Dynamic Variation:
Choose Language
Search
Skii jumper Skii jumper Skii jumper
Skii jumper Skii jumper
Credits
Skii jumper.
Photo: Vegard Breie
Campaign
Partner

Vandring på Geilo

Fjellene i Hol kommune og Geilo innbyr flotte fjellturer i vakkert terreng. Her er inspirasjon til noen av de beste turene området kan by på.

I Hol kommune, hvor mesteparten av arealet er fjell og utmark, har det naturlig nok vært et nett av ferdselsveger og stier fra gammelt av. Et stor del av dette nettet er ryddet, merket og skiltet.

I området er det høye topper og dype daler, fargerik flora og forblåste vidder, og hytter som ønsker velkommen med stølsmat og gode senger.

Hardangervidda

Hardangervidda er Nord-Europas største høyfjellsplatå. Her er langstrakte vidder i øst og mer alpint preg i vest. Hardangerjøkulen, en av Norges største isbreer, og Hårteigen er synlig fra det meste av viddas åpne landskap.

Hardangervidda er et eldorado for friluftsinteresserte i alle aldre. Mange godt  merkede ruter for fotturer. Stier og veier er godt egnet for både vandrende og syklende. Vann og elver for fisking og bading. Alt dette gir deg muligheten til å velge den aktiviteten som passer deg best.

Hardangervidda er ikke bare vidde. Her er også flere topper som Hardangerjøkulen (1839 m.o.h.) og Hårteigen (1690 m.o.h.), som kan bestiges med utgangspunkt fra Geilo, eller man kan ta toget fra Geilo til Finse (ca. 35 minutter).

Områdene rundt Hallingskarvet er blant Norges mest værutsatte, derfor er det viktig å være forberedt på vind, tykk skodde og regn hele året. Selv i juli kan det komme snø her oppe. På klare dager blir du imidlertid belønnet med utsikt over store deler av Sør-Norge.

Norge er et av få land i verden der man kan gå fritt i naturen. Allemannsretten gir enhver rett til å ferdes i utmark til fots og på ski. Les mer om allemannsretten.

For varierte sommerruter finner du ulike turkart over Hardangervidda, Geilo og Hallingskarvet hos turistinformasjonen. Her kan du planlegge din neste fjelltur og finne steder det kan være morsomt å besøke, topper å bestige, finne vann hvor du kan prøve fiskestanga og moltemyrer.

Kart over etablerte vandrestier på Geilo og i Hol kommune. Trykk på kartet for å åpne som detaljert pdf.

Vandring gå Geilo - kart 2015

Turforslag

Prestholtrunden til Prestholtskarvet (1859 m.o.h.)

Den nye trappelagte Prestholtstien har gjør det mulig for de aller fleste å nå toppen av Hallingskarvet. Hele runden er 6,5 kilometer lang.

  • Tid: ca. 4 timer
  • Distanse: 6,5 kilometer

 

Turen ved Prestholtseter hvor du kan parkere bilen. Husk bompenger. Følg grusveien vestover et par hundre meter før du tar av til høyre hvor sherpastien begynner.

Du vil bli overrasket over hvor lett det er å gå oppover disse steintrappene. Flere steder langs stien har sherpaene laget vannrenner av store steinblokker slik at bekkefar som krysser stien kan renne gjennom uten å ødelegge stien.

Øverst i den bratte steinura mot Skarvsenden, 1705 meter over havet, er trappa så perfekt lagt i terrenget at en nesten ikke ser trappa før en er der. Dette er imponerende arbeid, og må oppleves.

Ved Skarvsenden krysser en over en liten bre i Prestholtskaret. Med gode fjellsko er dette ikke noe problem. Du er nå på platået av Prestholtskarvet, og følger den T-merkede ruten videre vestover til du kommer til varden på 1859 moh. Her finner du en postkasse og en bok hvor du kan skrive navn og dato.

Ta med kikkert, for utsikten fra toppunktet favner langt og vidt. Du ser Hardangerjøkulen i vest, Norges 6. største isbre. Du ser Hardangervidda og riksveg 7 som snor seg langt vestover. Og på klare høstdager kan du se Gaustatoppen i sør. Det kan blåse friskt her oppe, så ta med litt ekstra tøy i sekken.

Toppturen anbefales med værforbehold; den egner seg bare når været er klart og værutsiktene gode. 

Les mer om Prestholtstien

Topptur Geilo (Tuftebrua) – Ustetind (1376 m.o.h.)

  • Tid: ca. 3,5 timer hver vei
  • Distanse: 10 kilometer

Familievennlig topptur på Hardangervidda, Geilo - Ustetind (1376 m.o.h.). Ustetind ligger nordøst på Hardangervidda, og gir en fantastisk utsikt over vidda sørover. På gode dager ser du Gaustatoppen langt i sør, og Hallingskarvet i nord.

Fra Geilo tar turen ca 3,5 time, men Ustetind kan også bestiges fra Ustaoset, eller turisthytta Tuva. Fra Ustaoset tar det ca. drøyt 2 timer opp, og ca. 1 1/2 ned. Fra Tuva tar det ca. 1 1/2 time opp, og ca. 1 time ned. Turen passer for de fleste barn som har vært på tur før.

Stien starter fra Tuftebrua, lengst vest ved Ustedalsfjorden. Tuftebrua er bygd i en spesiell tømmerkonstruksjon. Herfra går stien bratt opp bjørkelia. Når du kommer over tregrensa får du lønn for strevet: her det fantastisk utsikt over Ustedalen og Geilo!

Stien går sørvestover i åpent, lett turterreng. Før Tindevatnet (1264 m.o.h.) starter en jevn stigning. Når vannet er passert kommer en ny, kortere stigning – så er toppen nådd! Husk å ta med mat og drikke da det ikke lenger er åpen kafé på Ustetind.

Lordehytta

I Folarskaret (1620 m o.h.) ligger den velkjente Lordehytta, bygd av den britiske Lord Garvagh i 1880. Hytta er utelukkende bygd av stein og ble grundig  restaurert i 1990. I dag er den turmål og nødbu for fjellfarende. Dette er den eneste hytta på Hallingskarvet. 

Med start fra Haugastøl (1090 m.o.h.) er turen ca 12 kilometer lang. Herfra går man en T-merket sti som går gjennom Folarskaret og ned til Raggsteindalen. Stien går så forbi Bjørnebulægret og videre til Lordehytten. Det er ca. 3 timers gange fra Haugastøl.

Turtips fra Hardangervidda Fjellguiding; Havsdalen - Geilo

En av Turids favoritturer i området ved Hallingskarvet, er en tur fra Havsdalen til Vestreim. Det er en lettgått tur i flott fjellterreng.

Dette er en tur som kan skape glede, forventning og nysgjerrighet på naturen. 

Et fint utgangspunkt er å parkere i stølsområdet på høyre side av veien. Ikke langt forbi Hammarsbøen seter. Her står et skilt som viser retningen til Vestreim.  

Her går du på merket sti. Det kan til tider være noe vått så ha godt fottøy. Det er fint å gå opp den slake hellingen mot toppen. Ta stien til venstre, slik at dere går direkte mot Vestreim.  

På toppen ser dere vidt og bredt innover mot Budalen, Budalshøgdin og Budalsvannet. Du har Hallingskarvets flotte fjellformasjon på venstre side. Vi fortsetter nedover.

Vi ser på flora og fauna. Det er et rikt dyre- og planteliv i området og det er mange fjellblomster som gjemmer seg rundt oss her. Det er moro å finne navnene på dem. Ta med deg den lille boka om Fjellfloraen. 

Fugler og fuglelåter omgir oss på turen. Jeg har sett ørn jakte på rype. Hørt heiloens melankolske fløyting, og heipipelerka som synger i sangflukt, som slutter på bakken eller i en lav busk. Det hender  at også traner hekker nede ved Budalsvannet, så ta med kikkert. Det er alltid spennende. 

Stien går slakt nedover, noe som virker oppkvikkende på den yngre garde! Skulle været være litt ruskete og kaldt så gjør ikke det noe, for snart er vi nede ved Vestreim seterstugu, og der venter det varm kakao og vafler.  

Turen er på drøyt 5 kilometer, men kan forlenges med en rundtur om Havsdalshovda. Da er den på en drøy mil. 

Ønsker dere en god og opplevelsesrik tur.

Med fjellfrisk hilsen

Turid Lindseth

Hardangervidda Fjellguiding

Prestholtrunden

Den nye trappelagte Prestholtstien har gjør det mulig for de aller fleste å nå toppen av Hallingskarvet. Hele runden er 6,5 kilometer lang.

Turen går fra Prestholt til Skarvsenden, ned Vesleskaret og tilbake til Prestholtseter. Trappestien er et imponerende steinarbeid i ekte nepalsk håndverkstradisjon ble igangsatt sommeren 2011, og ble sluttført sommeren 2014. Trappene gjør det lett å gå samtidig som det beskytter den sårbare naturen i nasjonalparken. 

Turen

Du starter turen ved Prestholtseter. Følg grusveien vestover et par hundre meter før du tar av til høyre hvor sherpastien begynner. Du vil bli overrasket over hvor lett det er å gå oppover disse steintrappene. Flere steder langs stien har sherpaene laget vannrenner av store steinblokker slik at bekkefar som krysser stien kan renne gjennom uten å ødelegge stien.

Øverst i den bratte steinura mot Skarvsenden, 1705 meter over havet, er trappa så perfekt lagt i terrenget at en nesten ikke ser trappa før en er der. Dette er imponerende arbeid, og må oppleves.

Ved Skarvsenden krysser en over en liten bre i Prestholtskaret. Med gode fjellsko er dette ikke noe problem. Du er nå på platået av Prestholtskarvet, og følger den T-merkede ruten videre vestover til du kommer til varden på 1859 moh. Her finner du en postkasse og en bok hvor du kan skrive navn og dato.

Ta med kikkert, for utsikten fra toppunktet favner langt og vidt. Du ser Hardangerjøkulen i vest, Norges 6. største isbre. Du ser Hardangervidda og riksveg 7 som snor seg langt vestover. Og på klare høstdager kan du se Gaustatoppen i sør. Det kan blåse friskt her oppe, så ta med litt ekstra tøy i sekken.

Turkart fås på Turistinformasjonen og overnattingsbedriftene. Eller du kan kjøpe turkartet Geilo i målestokk 1:50 000.

Etter turen kan du nyte en velsmakende rømmegrøt på Prestholtseter.

Sommeren 2016 er det mye snø igjen i fjellet og man må være forberedt på at det fremdeles ligger snø i den øverste delen av trappa.

Velkommen til Prestholtrunden

Etter fire år med anleggsvirksomhet og hjelp av sherpaer fra Nepal er endelig en av distriktets fineste fotturer ferdig tilrettelagt for oss alle!

Tekst: Petter Braaten, speider og vokter av Hallingskarvet nasjonalpark, Statens naturoppsyn

Utgangspunktet for runden var et prosjekt der en ville reparere skadene etter ferdsel på stien fra Prestholtseter og opp gjennom Prestholtskardet.  Arbeidet ble påbegynt i 2011 og avsluttet i 2014.  Det ferdige resultatet ble vesentlig større en både nasjonalparkstyret og Statens naturoppsyn (SNO) hadde sett for seg.

Hva er egentlig Prestholtrunden?

Hallingskarvet nasjonalpark er fredet blant annet fordi det er et tilnærmet uberørt høyfjellsområde som også skal forbli slik.  Allemannsretten gjør at vi i utgangspunktet har lov til å ferdes der vi vil, et unikt gode som ikke er like selvfølgelig i andre land. Derfor er det ikke særlig populært i Norge å begrense ferdsel gjennom forbud, men man kan jo lage stier som er så fine å gå på at de fleste velger å gå der helt av seg selv! Dette er en form for kanalisering som gir gode effekter for naturen.  Prestholtrunden er et slikt tiltak som gjør at mange velger å gå her istedenfor å gå andre steder.

Hvor går ferden?

Fra Prestholt er store deler av stien steinlagt opp til toppen av Prestholtskardet. For å unngå mer ferdsel videre inn i nasjonalparken, noe som kan virke forstyrrende på villreinen, og for å slippe økt ferdsel i Eimeskardet vest for Prestholt ble det bestemt at trafikken skulle ledes østover og ned Vesleskardet. 

Det er etablert en varderekke fra toppen av Prestholtstien og opp på Skarvsenden, et markert toppunkt på 1705 meter over havet med en fantastisk utsikt.  Vardene fortsetter nedover mot Vesleskardet hvor sherpaene gjorde en formidabel jobb i 2014. I det bratteste partiet bygget de ca. 200 meter sti som gjør at nær sagt alle kan komme ned uten å skade seg.

Turen er totalt 6,5 kilometer og går også forbi et flott fangstanlegg ved enden av Hallingskarvet. Her er det satt opp en informasjonsplakat i samarbeid med kulturminnevernet.  Nedfarten er med vilje lagt slik at den kommer ned på veien ca. 1 kilometer øst for Prestholt. Dette fordi det gir minst erosjonsfare når ferdselen øker og stien blir tydeligere.

Hvorfor varder og ikke skilt?

