Stavkirker i Hallingdal

Hallingdal hadde opprinnelig syv stavkirker. I dag er Torpo stavkyrkje den eldste og eneste originale stavkirken som står igjen i dalen. Den er også den eldste bygningen i Hallingdal.
Torpo stavkirke:
Stavkirken ble oppført omkring 1160, og viet til St. Margareta. Det er legenden om hennes martyrium som pryder baldakinen med de kjente maleriene fra andre halvdel av 1200-tallet. Kirken ble bygget i Borgund-stil med hevet midtrom i skip. I 1880 ble koret revet. Resten av kirken skulle også rives, men Fortidsminneforeningen kjøpte skipet, slik at dette ble bevart. Maleriene representerer noe av den mest verdifulle mellomalder kunsten i Norge.
Omvisning:
Åpent fra 1. juni til 31. august.
Vedr. omvisning for grupper utenom åpningstidene kontakt Fortidsminneforeningen på 909 38 198 /torpo@stavechurch.com.
Veibeskrivelse:
Kjør Rv.7 fra Ål sentrum ca. 11 km. Ta av inn mot Torpo, du vil se Torpo kirke og Torpo stavkirke når du kjører langs veien. Parkeringsplass er på andre siden av veien.
Gol stavkirke
Gol Stavkyrkje, som står i Gordarike, er en tro kopi av Gol stavkirke som ble bygd på 1200-tallet. Kopien ble bygd på 1980-tallet og vigslet av biskopen i Tunsberg i 1994. Onsdager om sommeren er det kveldsbønn og musikalske innslag. Kirken blir mye brukt til vigsel. Treverket inne i kirkerommet er fortsatt lyst, og det er lett å få øye på alle de flotte utskjæringene og detaljene. Besøk kirken og bli ydmyk av stemningen du blir møtt av. Ta deg tid og lytt til vakker gregoriansk korsang.
I Vikinghallen ved siden av kan du studere utstillingen om stavkirkearkitekturen. Samme åpningstid/inngangsbillett til Gordarike Familiepark. Originalen av Gol stavkirke fra Gol kommune i Buskerud står på Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo, og tilhører den til enhver tid regjerende monark i Norge.
Dendrokronologiske undersøkelser indikerer at deler av bygningen er oppført etter 1216, men den har også elementer som er så tidlige som fra 1157. Opprinnelig sto stavkirken – Garðar kirkja – på den gamle kirkegården, 500 m sørvest for den nåværende Gol kirke på Leikvollen i Golreppen. Kirken har mange likhetstrekk med Hegge stavkirke i Valdres, og det har vært antatt at samme byggmester hadde ansvar for begge. Den sto antagelig i sin opprinnelige skikkelse helt til 1600-tallet, med svalgang omkring skip og kor. Takrytteren ble fornyet i 1694. Samtidig ble det lagt inn en himling over skipet, og i samme periode ble det satt inn to vinduer på sørveggen i skipets midtrom. Omkring 1730 ble det bygget et galleri på nordsiden av skipet. Noe senere ble kor og apsis revet, og et nytt laftet kor oppsatt. Men de gamle materialene ble gjenbrukt til himling i det nye koret, og slik overlevde veggmaleriene og kunne bli restaurert i forbindelse med flyttingen. I 1802-1803 ble kirken utvidet slik at den «tilforn altfor lille Kirke for en saa talrig Almue (var blitt) merkelig større, saa den rummer en Gang til saa mange Tilhørere som tilforn». Svalgangene rundt skipet ble revet, og nye yttervegger av bordkledd reisverk ble oppsatt omtrent der hvor svalgangsveggene hadde stått. Foran vestportalen ble det reist et våpenhus med saltak. Kirken fikk da det utseendet som den hadde da J. N. Prahm tegnet den i 1846.
Hol gamle kirke
Ligger vakkert til ved Holsfjorden, vel 15 minutters kjøring fra Geilo. Kirken ble bygd som en liten stavkirke på 1200-tallet, men er blitt utvidet og ombygd flere ganger. Bare apsis, runddelen mot øst som nå er sakristiet, er bevart fra den opprinnelige stavkirken. Den første utvidelsen skal ha skjedd på 1500 tallet. I 1697 fikk kirken 12 vinduer i tillegg til de 4 den hadde fra før. Prekestolen og døpefonten er også fra dette året. Den største ombygginga var i 1798-99, da fikk kirken korsform og ellers den stilen den har i dag.
Like ved kirken ligger to gamle bygninger: Kyrkjestugu og Prestestugu.
Kyrkjestugu ble bygd i årene 1812-15. Stugu ble bygd for at folk skulle ha et sted å ta inn før og etter gudstjeneste. Midt i stugu sto en stor peis som varmet godt på kalde vinterdager.
Prestestugu ble bygd i 1844. Hol og Ål var felles prestegjeld frem til 1870. Stugu var til presten på sine embetsreiser til Hol.
Kilde: Hallingdal Reiseliv
Stavkirker i Hallingdal