Skip to main content

Fra fjell til fjord på Rallarvegen

Unknown Component
civid: 6596a4165b84cc43f8d943b3
name: plugins_common_social_share (widget)

Rallarvegen er en klassiker som flere ganger har blitt kåret til Norges vakreste sykkeltur, og mer enn 25 000 mennesker sykler den hvert år.

Rallarvegen ble bygget mellom 1894 og 1902 som en anleggsvei til Bergensbanen. I dag er den et minnesmerke over det ufattelige slitet det var å lage togforbindelse over Hardangervidda, Europas største høyfjellplatå. Rallarvegen ble åpnet som sykkelvei i 1974, og er nå Norges mest populære sykkeltur. Turen starter på Haugastøl eller Finse (Geilo er et godt utgangspunkt) og følger Bergensbanen opp til Fagernut, 1310 meter over havet. Så går veien ned til fjorden i Flåm. Strekningen fra Hallingskeid til Flåm er nok den mest spektakulære, med bratt nedstigning, ville fosser og stryk der veien går langs Flåmsbana.

Du kan sykle hele turen på en gang, men de fleste deler den opp i flere etapper. Rallarvegen er nemlig 81 kilometer lang. Overnatting finner du på Finse, Hallingskeid, Vatnahalsen, Myrdal, Uppsete og Flåm.

Den beste tiden å sykle Rallarvegen er fra midten av juli til slutten av september. I juli er det ofte fortsatt snø på deler av strekningen. Veien er stengt om vinteren.

Sykkelutleie er tilgjengelig på Haugastøl, Finse og Myrdal, og du kan levere sykkelen i Flåm når du er ferdig med turen. Bestill gjerne en sykkelpakke med sykkel, togbilletter og overnatting inkludert.

Ruta er til tider krevende, og du må være i gjennomsnittlig god form for å sykle den. Enkelte deler går gjennom utfordrende terreng. Sykler du med barn, bør du velge strekningen fra Haugastøl til Finse, der veiene er i god stand. Skal du hele veien, bør alle barna som er med på turen være over tolv år.

Det trygt å drikke vann fra bekker mange steder langs veien, men unngå smeltevann fra isbreer eller snøfonner. Ta med deg lappesaker – og bruk hjelm!

Etapper langs Rallarvegen

Haugastøl til Finse

27 kilometer
1000–1222 meter over havet

Rallarvegen starter ved Haugastøl turistsenter, der du kan leie sykler eller kjøpe en turpakke som inkluderer sykkeleie, overnatting og måltider. Du kan også få bagasjen sendt mellom togstasjonene på Haugastøl, Finse, Myrdal og Flåm, slik at du slipper å sykle med baggasje. Sykkelruta fra Haugastøl til Finse stiger 222 meter gjennom vakker natur, og på veien ser du mange kulturminner fra da Bergensbanen ble bygget.

Dette er en fin rute hvis du sykler med barn, for her er veien i god stand. På Finse kan du bli med på guidet brevandring på Hardangerjøkulen, eller ta en tur innom Rallarmuseet.

Finse til Hallingskeid

21 kilometer
1222–1110 meter over havet

På Finse kan det ligge snø langs veien helt til juli. Sykkelruta går videre oppover til Fagervatnet (1343 meter over havet), som er det høyeste punktet langs Rallarvegen. Herfra er det mer eller mindre nedoverbakke hele veien til Flåm. På Fagernut voktarbolig bør du benytte anledningen til å utforske utstillingen som viser banevokter- og familielivet på Bergensbanen – og selvsagt smake på sluskesuppe og rallarvafler!

Vær oppmerksom på at enkelte deler av veien på denne etappen er i dårlig stand.

Hallingskeid til Vatnahalsen

17 kilometer
1110–812 meter over havet

Langs denne delen av ruten endrer høyfjellslandskapet seg gradvis til villere og brattere vestlandsfjell. Nær Myrdal passerer du Vatnahalsen høyfjellshotell, og deretter er det en bratt strekning ned de 21 hårnålssvingene til Flåmsdalen. Her bør du trille sykkelen i de bratteste og meste steinete delene av svingene.

Du kan også velge å sykle til Voss istedenfor til Flåm.

Vatnahalsen til Flåm

17 kilometer
812–2 meter over havet

Fra den øvre delen av Flåmsdalen svinger en hyggelig vei seg ned til Flåm. Her er det viktig å ta det med ro, for veien er smal, og det kan komme motgående trafikk. Flåmsdalen er norsk natur på sitt beste, med bratte fjell, høye fossefall, strie elver og grønne daler. Husk å nyte turen, stoppe og se deg tilbake, lytte til lydene av bekker med sin krystallklare vann og puste inn forfriskende fjellluft.

Alternativ rute: Myrdal til Voss

43 kilometer
867–57 meter over havet

Fra Myrdal kan du velge veien til Voss istedenfor å sykle ned til Flåm. Ta lokaltoget fra Myrdal til Uppsete og fortsett langs Rallarvegen til Mjølfjell vandrerhjem. Fra Mjølfjell følger du veien til Voss.

Ikke bare sykling

Bli noen dager ekstra og gå tur i Aurlandsdalen eller på Postvegen langs Nærøyfjorden. Fra Bakka i Gudvangen kan du gå over Rimstigfjellet, der du får fantastisk utsikt over Nærøyfjorden. Bli også gjerne med på fjordcruise, lei kajakk, kos deg med et bad, eller ta en tur med Flåmsbana, som regnes som en av verdens vakreste togturer.

Få sykkelekspert Øyvind Wolds beste tips til hvordan du planlegger sykkelferien og pakker smart, og les om 13 av Norges mest fantastiske sykkelturer!

Planlegg turen

Finn ruter, spisesteder og overnattingssteder.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Finn sykkeltilbud

Dra på en rolig landeveistur gjennom koselige småsteder og vakker natur, eller sus ned smale stier på terrengsykkel i et fett anlegg. Her kan du søke etter ruter og sykkelutleie i hele landet.

Sider du nylig har besøkt