En varde er en oppmuret haug med stein som fungerer som en veiviser. Det knytter seg mange gamle tradisjoner til varding, som i mange tusen år har vært den viktigste måten å vise vei på. Vardene langs Prestholtrunden er delvis bygget på dugnad og merket med en rød vertikal strek for å indikere at det er riktig varde.  Det har kommet tilbakemeldinger på at vardingen er litt vanskelig å følge, og jeg vil se på dette forsommeren 2015. 

Et tilbakevendende problem er at mange synes det er stas å bygge sine egne varder. Dette er en uønsket utvikling. Det gjør at varderekka som skal vise vei mister sin kraft, og det ser ikke pent ut når hundrevis av varder popper opp overalt. I løpet av somrene 2013 og 2014 har jeg revet ca. 250 varder som er satt opp av turgåere.

En innstendig bønn til dere alle er at 2015 blir et år fullstendig fritt for «villvarding»! 

Statsråden på besøk

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft åpnet Prestholtrunden foran nesten 100 fremmøtte, en regngrå tirsdag i slutten av september. I sin tale la hun vekt på at det ferdige resultatet er et godt eksempel på hva som er mulig å få til gjennom godt, lokalt samarbeid.  Tiltaket viser også hvordan naturvern kan bidra til verdiskapning i verneområdene våre.

Guidet fjelltur med Hardangervidda Fjellguiding

Ta frem fjellstøvlene og bli med på en guided tur over Hardangervidda.

Reis grønt

Finn miljøsertifiserte bedrifter

Aktiviteter

På Hardangervidda venter milevis med fjellopplevelser og proffe guider som tar deg med inn i juv og gjel. Du får oppleve viddas storhet med bølgende vidder og bratte fjelltopper, og får et tilbakeblikk til Hardangerviddas historie og mystikk.

Hardangervidda Fjellguiding tilbyr mange forskjellige fot- , truge- og skiturer med store variasjonsmuligheter og varierende vanskelighetsgrad og varighet. Uansett om du velger en kort slentretur eller et mer krevende program, vil du få oppleve at tiden går saktere og sjelen finner ro inne på den mektige Hardangervidda.

Her er noen eksempler på turer Hardangervidda Fjellguiding tilbyr

Filosofitur
Denne turen er skapt i den avdøde  økosofen Arne Næss sin ånd, og turen går til nettopp hans sted Tvergastein inne i Hallingskarvet Nasjonalpark. Underveis er det store muligheter for meditasjon samt undring over livet og sammenhengen mellom alt som lever. Som Arne Næss har sagt: “Hallingskarvet er det gode livs far”

Familietur
Vi leter etter Huldra 
Familieturen går til den gamle steinhula oppunder Hallingskarvet. Ryktene sier at Huldra bor her…men er hun her nå? Barn (og voksne) får høre sagnet om Huldra i eventyrlig miljø. 

Sporing på truger
Bli med inn i gammel ”trolsk” skog og se etter spor fra mange forskjellige typer dyr. Turen er utenværforbehold, for med truger kommer du frem overalt. 

Transport

Ta toget fra Oslo eller Bergen til Geilo hvor basen ligger, og alle turene inn tilHardangervidda nasjonalpark starter.

Hardangervidda Fjellguiding

Hardangervidda Fjellguding tilbyr naturbaserte turer, opplevelser og aktiviteter  Utgangspunkt er lokal natur og kultur, og du får kunnskap om viddas historie, botanikk, geologi og fugle- og dyreliv. Du kan velge mellom mange forskjellige turer og utflukter fra korte fotturer til lengre fjellvandringer, men fellesnevneren er engasjerte og kompetente guider som vil gi deg mange uforglemmelige øyeblikk i den storslåtte naturen på vidda.

Hardangervidda Fjellguiding har et mål om at virksomhetens aktiviteter skal belaste miljøet i minst mulig grad. Gjennom det tradisjonelle, enkle og ikke-mekaniserte friluftslivet er Hardangervidda Fjellguidings mål å tilrettelegge for opplevelse av naturglede og gjennom det stimulere gjestenes videre engasjement for natur- og kulturvern.

Hardangervidda Fjellguiding er en godkjent norsk økoturisme-bedrift.

Kontaktinformasjon:
Hardangervidda Fjellguiding
3580 Geilo
Telefon: 97 54 18 60
Epost: turid@fjellguiding.no

Brevandring på Hardangerjøkulen

Bli med på brevandring på Hardangerjøkulen med Jøklagutane. Opplev isbreens mystikk og fargespill, godt sikret og med erfarne breførere.

Jøklagutane er et aktivitetsfirma som i hovedsak driver føring på Hardangerjøkulen i sommersesongen.

