Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
  • Booking

    Booking

    Book overnatting, aktiviteter og heiskort online.

    GeiloBooking
  • Offers

Search
skaugum hovedside mobil
Made in Geilo hovedsidebilde fra Skaugum.
Photo: Fotograf Terje Bjørnsen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Laget på Geilo

På Geilo finner du flere håndverksbedrifter som produserer kvalitetsvarer. Noen av dem har tradisjoner som strekker seg over hundre år tilbake i tid.

Hardangervidda har en stolt historie med jernutvinning som startet for hele 1500 år siden. Mennesker her begynte - ikke overraskende - med utvinning av jern og arbeidet foregikk hovedsakelig i myrene. Det er blant årsakene til at lokale håndverksbedrifter fikk tidlig fotfeste og de viste seg raskt som dyktige til å utnytte disse ressursene på og rundt Geilo. På denne måten ble Geilo et senter for smedarbeidere og andre håndverkere som skapte arbeids- og fritidsredskap.

Geilo har også en rekke andre flotte produkter å vise fram. Trearbeid fra Fjellform som lager skilt du kan se rundt omkring i sentrum og som merking i stier og skiløyper. Fjellform produserer også ranker og trykkblokker som kan brukes til skinnfelltrykk. Glem heller ikke Geilo Bunad og Bugdekunst som i tillegg til å selge garn, skinn og klær også har bunadsprodukter, og som syr og vedlikeholder hallingbunad, hallingstakk og rukkestakk.

Lær mer

Håndverk fra et spesifikt område sier noe om historien, tilgjengelige ressurser og menneskene som bodde der. Enkelte tradisjoner kan vare i en generasjon eller to eller til og med hundrevis av år. Når du besøker noen av disse stedene kan du se utviklingen og framskrittene, og noen avdekker også sider av lokalhistorien. 

Kommunevåpenet i Hol består av tre ambolter som symbol på de gamle tradisjonene av smedvirksomhet ogandre tradisjoner fra området. 

kommunevåpen Hol

 

skinnfellposen har trykk med blokker fra Fjellform Produkt og foto: Guro Tømmerås Jørstad
Skinnfellpose og foto: Guro Tømmerås Jørstad

Skinnfellsøm og trykking

Skinnfellsøm kan du finne produkter av på for eksempel julemarked. Det er økende interesse for dette håndverket, som egentlig er utdøende, og husflidslaget har arrangert kurs der de lærer bort denne håndverkskunsten. Fjellform er en bedrift som blant annet lager trykkblokker til trykking på saueskinn og skinnfeller.

 

Naturens ressurser

Bedriftene her bruker ressurser tilgjengelig i naturen, slik som jern, bjørk og ull. Visste du at en bunad oftest er laget av ull og lin? Eller at skaftet på Brusletto sine kniver er laget av masurbjørk og at de bruker lær fra kveg til slirene.  

Ta en titt på hjemmesiden til bedriftene

Øyo.
Photo: Birigt Wærstad
Skaugum.
Photo: Terje Bjørnsen
Geilo Bunad.
Photo: Guro Tømmerås Jørstad
Fjellform.
Photo: Fjellform
Brusletto.
Photo: Rune Furuseth, Geilo Trykk og Reklame

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages