Snublesteiner
Snublesteinene er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre verdenskrig, støpt ned i fortauet på steder der jøder og andre ofre for nazismen bodde fram til de ble deportert og drept.
Hver snublestein (på tysk: "Stolpersteine") representerer ett enkeltmenneske, og er belagt med en inngravert messingplate med personens navn, fødselsår, deportasjonsår, dødsdato- og sted. I Oslo er det 393 slike steiner per september 2020.
På snublestein.no kan du se hvor snublesteinene i Oslo ligger. Her finner du også informasjon om alle personene det er lagt stein for i Norge.
Om snublesteiner-prosjektet
Stolpersteine-prosjektet ble startet av den tyske kunstneren Gunter Demnig i 1994, da han la det første minnesmerket i Køln. Siden da er det lagt ned over 60 000 snublesteiner i 22 land i Europa.
I 2010 tok Jødisk Museum prosjektet til Norge og la de første snublesteinene ved Calmeyers gate 15, der museet ligger i en forhenværende synagoge. I leiegården foran synagogebygget bodde det 28 jøder i 1942, og 19 av dem, flere av dem barn, ble deportert og drept i Auschwitz. De 19 minnes med hver sin snublestein utenfor museet.
De 217 andre steinene i Oslo ligger spredt over store deler av byen, og finnes bl.a. på Frogner, i Vika, på St. Hanshaugen, på Grünerløkka, på Tøyen og på Grønland. Snublesteinene på bildet her er fra Uelands gate, ikke langt fra Alexander Kiellands plass.
Kilde: VisitOSLO as
Snublesteiner