Brevandring i Blåisen

Bre og is hører sommeren til her i Norge. Blåisen er vakker. Solen som farger iskrystallene i de vakreste blåfarger forfører oss med sin storhet og tidløse skjønnhet. Man skal allikevel ikke glemme at isbreer kan være lumske med flere hundre meter dype sprekker under spinkle snøbroer. Bresprekkene kan imidlertid også by på spennende opplevelser i form av klatring og rappellering.

Det er derfor viktig å ikke gi seg i kast med breen uten å gå i taulag med en lokalkjent brefører. Dette gjelder både sommer og vinter. Det er derfor Jøklagutane med sin lokalkjennskap tilbyr trygge og fantastisk vakre breopplevelser.

 

Litt om breturen

Det er ca. 5 km fra Finse til Blåisen, fra 1,5 til 2 timers gange. Hele turen varer i ca. 6-7 timer. Det betyr at man har rundt 2 timer med vandring på selve breen. Alt utstyr er plassert ved Blåisen. Man bør være i normalt god fysisk form og ha på seg normal norsk fjellbekledning. 

 

Åpningstider

Breturer går daglig fra starten av juli til slutten av september.  Turene starter kl. 11.00 med oppmøte utenfor venterommet ved Finse Stasjon. En bretur med Jøklagutane inkluderer guide, nødvendig breutstyr, forsikring og en personlig gave som du kan bruke under turen.

 

Kontakt:

Jøklagutane

5719 Finse

99 33 12 22


post@joklagutane.no
www.joklagutane.no

Guidet fjelltur med Hardangervidda Fjellguiding

Ta frem fjellstøvlene og bli med på en guided tur over Hardangervidda.

Reis grønt

Finn miljøsertifiserte bedrifter

Aktiviteter

På Hardangervidda venter milevis med fjellopplevelser og proffe guider som tar deg med inn i juv og gjel. Du får oppleve viddas storhet med bølgende vidder og bratte fjelltopper, og får et tilbakeblikk til Hardangerviddas historie og mystikk.

Hardangervidda Fjellguiding tilbyr mange forskjellige fot- , truge- og skiturer med store variasjonsmuligheter og varierende vanskelighetsgrad og varighet. Uansett om du velger en kort slentretur eller et mer krevende program, vil du få oppleve at tiden går saktere og sjelen finner ro inne på den mektige Hardangervidda.

Her er noen eksempler på turer Hardangervidda Fjellguiding tilbyr

Filosofitur
Denne turen er skapt i den avdøde  økosofen Arne Næss sin ånd, og turen går til nettopp hans sted Tvergastein inne i Hallingskarvet Nasjonalpark. Underveis er det store muligheter for meditasjon samt undring over livet og sammenhengen mellom alt som lever. Som Arne Næss har sagt: “Hallingskarvet er det gode livs far”

Familietur
Vi leter etter Huldra 
Familieturen går til den gamle steinhula oppunder Hallingskarvet. Ryktene sier at Huldra bor her…men er hun her nå? Barn (og voksne) får høre sagnet om Huldra i eventyrlig miljø. 

Sporing på truger
Bli med inn i gammel ”trolsk” skog og se etter spor fra mange forskjellige typer dyr. Turen er utenværforbehold, for med truger kommer du frem overalt. 

Transport

Ta toget fra Oslo eller Bergen til Geilo hvor basen ligger, og alle turene inn tilHardangervidda nasjonalpark starter.

Hardangervidda Fjellguiding

Hardangervidda Fjellguding tilbyr naturbaserte turer, opplevelser og aktiviteter  Utgangspunkt er lokal natur og kultur, og du får kunnskap om viddas historie, botanikk, geologi og fugle- og dyreliv. Du kan velge mellom mange forskjellige turer og utflukter fra korte fotturer til lengre fjellvandringer, men fellesnevneren er engasjerte og kompetente guider som vil gi deg mange uforglemmelige øyeblikk i den storslåtte naturen på vidda.

Hardangervidda Fjellguiding har et mål om at virksomhetens aktiviteter skal belaste miljøet i minst mulig grad. Gjennom det tradisjonelle, enkle og ikke-mekaniserte friluftslivet er Hardangervidda Fjellguidings mål å tilrettelegge for opplevelse av naturglede og gjennom det stimulere gjestenes videre engasjement for natur- og kulturvern.

Hardangervidda Fjellguiding er en godkjent norsk økoturisme-bedrift.

Kontaktinformasjon:
Hardangervidda Fjellguiding
3580 Geilo
Telefon: 97 54 18 60
Epost: turid@fjellguiding.no