthytte. Du går da Besseggen nedover og får den spektakulære utsikten innover i Jotunheimen. Turen tar normalt mellom 6-9 timer.

Føler du at turen over Besseggen blir for strabasiøs, er det mulig å gå langs vannet. Dette turalternativet tar normalt 3-4 timer. For deg som ikke ønsker å gå noen av de nevnte turene, er en tur med Gjendebåten et godt alternativ. Naturopplevelsen fra båten er overveldende, og har du ikke følt på lysten til å gå tur i området tidligere, så kanskje dette endrer seg etter en båttur på Gjende. 

 • Startsted: Gjendesheim, 984 meter over havet
 • Høyeste punkt: 1743 meter over havet
 • Tidsbruk: 6-9 timer
 • Adkomst: R51 til Gjendesheim
 • Transport: tog/buss fra Oslo/Trondheim til Otta, buss til Gjendesheim
 • Parkering: Gjendesheim
 • Overnatting: Bessheim , Gjendesheim, Hindsæter , Maurvangen , Memurubu, Lemonsjøen Fjellstue , Beitostølen 
 • Sesong: Juni - september
 • Båt på Gjendevatnet: se rutetabeller og priser 
 • Guiding: flere tilbydere i regionen

Folkebestigningen Galdhøpiggen

Turen opp Galdhøpiggen er lett, selv om dette er høyeste fjellet i hele Nord-Europa. Det mest vanlige å gå fra Juvasshytta. Dette alternativet krysser isbre, så her går du i taulag store deler av turen. En spennende opplevelse, men dersom ingen av dere har brekunnskap og riktig utstyr, må dere benytte guide. Du kan bestille plass i et taulag på forhånd, eller henvende deg på Juvasshytta ved ankomst. De største taulagene kan bestå av 50 personer, så synet av taulaget som bukter seg over breen er svært spesielt.

Det er også vanlig å gå fra Spiterstulen turisthytte. Denne turen går ikke over isbre og er T-merket helt til topps.

 • Startsted: Juvasshytta, 1841 meter over havet
 • Tidsbruk: 6-7 timer
 • Adkomst: R55 til Galdesand i Bøverdalen 
 • Overnatting: Fossheim Turisthotell 
 • Sesong: Mai - september
 • Startsted: Spiterstulen, 1104 meter over havet
 • Tidsbruk: 7-9 timer
 • Adkomst: R55 til Røisheim i Bøverdalen – skiltet til Juvasshytta 
 • Overnatting: Fossheim Turisthotell
 • Sesong: Mai - september
 • Guiding: flere tilbydere i regionen

Hvorfor er noen innsjøer grønne?

Jotunheimen Nasjonalpark består av mange innsjøer, der Gjendevatnet er den ubestridte dronningen. Tilførsel av slamholdig smeltevann fra isbreer gir flere av innsjøene grønn farge i løpet av sommeren.

I Jotunheimen finnes det eksempler på innsjøer som ligger rett ved siden av hverandre, der det ene er blått og det andre er grønt fordi brevann bare renner ut i ett av dem. Et godt eksempel på dette er Gjendevatnet og Bessvatnet på hver side av Besseggen.

Fysisk form

Turene til Galdhøpiggen og over Besseggen kan gjennomføres av de fleste som er i god form. Folk som lever aktive liv som inneholder trim, sport eller annen fysisk aktivitet, vil normalt være i god nok form. Det viktigste er at man liker å være ute hele dagen.

Bekledning og utstyr

Uansett hvilken tur du velger, må du være godt påkledd og utstyrt. Været skifter raskt, og solvarme kan fort bli til regn og kulde. Husk vanntette pakkeposer. Her er et forslag til hva du bør ha på kroppen og i sekken:

 • Fjellstøvler 
 • Turbukse
 • Ull- eller teknisk undertøy og strømper
 • Ull- eller teknisk trøye/genser
 • Skalljakke og skallbukse
 • Vanntette vanter eller votter
 • Lue og skjerf 
 • Kart og kompass eller GPS
 • Solbriller og solkrem
 • Mat og drikke
 • Førstehjelp og gnagsårplaster


Les mer om sikkerhet i de norske fjell.

Vinter i FjellNorge

Stabilt klima med fine snøforhold gjør FjellNorge til et ettertraktet område for vinteraktiviteter, både med og uten ski.

Skitilbud til alle

FjellNorge byr på det meste når det gjelder skimuligheter. Uberørt snø, milevis med oppkjørte langrennsløyper, fjellområder egnet for randonee og alpinbakker med utvalg fra de letteste familiebakkene til krevende utforløyper tilpasset eliteutøvere. Dette, sammen med en rekke terrengparker i de ulike alpinanleggene, gjør FjellNorge til et av landets mest komplette områder for skikjøring.

Så snart kuldegradene melder sin ankomst, setter de forskjellige skidestinasjonene i gang snøkanoner som produserer ekstra snø. Sammen med det som kommer av natursnø gir dette stabile og lange skisesonger, gjerne med flotte skiforhold fra november til godt over påsketider.

Lillehammer Ski Resort tilbyr for eksempel heiskort som gjelder i fem forskjellige skianlegg – Sjusjøen, Skeikampen, Hafjell, Kvitfjell og Gålå.

Også Beitostølen har et meget godt skitilbud, og det er en av de destinasjonene som kan tilby gode skiforhold tidligere på vinteren.

Sjusjøen i Lillehammer-regionen er blitt kåret til Norges beste langrennsdestiansjon.

Turrenn på ski

Hele vinteren igjennom er det tilbud om ulike mosjonskonkurranser på ski. Langrennsløperne har et utall konkurranser å velge mellom. Det aller mest prestisjefylte og populære er Birkebeinerrennet som går fra Rena til Lillehammer. Hvert år står over 15000 skiløpere klare på Rena for å gå de 54 kilometerne til Lillehammer.

Andre vinteraktiviteter

Selv om ski er den mest populære vinteraktiveten for regionens gjester, er det mange andre aktiviteter man kan ta seg til i vinterhalvåret.Stemningsfull kanefart, aketurer, trugeturer i stille vinterskog og fartsfylte opplevelser i hundespann er blant aktivitetstilbudene uten ski på beina.

På isfiske utfordres tålmodigheten, men gevinsten er stor om du treffer på godt fiske.

En annen aktivitet som mange vet å sette pris på, er hundekjøring. Hundekjøring er både spennende og fartsfylt, og det finnes flere aktører som tilbyr hundekjøring i FjellNorge.

Les mer om aktiviteter og attraksjoner i FjellNorge på sommeren.

Vandring i FjellNorge

FjellNorge byr på fotturer i terreng for alle aldre og ferdighetsnivåer, i noen av Europas siste områder med urørt villmark.

Fra lavland til alpine fjellområder

Flatbygdene ved Mjøsa, uberørt villmark i gammelskog, Pilegrimsleden, Norges høyeste fjell og sju nasjonalparker, er blant attraksjonene for vandreglade folk i FjellNorge. Gjennom tusener av år har isen slipt og formet FjellNorge slik det fremstår i dag. Det åpne og vennlige landskapet med fjellvann og myrer blir avløst av majestetiske fjell i det fjerne. 

Kom og opplev rolige åser og flatbygder på Toten, villmarksområdet Vassfaret, Peer Gynts rike i Gudbrandsdalen og ikke minst Jotunheimen medknivskarpe egger, høye topper og irrgrønne fjellvann.

Nord-Europas høyeste fjelltopp

Galdhøpiggen (2469 meter over havet) og Besseggen i Jotunheimen Nasjonalpark, er to av landets mest populære vandremål.

Galdhøpiggen er Nord-Europas høyeste fjell og en av de mest besøkte fjelltoppene i Norge. Du kan velge merket T-rute fra Spiterstuelen, en tur som tar 8-10 timer, eller du kan gå med brefører fra Juvasshytta, over Styggbreen isbre. Juvasshytta tilbyr daglig guidede turer i sommersesongen.  

De bratte passasjene og den fantastiske utsikten over Jotunheimen Nasjonalpark, gjør Besseggen til et av landets mest populære turmål. Turen gir en luftig følelse der du står flere hundre meter over det grønne Gjendevatnet på en side og det dypblå Bessvatnet på den andre. Turen tar cirka 7 timer, uten pauser.

Totusenmetertoppene ligger tett i fjellområdene Jotunheimen, Dovrefjell og Rondane. Her finnes mulighet for breturer, merkede vandreruter og toppturer med eller uten guide, for de som søker luftige egger og utfordringer, men også familievennlige toppturer med storslagen utsikt.

Merkede turstier

For uerfarne fjellvandrere som vil oppleve høyfjellet er FjellNorge er FjellNorge det ideelle stedet å begynne. Følg merkede ruter til minnerike dager i fjellet. 

Det er viktig å være godt forberedt når en skal ut på vandring i fjellet. Les mer om de norske fjellvettreglene.

Brevandring 

Fra rolige, enkle turer til ekstremturer med klatring og rappelering - brevandring gir deg unike opplevelser på snø og is. Utforsk istårn, sprekker og tunneler inne i blåisen sammen med dyktige guider, iført sele, stegjern og isøks.  

Svellnosbreen ved Spiterstulen er en glimrende bre for turer inn i blåisen. Her ligger den kjente Eventyrisen med Jotunheimens kanskje mest spektakulære brefall

Et annet spennende turmål er Smørstabbreen på Sognfjellet. Breen er omkranset av hele ni fjell som er over 2000 meter. 

Pilgrimsvandring

Pilegrimsleden i Norge er turveier basert på tradisjonen om å dra påPilegrimsvandring. Leden bindes sammen av natur - og kulturminner med religiøs tilknytning til middelalderen, samt minner knyttet til Olvatradisjonen.

Leden går fra Oslo til Trondheim går gjennom Østre Toten, Gjøvik og videre forbi Lillehammer og Gudbrandsdalen.

Skibladner, ble sommeren 2012 offisielt døpt som Pilegrimsbåt og er en del av Pilegrimsleden.  

Vandring – mer enn å gå

FjellNorge byr på variert og mangfoldig natur. Vandrekonseptene er også mangfoldige og kan innebære guiding, bagasjetransport og turer fra hytte til hytte. På Beitostølen tilbys blant annet guidet topptur med kløvhunder. Som i resten av FjellNorge, kan du også her velge i en mengde ulike aktiviteter.

Flere steder i FjellNorge kan du finne en base som utgangspunkt for turer til fots. Skeikampen, Venabu, Gålå, Høvringen og Beitostølen egner seg alle til baseferie for vandring med eller uten guide. Ellers er de mange turisthyttene i Nasjonalparkene perfekte utgangpunkt for vandring.

Bynært og familievennlig

Vandring i FjellNorge kan kombineres med andre aktiviteter. Lillehammer er et eksempel på en opplevelsesrik by med vandremuligheter rett ved byen. Barnefamilien kan legge turen om Neveltoppen, 20 minutter med bil og cirka en times fottur fra Lillehammer sentrum. Toppen er det mest besøkte fjellet i Lillehammers nærområde, og er en enkel tur som kan gjennomføres av de aller fleste.

Mat og drikke i FjellNorge

FjellNorge tilbyr mat etter gamle oppskrifter, og du får smaken av vilt fra fjellet, fisk fra rene elver og fersk bakst fra det lokale bakeriet.

Smaken av FjellNorge har en stor spennvidde som bygger pålokalproduserte råvarer. Økologisk kjøttprodusenter og et småskala landbruk leverer kvalitet og krydres med tradisjonelle smaker fra de ulike områdene i regionen.

Lokalprodusert mat 

Du finner utsalgsteder som er spesialisert på matvarer basert på lokale råvarer i hele FjellNorge. Rakfisk, skekeskinke, flattbrød, røkt sik, ost, kurv og pølse produsert med omtanke. 

Spisesteder

Velg mellom ulike spisesteder og spennende restauranter med kortreise mat og kokker av verdensklasse, der omgivelsene er ulikt alt annet du har sett.

Les mer om kvalitetsstempelet Norwegian Foodprints. Alle spisesteder som er godkjent serverer hjemmelaget mat basert på norske råvarer og lokal identitet.

Naturskjønne opplevelser langs Nasjonale Turistveger

Fire Nasjonale Turistveger ligger i FjellNorge. Vegene har oppnådd internasjonal oppmerksomhet for arkitekturen og design.

Nasjonale Turistveger er 18 utvalgte veistrekninger i Norge som byr på det ypperste av naturopplevelser, og 4 av disse finner du i FjellNorge. Kombinasjonen av fjord og fjell gir rammer for kjøreturer i norsk natur.

De Nasjonale Turistvegene har oppnådd internasjonal oppmerksomhet for arkitekturen og utsmykningen av rasteplasser. Dette gjør kjøreturen til en større opplevelse enn naturen i seg selv.

Tar man av fra hovedveiene vil man finne mindre trafikkerte veistrekninger hvor man kommer nærmere inn på små bygder og tettsteder. Mange av de flotteste veistrekningene er fjelloverganger, ofte uten fast dekke. Utsiktspunkt og tilrettelagte rasteplasser er utsmykket med kunst og spennende arkitektur, som skal gi tilleggsopplevelser til reisen.

Det ligger 4 Nasjonale Turistveger i FjellNorge:

 • Sognefjellsvegen
 • Rondanevegen
 • Valdresfly
 • Gamle Strynefjellsvegen

Sognefjellesvegen

Nasjonal Turistveg Sognefjellet går fra Lom i øst til Gaupne i vest, en strekning på totalt 108 kilometer. Nyt turen gjennom noe av den vakreste naturen Norge har å by på. Med sine 1434 meter over havet, er Sognefjellsvegen den høyeste fjellovergangen i Nord-Europa og byr på et fantastisk skue uansett hvilken retning du snur deg.

Dette er egentlig en gammel handelsvei som var mye brukt i tidligere tider. Utvekslingen av varer mellom øst og vest var stor, og det er sagt at det en gang var 1600 hester som kom over fjellet fra øst.

De store mengdene varer som passerte denne fjellovergangen var fristende for tyver og andre med onde intensjoner. Stedsnavn på fjellet i dag tyder på at tyvene hadde kjente plasser de gjemte seg og ventet på de reisende. Fantesteinen på 1434 meter over havet har navnet sitt fra dette. Galgeberget er kjent for at en av tyvene endte sine dager her, etter en massiv jakt og manngard utført av de handelsreisende som hadde sett seg lei på tyvene som alltid lå klare til å stjele.

I dag trenger du ikke frykte tyvene, nyt heller denne fantastiske turen, enten på sykkel, i bil eller til fots.

Les mer om Nasjonal Turistveg Sognefjellsvegen.

Valdresflya

Den 37 kilomter lange vegstrekningen Valdresflya går fra Garli til Besstrondsæter, gjennom den østlige delen av Jotunheimen og videre til Valdres. Vegen over fjellet er stengt i vintersesongen.

Nasjonal Turistveg Valdresflya gir et vakkert vidsyn der den svever fritt og lett over vidda. Mot nord kan du se Jotunheimen Nasjonalpark med sine ville, bratte fjell, mens i sør er landskapet mye roligere og mildere. 

Veien går gjennom et gammelt kulturlandskap med stølsdrift og tradisjonsrike turistbedrifter i høyfjellet. Storde deler av veien ligger over tregrensen og det høyeste punktet ligger 1389 meter over havet. 

Du kan stoppe nesten hvor som helst langs veien og finne et godt sted for fotturer. I området rundt Gjende er det et omfattende nettverk av merkede stier som egner seg for både korte og lange turer i Jotunheimen Nasjonalapark.

Besseggen er det mest kjente turmålet, og er en av de mest populære fotturene i Norge. Turen begynner bare et steinkast fra veien, enten fra Gjendesheim turisthytte, eller ved å ta båten til Memurubu turisthytte og gå langs Besseggen tilbake til bilen.

Les mer om Nasjonal Tusitveg Valdresflya.

Rondanevegen

Nasjonal Turistveg Rondane som går fra Muen og Sollia kirke til Folldal og er 75 kilometer lang. Veien er helårs åpen, men kan stenge ved dårlig vær vinterstid. Vegen går langs østsiden av Rondane Nasjonalpark, og du kjører i et landskap som veksler mellom kulturlandskap på den ene siden og fjellmassivet på den andre

Rondane ble etablert som Norges første nasjonalpark i 1962, og du finner mange turisthytter og merkede stier i Rondane hvis du tar deg tid til en tur innover i fjellheimen. Er du heldig får du kanskje øye på reinsdyr fra en av Norges siste villreinstammer. Kjøreturen langs de blå fjellene i Rondane er en opplevelsesreise i geologi, natur og kultur. Forfattere og kunstnere har bidratt til å etablere bildet av Rondane som det urørte flotte fjellriket det er. 

Fjellene i Rondane har en majestetisk ro over seg, de store fjellene og enorme viddene ligger der og venter på deg. Er du ikke av typen som ønsker å utforske de til fots, kan du oppleve dette mektige landskapet fra bilen når du kjører Nasjonal Turistveg her.

Les mer om Nasjonal Turistveg Rondane.

Gamle Strynefjellsvegen 

Nasjonal Turistveg Gamle Stynefjellsvegen går mellom Grotli og Videsæter og er 27 kilometer lang. Veien er vinterstengt og er åpen fra tidlig i juni til snøen kommer.

Den over 100 år gamle vegen er en opplevelse i seg selv. Gamle håndlagde murer av nøye tilhuggede steiner og lange rekker av stabbesteiner kjennetegner strekningen over fjellet. I gamle dager var det mange ruter over fjellet som ble brukt til kløving og riding, men det var strabasiøse og tunge turer.

Det ble i 1881 bestemt å bygge vei, og rallarer fra Sverige og lokale krefter gikk i gang med det tunge anleggsarbeidet. I 1884 var veien klar, og den ligger fremdeles der som et minnesmerke over tiden som har gått. 

Grotli, ved den østre delen av veien, var fra tidligere tider et møtepunkt for reisende mellom øst og vest, og i gamle dager kom mange cruiseturister hit for å oppleve norsk fjellnatur. Veien byr alltid på en vakker kjøretur og i sterke høstfarger er den i særklasse.

Les mer om Nasjonal Turistveg Gamle Strynevjellsvegen. 

Shopping i FjellNorge

FjellNorge byr på hyggelige handlegater, gårdsbutikker, kjøpesentre og lokale utsalg hvor en har mulighet til å kjøpe med seg klær, mat og suvenirer.

Prøv fiskelykken i FjellNorge

Fjellregionen byr på rike fiskemuligheter i elver, innsjøer og fjellvann, og tilbyr variasjon i fiskearter og natur i en ubetalelig stillhet.

Norges største innsjø

For de som er på jakt etter virkelig stor gjedde eller ørret, er Mjøsa i Gjøvikregionen  stedet å prøve fiskelykken. Norges største innsjø byr på et varierende fiske, året rundt. I tillegg har Gjøvikregionen et bredt utvalg små og store fiskevann i sitt område. Les mer om fisketilbud i Gjøvikregionen.

Elvefiske

Gudbrandsdalslågen og Begna er svært kjente fiskeelver og du finner begge her i FjellNorge. Fra Norges største innsjø, Mjøsa, går den storvokste ørreten oppover den 204 kilometer lange Gudbrandsdalslågen og innbyr til fiske som kan resultere i fangst på over 10 kilo. Begna elv i Valdres byr på et variert utvalg arter og stor ørret i mengder som burde friste de fleste fiskeinteresserte. Tisleia elv på Golsfjellet tiltrekker seg en rekke fluefiskere hvert år.

Fjellfiske

FjellNorge byr på store vann, elver og varierte fiskemuligheter både i skogsterreng og på høgfjellet. Bitevillig småabbor i et skogstjern kan være et perfekt mål for barnefamilien, mens sky og kresen fjellørret er drømmen for andre.

I de høyereliggende fjellområdene, Jotunheimen, Dovrefjell og Rondane, finnes utallige muligheter for fiske. Pakk sekken og fiskestanga og finn ditt eget drømmested blant kulper, små fjellvann eller et vassdrag. Enten du foretrekker slukfiske, fluefiske eller om du liker best å gå langs en elv med markstanga, finnes det mange muligheter for en vellykket fisketur i FjellNorge.

Tilgjengelighet

Det er lett å tenke at de beste fiskevannene ligger langt fra allfarvei. Det er ikke alltid tilfelle. Enkelte fiskeplasser ligger nær hovedveien og noen er også tilrettelagt for bevegelseshemmede.

Fiskeguiding og leie av utstyr

I Valdres kan utdannede fluefiskeguider hjelpe deg med å finne de beste fiskeplassene og gi råd og hjelp med kasteteknikk og valg av flue.
Flere bedrifter i FjellNorge satser på fisketurisme og leier ut båt og fiskeutstyr. Kontakt det lokale turistkontoret for ytterligere informasjon om hvor du kan leie utsyr.

Helårsaktivitet

Fiske kan bedrives nesten hele året. Om vinteren er det isfiske som er den største attraksjonen, mens vår og høst kan være gode perioder for fiske i større vassdrag som f.eks. Mjøsa.

Nøl ikke med å spørre i sportsforretninger eller i turistinformasjonene for mer informasjon. Vær sikker på at du er kjent med lokale fiskeregler, og husk å kjøpe fiskekort.

Lær mer om fisking i Norge.

Attraksjoner i FjellNorge

Besøk nasjonalparker, ta bilen eller sykkelen gjennom vakre turistveier med tilrettelagte utsiktspunkt, eller besøk en nesten tusen år gammel kirke.

Nasjonalparker

FjellNorge består av sju nasjonalparker. Disse er interessante besøksmål dersom du er glad i unik og uberørt natur med minst mulig inngrep. Nasjonalparkene er et utmerket utgangspunkt for fjellvandring. Det er mye å velge mellom, og vanskelighetsgraden kan tilpasses den enkelte. Les mer omvandring i fjellregionen.

Det er mange godt merkede turstier i nasjonalparkene. Både den om jakter på fjelltopper på over to tusen meter, og den som ønsker en stille skogstur på en bortgjemt sti, vil kunne finne sin drømmetur her. I FjellNorge kan duvandre blant Nord-Europas høyeste fjell.

Besøkende har også muligheten til å oppleve fjellet på andre måter. Sykkel, riding, kajakk/kano og andre framkomstmidler er noen eksempler, men også bilveiene er opplevelsesrike.

Les mer om de syv nasjonalparkene i FjellNorge.

Nasjonale turistveger

Nasjonale turistveger byr på bilturer gjennom vakker norsk natur der opplevelsen krydres med nyskapende arkitektur og kunst tilrettelagt på utsiktspunkt og rasteplasser. Selv kjøreturen på høyfjellsvegene er severdigheter og opplevelser i seg selv. 

Et slik eksempel er den arkitektonisk spennende Sohlbergplassen på Rondanevegen. På Sognefjellsvegen er du oppe på 1430 meter over havet, og kommer tett på majestetisk natur. Gamle Strynefellsveg er over 100 år gammel, og på den kjente Valdreflya nærmes svever du over landskapet i bilen.

Viewpoint Snøhetta på Doverfjell er et prisvinnende besøkssenter med storslått utsikt over Snøhettamassivet. Besøkssenteret ligger nært E6 over Dovrefjell – en vei som ligger tilknyttet Rondanevegen. 

Les mer om de Nasjonale turistvegene i FjellNorge.

Opplevelsesveger

I tillegg til de utvalgte Nasjonale turistvegene, har FjellNorge en rekkeopplevelsesveger som er enkelt tilgjengelig.

Bjørnsonvegen og Peer Gynt-vegen er eksempler opplevelsesrike veger, som like gjerne kan besøkes med sykkel.

Stavkirkene

Spennende arkitektur er det også på FjellNorges 9 stavkirker. Kristendommen ble innført i Norge omkring år 1000, og i årene etter kristningen ble det bygget om lag tusen stavkirker. Per i dag er det 28 stavkirker i Norge, og 9 av disse ligger i FjellNorge.

Kunst og kultur

FjellNorge byr på mange unike naturopplevelser. Heldigvis er det ingen motsetning mellom det og at regionen har et bredt spekter av kunst- og kulturopplevelser. Kulturarven og naturarven går hånd i hånd.

Gårdsdrift og seterdrift var har skapt kulturlandskapet. Et egnet sted for å få et spennende innblikk i dette er MaihaugenNorges største friluftsmuseum utenfor Oslo. Her finner du over 200 gamle bygninger fra hele Gudbrandsdalen, og i sommersesongen er både hus og fjøs bebodd – med folk som presenterer levesettet fra tidligere tider.

Valdres Folkemuseum på Fagernes er et annet utendørsmuseum som presenterer denne tiden. Her kan du blant annet oppleve et flott stølsområde fra 1700-talletmed dyr på beitet.

Kunst og kultur utvikler seg, og det er ikke bare gamledager som vises på museer. I regionen finnes en rekke små og mellomstore kunstatelier, og på Stortorget i Lillehammer ligger Lillehammer kunstmuseum i en arkitektonisk spennende bygning med form som et flygel. Museet ble bygget i forkant av Lillehammer-OL i 1994, og museet har vært kåret til «Årets museum i Norge».

Glasskunst

Det er lange tradisjoner for produksjon av glass i området, og Hadeland Glassverk er en av de store aktørene her. Glassverket har eget besøkssenter på Jevnaker, og der kan man lære mer om historien, produksjonen og man kan gå i fabrikkutsalget og se på et stort utvalg produkter.

Skibladner

Aller best inntrykk av denne naturen får man kanskje fra Skibladner , verdens eldste hjuldamper som er i drift. Den ærverdige båten fra 1856 går i trafikk på Mjøsa i sommersesongen, og Gjøvik er et av stedene båten legger til.

Byer og tettsteder

Det store utvalget i naturbaserte aktiviteter går ikke på bekostning av spennende byer og tettsteder. De to største byene i FjellNorge er Gjøvik ogLillehammer, og begge har sine særegenheter. Gjøvik ligger vakkert til ned mot Mjøsa, og kan være et godt utgangspunkt for en tur med Skibladner.

Lillehammer er kjent som en idretts- og arrangementsby, og er kjent for gode opplevelser både for de shoppingglade og for de som bare liker folkelivet i en by.

Tettsteder som Lom og Fagernes er også verdt et besøk. Lom er kjent for sin trehusbebyggelse, bakeren i Lom og som et fint utgangspunkt for fjellturer, mens Fagernes er hovedtettsted i Valdres.

Det er kort vei fra byer og tettsteder naturopplevelsene, og selv om du ønsker å bo i byen, er det fortsatt godt mulig å kombinere byen med naturopplevelser.

Les mer om aktiviteter i FjellNorge.

Utforsk fjellregionen fra sykkelsetet

Kjenn på følelsen av frihet når du ufordrer deg selv på sykkel i FjellNorge.

 Det beste sykkelområdet gir de beste syklistene - slik som Edvald Boasson Hagen. Er det tilfeldig at sykkelprofilen kommer fra FjellNorge?

Flere hundre kilometer med seter- og fjellveier ligger og venter på deg og sykkelen. Alt fra familievennlige seterveier til spektakulære stier og downhill. Du får kjøpt gode sykkelkart for hele regionen. Dette gir deg tryggheten du behøver for å ta sykkelen fatt innover fjellplatået. 

Regionen har sykkelaktiviteter som passer for alle. Det varierte tilbudet inkluderer rolig seterveisykling, heisbasert downhill, hytte til hytte og stisykling i fjellet. Fine landeveisruter passer for de som liker seg best på asfalt.

I FjellNorge er det gjort en stor innsats for å kartlegge og skilte regionens sykkelruter. Du kan trygt sykle på egen hånd, på guidede sykkelturer, ogmed eller uten baggasjetransport. Du kan bo på ett sted i en lang periode og fortsatt ha en rekke sykkelruter å velge mellom. Noen steder kan du ta sykkelen på skiheisen om sommeren og sykle innover fjellplatået. Hvis du leter etter en spennende opplevelse kan downhill sykling være verdt å prøve.

Avisen The Guardian har stemt Sognefjellsvegen til en av verdens beste sykkelruter. Dette er er en reise mellom fjord og fjell. Hvis du blir lei sykling i oppoverbakke kan du hoppe på en av de lokale bussene og sitte på deler av ruten.

Sykkelutleie tilbys en rekke steder i regionen og noen tilbyr spesielle sykler for downhill sykling. 

På sykkel rundt Norges største innsjø Mjøsa

Man kan velge å sykle hele Mjøstråkk, som tar deg gjennom skogkledde åser langs Mjøsa. Den skiltede ruten er 250 kilomter lang og følger asfaltert vei. Mjøstråkk går forbi flere steder som tilbyr hjemmelaget mat og overnatting, i tillegg til en rekke attraksjoner. 

Sykkelturen kan kombineres med en tur på Skibladner, verdens eldste hjuldamper i drift.

Kartene finnes i de lokale turistkontorene.

”Syklist velkommen” i Valdres

Valdres Destinasjon er sertifisert som en "Syklist Velkommen"-destinasjon. Her finner du alt fra rolige og lite kuperte stølsveier til bratte og spektakulære fjelloverganger. Stølsvidda anbefales. Her kan sykkelturen kombineres med vandring, fiske, stølsbesøk og spennende mat- og kulturopplevelser. Eget sykkelkart er tilgjengelig på turistkontoret.

Mjølkevegen fra Vinstra til Gol er kåret til en av landets beste sykkelruter. Ruta passerer gjennom Valdres og Jotunheimens forgård, med utsyn mot majestetiske fjell og vidder. Turen gjennon Valdres byr på et av Norges største og vakreste stølsområder.

Les mer om sykling i Valdres.

Sykling i Nasjonalparkene

I Rondane, Dovrefjell og Jotunheimen kan man velge mellom å sykle på rolige baksideveier eller på moderne sykkelveier langs hovedvei. Et godt alternativ til de mer trafikkerte hovedveiene er de utallige skogs- og seterveienebåde i fjellet og i dalene omkring. Du kan også sykle til foten av Snøhetta massivet.

Les mer om Viewpoint SNØHETTA.

Sykkel i Lillehammer-regionen

Lillehammerområdet har kjente steder som Sjusjøen, Nordseter, Skeikampen, Gålå, Rondane med flere. Begge sider av Gudbrandsdalen har store områder med småveier, seterveger, skogsbilveger og stier som er ideele for sykling. Med utgangspunkt i hoteller, fjellstuer, bussruter og parkering for din egen bil kan du finne en tur som passer dine planer. 

Sykkelrutene er mange, og inkluderer bysykling i Lillehammer, lengre ruter som Peer Gynt vegen fra Skåbu til Skeikampen, bratt downhill ned fjellsiden i Hafjell eller stisykling på Skeikampen. Bjørnsonvegen innbyr til kulturopplevelser, mens fjellveier i regionen byr på unike naturopplevelser.

Les mer om sykling i Lillehammer-regionen.

Sykkelarrangementer

Mange syklister kjenner regionen gjennom større arrangement. World Cup i downhill har blitt arrangert i Hafjell Bike Park. Birkebeinerrittet, Valdresrittet, Bukkerittet, Furusjøen rundt i Rondane er andre kjente arrangment i regionen.

Felles for de store arrangementene er behovet for gode sykkeltraseer – til glede for både aktive syklister og familier som ønsker seg sykkelopplevelser av høy klasse.

Nasjonalparker i FjellNorge

FjellNorge består av sju nasjonalparker som alle har sine spesielle særtrekk og byr på unike naturopplevelser.

Jotunheimen Nasjonalpark

Jotunheimen er et 1150 kvadratkilomter stort fjellområde preget av majestetiske fjell og isbreer. Jotunheimen er et eldorado for turer i det norske høyfjellet. Her finner du den høyeste fjelltoppen i Nord-Europa, Galdhøpiggen på 2469 meter over havet. Mange breer innbyr til brevandring, men husk at du bør gå med guide på disse. 

Flere vann og vassdrag i Jotunheimen har godt ørretfiske, særlig de større innsjøene, men også i mange av fjellvannene er rike på stor ørret.

Nasjonalparken har flere store innsjøer, med Gjende som den største. Tilførsel av brevann gir Gjende en smaragdgrønn farge på sommeren, noe som er godt synlig fra turen over den smale Besseggen – en av de mest kjente og populære fjellturene i Norge.

Nasjonalparken har et bredt tilbud av turisthytter, både private og hytter som er eid av Den Norske Turistforening. Her kan du gå i dagevis fra hytte til hytte, fra øst til vest og fra dalbunnen og opp til de høyeste toppene i Nord-Europa.

Les mer om Jotunheimen Nasjonalpark.

Rondane Nasjonalpark

Tørt klima og fast terreng gjør området populært for fjellvandring og toppturer. Norges eldste nasjonalpark byr på blant annet Europas siste opprinnelige villrein. Nasjonalparken er totalt 572 kvadratkilomter og omkranser det vakre Rondanemassivet.

I våre dager er det først og fremst fjellvandrere som ferdes i Rondane. Det finnes et nettverk av merkede stier og flere turisthytter. Det er muligheter for fiske og jakt av hare, rype og villrein. Husk fiskekort og jaktkort.

Les mer om Rondane Nasjonalpark.

Dovrefjell Nasjonalpark

«Til Dovre faller» er et begrep i det norske språket, og beskriver det mest solide man kan tenke seg. Dovrefjell kalles gjerne Norges nasjonalfjell. En enestående, rik fjellflora har trukket hobby- og fagbotanikere fra inn- og utland til området i over 200 år. 

Her finnes en intakt høyfjellsfauna med villrein, jerv, fjellrev og kongeørn. Det er gode jakt- og fiskemuligheter.

Les mer om Dovrefjell Nasjonalpark.

Dovrefjell-Sunndalsfjella Nasjonalpark

Parken skal ta vare på et intakt høyfjellsøkosystem. Den er kjerneområde for villrein og har en bestand moskus som ble introdusert i mellomkrigstida. Området har i tillegg en fast bestand av jerv, fjellrev er under reintroduksjon og det er en fast bestand av store rovfugler som kongeørn og jaktfalk. Dovrefjell og Sunndalsfjella er kjent for en rik fjellflora. Høyeste fjelltopp er Snøhetta, 2286 meter over havet.

Les mer om Dovrefjell-Sunndalsfjella Nasjonalpark.

Breheimen Nasjonalpark

Breheimen er et fjellområde vest for Jotunheimen. Her ligger det flere isbreer, blant annet Jostedalsbreen, som er Norges største isbre.

Menneskene har benyttet Breheimen i ca. 6000 år. Her er det spor etter aktivitet helt tilbake til yngre steinalder. Dyregraver, fangstanlegg, støler og ferdselsveier vitner om tidligere tiders bruk.

Landskapet er formet av isbreer, skred og andre geologisk prosesser gjennom hundretusener av år. Med alt fra frodige seterdaler til karrig høgfjell og isbreer er Breheimen en av de mest varierte nasjonalparkene i Norge – med tilhørende varierte friluftsopplevelser.

Den Norske Turistforening har et godt nett av betjente og ubetjent hytter i Breheimen. 

Les mer om Breheimen Nasjonalpark.

Reinheimen Nasjonalpark

Reinheimen nasjonalpark ligger i det nest største inngrepsfrie området i Sør-Norge. Dette er et variert fjellområde med fjelltopper over 2000 meter over havet. I vest ligger et svært dramatisk landskap, blant annet med severdigheten Trollveggen, en over 1000 meter høy fjellvegg. Østover er terrenget slakere med vidder og rolige flyer.

I nasjonalparken vi mye av det opprinnelige fjelløkosystemet med villrein, jerv, kongeørn, jaktfalk og ryper. Reinheimen er rik på kulturminne etter den gamle villreinfangsten.

Les mer om Reinheimen Nasjonalpark.

Langsua Nasjonalpark

Langsua nasjonalpark er på 537 kvadratkilometer og ble opprettet for å bevare et naturmiljø med urskog og østlandsk fjellandskap i naturlig tilstand der dyre- og plantelivet får utvikle seg mest mulig fritt. Samtidig skal området gi mulighet for opplevelse av uberørt natur.

Les mer om Langsua Nasjonalpark.

OL-byen Lillehammer

OL-byen, porten til Gudbrandsdalen, arrangementsbyen, idrettsbyen, kulturbyen. Kjært barn har mange navn.

Kulturbyen Lillehammer 

To av Norges tre Nobelprisvinnere i litteratur hadde sine hjem i distriktet – og dikterhjemmene Aulestad og Bjerkebæk  er i dag åpne for publikum. Her blir historien om Bjørnstjerne Bjørnson og Sigrid Undset levende. 

Lillehammermalerne er et begrep som også knyttes til Lillehammer som kulturby. Byen var jevnlig besøkt av kjente norske malere i en periode fra 1880-tallet og framover. Malerne hadde kortere eller lengre opphold i byen, og på Lillehammer kunstmuseum henger flere av dere malerier – sammen med en rekke andre nasjonale kunstskatter. Jakob Weidemann er også en maler som bodde i Lillehammer, og flere av hans malerier finnes på samme museum.

Malerier signert Weidemann finner man også på Maihaugen, et friluftsmuseum med 200 bygninger, utstillinger, spisesteder og opplevelser for folk i alle aldre. Maihaugen er Norges største museum utenfor Oslo, og det ligger sentralt plassert i gangavstand fra Lillehammers kjente gågate. 

Arrangementsbyen 

Kultur i Lillehammer er mer enn kjente museer som Maihaugen, OL-museet og kunstmuseet. Årlig arrangeres Nordens største litteraturfestival i byen, det er Dølajazz, det er kulturarrangementer knyttet til idrettsfestivaler og det er konserter, oppsetninger og forestillinger.

Byen er i tillegg blitt en regional motor innen film, og med TV-serien Lilyhammer er byen også havnet på fjernsynskartet.

Turistinformasjonen på Lillehammer viser aktuelle arrangement i en kalender.  

Idrett og aktiviteter

«The decision is Lillehammer» og OL er viktig for regionen. I dag er det stadig flere idrettsutøvere som beslutter Lillehammer, enten det er som bosted, studiested eller treningsarena. Nærområdet med Sjusjøen, Kvitfjell, Hafjell, Nordseter, Skeikampen og Gålå byr på snøsikre vinterdestinasjoner med fantastiske skimuligheter, mens sommerutgaven av de samme harNorges mest komplette sykkeltilbud.

Man trenger ikke være toppidrettsutøver for å sette pris på dette. Og man trenger ikke flytte til Lillehammer. De løypene og stiene som toppidrettsutøverne setter så pris på er enkelt tilgjengelig for alle. Det er plass i løyper, stier og bakker. 

Porten til Gudbrandsdalen

Mot Gudbrandsdalen åpner det seg en unik verden av naturopplevelser, enten det er fart og action i elvesport som frister, eller om man vil nyte den totale stillhet i fjellet. Med Jotunheimen på ene siden og Rondane på andre siden av Gudbrandsdalen, er Lillehammer også et opplagt utgangspunkt for vandring, fiske og jakt i noen av Norges mest populære fjellområder.

Ad
Ad
Ad