Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
 
Search
Ad
Eastern Norway

Gamle Nes

  • Nesbyen sentrum, Nesbyen
  • +47 32070170
  •  /  km From You
Overview

Velkommen til Gamlebyen i Hallingdal.

"Gamle Nes" i Nesbyen gir deg spennende opplevelser av dalens historie fra 1300-tallet og fram til i dag.  På nettsiden www.gamlenes.no kan du lese historien om hvert enkelt hus, gård eller sted i Gamle Nes. 

Området som i dag kalles "Gamle Nes" er et relativt stort område som hovedsaklig utgjør den vestre delen av Nesbyen Sentrum. Området fremstår i dag som et vakkert område med gamle hus og gårdsanlegg med jorder og lykkjer i mellom. Gamle Nes har den eldste bebyggelsen på nes-flata og danner et unikt miljø med en landsbystruktur som ligger plassert i midten med kulturlandskapet rundt, der den gamle teigblandingen fremdeles er synlig. Denne tydlige landsbystrukturen i Nesbyen har aner langt tilbake. 

Nesbyen var administrasjonssentrum og bosted for embetsmenn i Hallingdal og her finnes mange staselige bygninger som viser en helt annen kultur enn den som kommer til uttrykk i de mer beskjedne hallingstuene som også finnes i samme område. Her kan man se Hallingdals første fortau , eller "trottoir" som de yndet å kalle det den gangen. Her bodde prest, sorenskriver og lensmann, og her kom også Hallingdals første butikk. Gamle Nes omfatter i hovedsak bebyggelsen i Nesbyen fra før 1900. Geografisk strekker området seg fra Hallingdal Museum, langs rukkedalselva til Hallingdalselva og Alfarvegen i sentrum av Nesbyen. Gamle Nes består også av enkeltstående gammel bebyggelse utenfor dette området, for eksempel; Kirken, Hagaled, Stasjonsbygningen og Mortensløkka fengsel. 

BØKER: For deg som vil finne ut mer om gamlebyen i Hallingdal anbefales: - Stilhistorie og noko meir langs Møllevegen i Gamle Nes.    Tekst: Einar Hanserud. - Eilert Sundts beskrivelse av den gamle middelalderstua på Devegge i Nesbyen. - Om Devegge på Nes historielag`s hjemmeside.     Forfattet av Einar Hanserud.  - Henrik Wergland`s spektakulære dikt om Devegge-hornet.     Utdrag av Ivar Aasens reise til Nesbyen sommeren 1845.  - Den danske klokkeren som prøvde å lure nesningene.


  • Last Updated:
  • Source: Nesbyen
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad