Dynamic Variation:
Choose Language
Search
Skii jumper Skii jumper Skii jumper
Skii jumper Skii jumper
Credits
Skii jumper.
Photo: Vegard Breie
Campaign
Partner

Fiske på Geilo og i Hol kommune

Sportsfiske er en viktig del av den norske friluftskulturen. På Geilo kan du velge og vrake blant fiskemuligheter i elver og fjellvann.

Fisking passer for alle, og er relativt lett tilgjengelig – ikke minst her i fjellkommunen øverst i Hallingdal.

Noen meter utenfor kanten av en starrgrunne dannes tydelige vakringer. Forsiktig lurer jeg meg ned til bredden mens fluestanga sveipes fram og tilbake, igjen og igjen, svisj, svisj, svisj…


 

Jeg slipper snørekveilen, lina skyter fart utover vannflata mens fiskeflua daler fjørlett ned på den blanke hinna. Perfekt!

Det oppstår en intens spenning, alt handler om den høytflytende imitasjonen. Jeg gir den en liten bevegelse – og så tar ørreten! Med en fandenivoldsk oppførsel jager beistet rundt i de frie vannmassene. Omsider finner fisken likevel plass i håven, gullfarget med tette, svarte prikker, og med innslag av rødt over de brede kroppssidene.

Dette er opplevelser som tilfredsstiller de fleste drømmer en sportsfisker måtte ha, opplevelser som prentes så djupt i underbevissthetens arkiver at vi aldri kan skille oss fra dem. Det fine er at slike hendelser ikke nødvendigvis fordrer lange reiser til fjerne himmelstrøk. Ikke behøver det å koste all verden heller.

 


Nevnte episode hendte meg i et av Geilo Jeger- og Fiskeforenings områder, men det kunne like godt ha skjedd i mange av de andre fiskevannene hvor allmenheten har tilgang til alminnelig sportsfiske i Hol kommune. Det gjelder bare å skru av TV-en, opp av sofaen og kom deg ut!


 

Fiskekortområdene til Østre Hol Jeger og Fiskeforening

De aller fleste av vannene som foreningen disponerer ligger innenfor Hallingskarvet nasjonalpark, fra Ynglesdalen til blant annet Kyrkjedørsvatna. Det settes ut ørret regelmessig slik at bestandene jevnt over er gode og står i forhold til næringstilgangen. Kjøttkvaliteten er som regel ypperlig med flott rødfarge.

Fiskekort: Kjøpes hos bl.a. Raggsteindalen Turisthytte, Storestølen Fjellstugu, Myrland Turistsenter, Statoil Hol og Kiwi Hagafoss.

Andre opplysninger: Under portalen til www.njff.no finnes informasjon om Østre Hol JFF.


Fiskekortområdet til Geilo Jeger- og Fiskerforening

Området består bl.a. av Ustedalsvassdraget, som har sin passasje sentralt gjennom Geilo, fra Kikut og vestover til Grødalen finner vi flere gode vann som for eksempel Store Hakkeset, ovenfor Hallingskarvet skisenter bør Halletjønn nevnes, nord for Haugastøl ligger en rekke spennende alternativer og sist, men ikke minst: én times gange fra Tuva Turisthytte frister Skjerja, der gjennomsnittsvekta for ørreten ligger på rundt kiloen.

Fiskekort: Bl.a. div. sportsforretninger, Geilo Turistinformasjon, div. overnattingsbedrifter.

Andre opplysninger: Under portalen til www.njff.no finnes informasjon om GJFF.

Budalsvatnet

Vannet ligger idyllisk til tett ved Budalsvegen med herlig utsikt til Hallingskarvet. God bestand med enkelte innslag av stor ørret.

Fiskekort: Betales fra fiskekortkasse ved den østre parkeringen.


Sudndalsfjorden

Middels bestand, av og til stor fisk. Legg merke til at deler av vannet er utelatt for allmennheten (se kart på fiskekortet).

Fiskekort: Myrland Turistsenter og Storestølen Fjellstugu. 

Skorpa Statsalmenning

I Sveingardsbotn, nord for Fv. 50, er mulig å ta seg inn til det høgalpine Skorpa. Bratt og til tider tungt terreng å gå i, men flere spennende vann hvor fjellstyre har satt fisk de siste åra. 

Fiskekort: Fritt stangfiske.

Andre opplysninger: www.hol-fjellstyre.no

Bakkahellern og omegn

I fantastisk flott høgfjellslandskap ligger Geiteryggvatna, Bakkahellertjørnane og Omnsvatnet. Spesielt sistnevnte del av området er alene vel verdt et besøk. Ørretbestanden er variabel, men det finnes stor fisk i dette vassdraget.

Fiskekort: Geiterygghytta.


Innoset i Hovsfjorden og vestover

Via grusveger i Sør-Hovet eller «Ruud-brua» er det grei adkomst til denne elvestrekningen som i perioder kan by på et artig fiske med mulighet for større ørret, spesielt i den nedre delen mot Hovsfjorden.

Fiskekort: Birkelund Camping og Holestøl Apartment.

Holsfjorden

Selv om Holsfjorden ligger tett ved Fv. 50 gjennom hele Holsbygda, kan det være litt utfordrende å finne gode fiskeplasser fra land hvis en ikke er lokalkjent. Tilgang til båt er fordelaktig. Mye ørret av fin kvalitet fra 350 gram til nærmere kiloen. Større fisk på tre-fire kilo har også forekommet. Røye forekommer hyppig blant fangsten

Fiskekort: Bl.a. Kiwi Hagafoss.

Holselva

Innløpselva til Strandafjorden har med sin storvokste ørret, som i perioder vandrer opp fra fjorden, blitt et begrep for mange fluefiskere. Elvestrekningen har et strengt forvaltningsregime med særlige regler for fiskemetoder, redskap, maksstørrelser på fisk, soneinndeling osv. Les fiskereglene nøye!

Fiskekort: www.inatur.no

Andre opplysninger: www.fiskeihemsedal.no (her finnes en egen link for Holselva).

Tuva Sameige

I området rundt Tuva Turisthytte er mulighetene mange for de som ønsker et lettgått terreng samt relativt kort vei til fiskevannene, likefullt med følelsen av å være inne på Hardangervidda. Bestanden er fra tett til balansert og god.

Fiskekort: Bl.a. Tuva Turisthytte.

Lågen fra Øvre Svangtjørne og vestover til Ossjøen og Heinelvi

Fra Heinelvi inne på Hardangervidda tar Lågen sin vei via Ossjøen, her fortsetter den elveløpet gjennom Seterdalen og etter hvert bygda Dagali. Den stedegne ørreten i elva er som regel småfallen, men i perioder vandrer det opp stor fisk fra tilliggende vann. Ossjøen kan hvert år vise til flotte fangster tatt på sportsfiskeredskap.

Fiskekort: Joker Dagali Handel, Dagali Hotell, Oset Fjellstue og Åan Turisthytte.

Nedre del av Skurdalsvatnet

Variert bestand av ørret og røye. Trivelige omgivelser godt beskyttet med nåleskog på alle kanter.

Fiskekort: Knuts Hyttegrend og Grøsland Camping.

Nedre del av Holmevatn

Mye av de samme omgivelsene og fiskeforholdene som ovennevnte området.

Fiskekort: Lia Fjellhotell og Arne Lien.

Andre opplysninger: Send epost til: lia@fjellhotell.no 
Til vanlig ligger prisene for et døgnkort i ovennevnte områder fra ca. kr 50-70, barn under 16 år fisker gratis.

Ved å laste ned Hol Kommunes fremragende informasjonsfolder «Sportsfiske i Hol Kommune» kan du finne flere detaljer om de beskrevne vann og vassdragene samt omtale om ytterligere noen fiskemuligheter som her ikke er nevnt.

Fisketips

Husk at isen går seint i høyfjellet. Vann som ligger i de høgalpine områdene som Skorpa og Hallingskarvet er ofte isfritt først langt ut i juli. Er i tillegg ettersommeren og høsten kald kan fiskebettet fort utebli. Konsentrer deg da heller om vannene som ligger i de mer lavtliggende regionene.

Tilgangen til næringssalter er gjerne begrenset i høgfjellet, derfor er oftevannet tilnærmet glassklart. Dette gjør fisken ekstra lettskremt. Ta hensyn når du beveger deg langs bredden (ørreten kan stå kloss opp til land), ikke bruk tjukkere snøre enn nødvendig. Nytter du et fargesterkt multifilament gjør du lurt i å knytte på en fortom med et mer «usynlig» monofilamentsnøre. 

Sluk gir jevnt over det sikreste resultatet, spesielt i høgfjellet. Farger og varianter behøver ikke bety all verden – viktigere er presentasjonen.  Sildesluker er alltid effektive fordi de er langtkastende og går djupt. I mindre vann, hvor rekkevidda ikke betyr så mye, fungerer tradisjonelle skeisluker, wobblere og spinnere bra.

På varme dager med mye insekt på vannflata vil flueimitasjoner kunne være et godt valg. Om du ikke er dedikert fluefisker med fluestang osv. gjør kastedupp og flue like god tjeneste. Varianter av Streaking Caddie fungerer nesten alltid som allroundflue i de fleste vannene i Hol kommune.

Mildt, overskyet vær med lett bris gir godt utgangspunkt for fiskebett. La deg likevel ikke affisere av kategoriske råd og tips. Storfisken har en tendens til å dukke opp når du minst venter det.

Skitt fiske!
                                                                                                                  Tekst: Tom Furuseth