Dynamic Variation:
Choose Language
Search
A family with bicycles taking a break by a waterfall at Rallarvegen A family with bicycles taking a break by a waterfall at Rallarvegen A family with bicycles taking a break by a waterfall at Rallarvegen
A family with bicycles taking a break by a waterfall at Rallarvegen A family with bicycles taking a break by a waterfall at Rallarvegen
Credits
Biking Rallarvegen.
Photo: Morten Knudsen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Rallarvegen - Kåret til Norges flotteste sykkelvei

Nær Hardangervidda og med togstasjonen midt i sentrum er Geilo et flott utgangspunkt for å sykle Rallarvegen.

Om Rallarvegen

Rallarvegen ble bygget mellom 1894 og 1902 som en anleggsvei til Bergensbanen. I dag er den et minnesmerke over det ufattelige slitet det var å lage togforbindelse over Hardangervidda, Europas største høyfjellplatå. Rallarvegen ble åpnet som sykkelvei i 1974 og den er nå en av Norges mest populære sykkelturer. 

Turen starter på Haugastøl, eller på Finse om du vil ha en litt kortere tur. Den følger Bergensbanen opp til sitt høysete punkt Taugevatn, 1301 meter over havet. Så går veien ned til fjorden i Flåm. Strekningen fra Hallingskeid til Flåm er nok den mest spektakulære, med bratt nedstigning, ville fosser og stryk der veien går langs Flåmsbana.

Geilo er et flott utgangspunkt for turen, ta toget til Haugsatøl eller Finse der du får sykkel og begynner ferden. 

Rallarvegen er 80 kilometer lang, 107 kilometer hvis du starter på Haugastøl, så det anbefales å overnatte underveis. Overnatting finner du på Finse, Hallingskeid, Vatnahalsen, Myrdal, Uppsete og Flåm. 

Rallarvegen ble kåret til Norges flotteste sykkelvei av Magasinet Reise og Ferie i samarbeid med Syklistenes Landsforbund. Rallarvegen besøkes av rundt 25.000 syklister fra inn- og utland hver sommer.

Sesong

Den beste tiden å sykle langs Rallarvegen er fra midten av juli til slutten av september. I juli er det ofte fortsatt snø på deler av strekningen. Rallarvegen er stengt om vinteren.

Sykkelutleie

Sykkelutleie er tilgjengelig på Haugastøl, Finse og Myrdal. Du kan levere sykkelen i Flåm når du er ferdig med turen.

Kjekt å vite

Sykling langs Rallarvegen varierer fra lett til vanskelig, og du må være i gjennomsnittlig god form. Husk at enkelte deler av Rallarvegen går gjennom utfordrende terreng. Sykler du med barn anbefales strekningen fra Haugastøl til Finse der veiene er i god stand. Det er ikke tilrådelig å la barn under 12 år sykle hele strekningen.

Det trygt å drikke vann fra bekker mange steder langs veien, men unngå å drikke smeltevann fra isbreer eller snøfonner.

Sist men ikke minst, sørg for at du tar med deg lappesaker og annet nødvendig utstyr i tilfelle du punkterer.

A group biking along a lake at Rallarvegen
Rallarvegen
Morten Knudsen
Biker taking a break by Rallarvegegen - The navvy road
Rallarvegen
Morten Knudsen
Bikers watching a waterfall at Rallarvegen - The navvy road
Rallarvegen
Morten Knudsen
Bikers on a bridge at Rallarvegen
Rallarvegen
Morten Knudsen
Family taking a break while biking Rallarvege - The navvy road
Rallarvegen
Morten Knudsen
A grup biking Rallarvegen - the Navvie’s road
Rallarvegen
Morten Knudsen

Sykkelruter langs Rallarvegen:

Haugastøl (1000 moh) til Finse (1222 moh) - 27 kilometer
Rallarvegen starter ved Haugastøl Turistsenter der du kan leie sykler eller kjøpe en turpakke som inkluderer sykkeleie, overnatting og måltider. Du kan også få bagasjen sendt mellom jernbanestasjonene i Haugastøl, Finse, Myrdal og Flåm slik at du slipper å sykle med baggasje. Sykkelruta fra Haugastøl til Finse stiger 222 meter gjennom vakker natur og på veien finnes mange kulturminner fra da Bergensbanen ble bygget.

Finse (1222 moh) til Hallingskeid (1110 moh) - 21 kilometer
På Finse, det høyeste punktet langs Bergensbanen linje, kan du se Hardangerjøkulen. Her kan det ligge snø langs veien helt til juli. Fra Finse går sykkelruta oppover til Fagervatnet ( 1343 moh), som er det høyeste punktet langs Rallarvegen. Etter dette punktet er det mer eller mindre nedoverbakke hele veien til Flåm. På Fagernut Voktarbolig bør du benytte anledningen til å utforske utstillingen som viser banevokter- og familielivet på Bergensbanen. Samt smake rallarvafler og sluskesuppe. Vær oppmerksom på at enkelte deler av veien er i dårlig stand.

Hallingskeid (1110 moh) til Vatnahalsen (811 moh) - 17 kilometer
Langs denne delen av ruten endrer høyfjellslandskapet seg gradvis til villere og brattere vestlandsfjell. Nær Myrdal du passerer Vatnahalsen Høyfjellshotell, og dertetter er det en bratt strekning ned de 21 hårnålssvingene til Flåmsdalen på slutten av Rallarvegen. Det anbefales å trilles sykkelen på de bratteste og meste steinete delene av svingene.

Vatnahalsen (811 moh) til Flåm (1 moh) - 17 kilometer
Fra den øvre delen av Flåmsdalen svinger en hyggelig vei seg ned til Flåm. Her er det  viktig å ta det med ro da veien er smal og det kan være motgående trafikk. Flåmsdalen er norsk natur på sitt beste med bratte fjell, vertikale fosser, strie elver og grønne daler. Husk å nyte turen, stoppe og se deg tilbake, lytte til lydene av bekker med sin krystallklare vann og puste inn forfriskende fjellluft.

Alternativ rute: Myrdal (867 moh) til Voss ( 57 moh) - 43 kilometer
Fra Myrdal kan du velge veien til Voss i stedet for å sykle ned til Flåm. Ta lokaltoget fra Myrdal til Uppsete og fortsett langs Rallarvegen til Mjølfjell Vandrerhjem. Fra Mjølfjell følger du veien til Voss.

 

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad