Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
  • Booking

    Booking

    Book overnatting, aktiviteter og heiskort online.

    GeiloBooking
  • Offers

Search
Man fishing in a river
Man fishing in a river.
Photo: Emile Holba
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Prøv fiskelykken på Geilo

Hva smaker vel bedre enn egenfanget, nystekt fjellørret surret i rømme? Sjansene er gode for å få napp. Du kan velge mellom 90 fiskevann og elvestrekninger, beliggende fra 446 til 1523 moh.

Fiskeplasser er det mange av; fra små idylliske tjern til store, åpne høyfjellsvann, samt gode strekninger for fluefiskere til Holselva helt nederst i kommunen. De fleste vann har ren ørretbestand, i noen er det i tillegg røye. Størrelsen på fisken ligger helst på mellom 100-1000 gram, men hvert år blir det tatt en del fisk opptil 3 kg.

Fisking er en fin aktivitet hvor de minste i familien kan lære å sette pris på naturen. Husk at fisking for barn og ungdom under 16 år er gratis.

Nærmere informasjon om fiske fås ved henvendelse til Geilo Turistinfo eller til sportsforretningene på Geilo. Turkartene Geilo og Hallingskarvet viser fiskeområdene. Sportsfiskesesongen varer fra når isen går til 30. september. Sportsfiske er en viktig del av den norske friluftskulturen. På Geilo kan du velge og vrake blant fiskemuligheter i elver og fjellvann. Fisking passer for alle, og er relativt lett tilgjengelig – ikke minst her i fjellkommunen øverst i Hallingdal.

Fisketuren

"Noen meter utenfor kanten av en starrgrunne dannes tydelige vakringer. Forsiktig lurer jeg meg ned til bredden mens fluestanga sveipes fram og tilbake, igjen og igjen, svisj, svisj, svisj....

Jeg slipper snørekveilen, lina skyter fart utover vannflata mens fiskeflua daler fjørlett ned på den blanke hinna. Perfekt!

Det oppstår en intens spenning, alt handler om den høytflytende imitasjonen. Jeg gir den en liten bevegelse – og så tar ørreten. Med en fandenivoldsk oppførsel jager beistet rundt i de frie vannmassene. Omsider finner fisken likevel plass i håven, gullfarget med tette, svarte prikker, og med innslag av rødt over de brede kroppssidene."

Dette er opplevelser som tilfredsstiller de fleste drømmer en sportsfisker måtte ha, opplevelser som prentes så djupt i underbevissthetens arkiver at vi aldri kan skille oss fra dem. Det fine er at slike hendelser ikke nødvendigvis fordrer lange reiser til fjerne himmelstrøk. Ikke behøver det å koste all verden heller. Nevnte episode hendte meg i et av Geilo Jeger- og Fiskeforenings områder, men det kunne like godt ha skjedd i mange av de andre fiskevannene hvor allmenheten har tilgang til alminnelig sportsfiske i Hol kommune. Det gjelder bare å skru av TV-en, opp av sofaen og kom deg ut.

Tekst: Tom Furuseth

A single fly fisher in Skurdalsjorden
Skurdalen.
Photo: Emile Holba
Father and son fishing in a mountain lake
Skjerjavatnet.
Photo: Emile Holba
Holselva
Holselva.
Photo: Emile Holba
Fishing water in Hol
Holsfjorden.
Photo: Emile Holba
Ustedalsfjorden
Ustedalsfjorden.
Photo: Emile Holba


 

Fisketips

Husk at isen går seint i høyfjellet. Vann som ligger i de høgalpine områdene som Skorpa og Hallingskarvet er ofte isfritt først langt ut i juli. Er i tillegg ettersommeren og høsten kald kan fiskebettet fort utebli. Konsentrer deg da heller om vannene som ligger i de mer lavtliggende regionene.

Tilgangen til næringssalter er gjerne begrenset i høgfjellet, derfor er ofte vannet tilnærmet glassklart. Dette gjør fisken ekstra lettskremt. Ta hensyn når du beveger deg langs bredden (ørreten kan stå kloss opp til land), ikke bruk tjukkere snøre enn nødvendig. Nytter du et fargesterkt multifilament gjør du lurt i å knytte på en fortom med et mer «usynlig» monofilamentsnøre. 

Sluk gir jevnt over det sikreste resultatet, spesielt i høgfjellet. Farger og varianter behøver ikke bety all verden – viktigere er presentasjonen.  Sildesluker er alltid effektive fordi de er langtkastende og går djupt. I mindre vann, hvor rekkevidda ikke betyr så mye, fungerer tradisjonelle skeisluker, wobblere og spinnere bra.

På varme dager med mye insekt på vannflata vil flueimitasjoner kunne være et godt valg. Om du ikke er dedikert fluefisker med fluestang osv. gjør kastedupp og flue like god tjeneste. Varianter av Streaking Caddie fungerer nesten alltid som allroundflue i de fleste vannene i Hol kommune.

Mildt, overskyet vær med lett bris gir godt utgangspunkt for fiskebett. La deg likevel ikke affisere av kategoriske råd og tips. Storfisken har en tendens til å dukke opp når du minst venter det.

Skitt fiske!                                                                                                                                                                                                                   

Stopp Spredningen av

Ørekyt

Ørekyt er en liten karpefisk med størrelse fra 2 - 15 cm. Den opptrer ofte i stim langs land der den lever av krepsdyr, som linsekreps og marflo. Dette er også viktige næringsdyr for aure, og ørekyten er derfor en alvorlig næringskonkurrent for auren. Spesielt hardt går det ut over småauren. Ørekyten opptrer også ofte i svært store mengder i bekker, der den kan ødelegge oppvekst forholdene for aureyngelen. Ørekyten har derfor ført til sterke reduksjoner i aurebestandene i mange vann. 

Ørekyt forekom tidligere i lavereliggende deler av Østlandet. Senere har vi mennesker spredd den til mange nye lokaliteter, og ørekyt forekommer nå høyt til fjells flere steder. Spredingen av ørekyt skyldes vesentlig bruken av ørekyt som agn, ørekyt må derfor aldri brukes som levende agn, eller flyttes til nye vassedreg (begge deler er forbudt)

Ørekyt i et aurevann er alltid en ulykke
Bruk av levende ørekyt som agn er forbudt
Utsetting av ørekyt er forburd

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages