VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The Oslo Opera building under a pink sky
The Norwegian Opera and Ballet in Oslo.
Photo: Lucas Leung

Mot alle odds har Oslo de senere årene seilt opp som en av Europas beste steder for konserter – nesten uansett sjanger.

Tekst: Mikael Lunde

Hvordan Oslo ble Europas musikkhovedstad

Teknisk sett har Oslo ingen midnattssol. Men på denne årstiden går sola uansett knapt ned. Den henger fortsatt og dingler i horisonten lenge etter leggetid for barn, når sommerlufta får et friskt drag. Det er nå byen våkner til nytt liv.

Musikk fyller sommerlufta nær døgnet rundt, enten den strømmer ut fra store festivaler eller halvt hemmelige scener i mørke bakgårder. Oslo og omegn har fått en de mest levende og mangfoldige musikkscenene i Europa, hvis man skal tro musikkbransjen selv.

Tord Krogtoft
Tord Krogtoft.
Photo: Tord Krogtoft

Spiller med de store

Å ja, for øyeblikket er Oslo blant de mest spennende stedene for live musikk, sier Tord Krogtoft. Han leder byens mest besøkte årvisse festival, Øya, og er derfor nokså inhabil. Men med null tid til å nyte musikken under egen festival, bruker han tiden godt resten av året. Hver sommerkveld er det alltid en konsert han klør etter å oppleve.

– Folk som har startet nye klubber og konsertsteder her i byen har vært bevisste på å bygge et sterkt fagmiljø. Utenlandske musikere som gjester Oslo møter proffe folk gjennom hele prosessen, sier Krogtoft.

– Noen vil stusse om jeg sammenligner Oslo med Paris eller London, men selv tør jeg påstå at vi nå kan måle oss med dem. Kvaliteten på Oslos musikkscene er ikke bare høy i forhold til antall innbyggere men også generelt.

Oslo
Oslo.
Photo: Erik Berg

Strømme-økonomi

Spørsmålet blir: Hvorfor i Oslo, og hvorfor akkurat nå?

– Konserttilbudet har eksplodert delvis fordi musikerne er blitt avhengig av inntekter fra opptredener, mener Geir Ramnefjell, kulturredaktør i Dagbladet. Han tror dette er spesielt gjeldende for norske artister fordi økonomien med strømmetjenester har blitt så viktig i Norge.

– Langt færre utøvere tjener nå særlig penger på innspilt musikk. De blir tvunget finpusse opptreden på scenen for å bli bedre liveband. Sånn sett er dette en velkommen utvikling. Ramnefjell lister den intime og anerkjente konserthallen Rockefeller som sitt absolutte favorittsted. Men han har også en overraskelse.

Jeg liker at Operahuset i Bjørvika har åpnet for både pop- og rock. La gå at publikum i hovedsak er gråhåret, men vibbene er like gode. Operaen er et godt eksempel på den enorme interessen for levende musikk i alle deler av befolkningen, fastslår han.

Et godt klima

Tidligere pleide store musikere og band å avslutte turneene sine langt sør for norskegrensa. Nå er mye snudd på hodet. Vi nordmenn har interesse for – og økonomi til – å handle stadig flere konsertbilletter. Kanskje har fenomenet også noe å gjøre med klimaet vårt. Etter en lang og kald vinter er vi sugne på å komme oss ut.

Denne appetitten på sommerlys når sitt klimaks samtidig med avviklingen av de største sommerfestivalene. De milde, solfylte nettene skaper en spesiell atmosfære som utenlandske besøkende må oppleve for å fatte.

Folk kommer også fra alle kanter til festivaler som Slottsfjell i Tønsberg, som tross alt bare er en kjapp reise unna Oslo – en av Østlandets beste og lengstlevende festivaler. Her handler sommer om å sitte på mykt gress med venner, grille og fylle ørene med musikk.

Grefsenkollen
Grefsenkollen.
Photo: Over Oslo

Endeløse dager

Oslos innbyggere lar aldri en anledning gå fra seg til å skryte av byens plassering mellom fjord og fjell. En festival, kalt OverOslo, har tatt konsekvensen med utsiktsplass som rager 370 meter over havet. Festivalsjef Lars Petter Fosdahl satser på norsk og nordisk musikkprofil.

– Hvis du har lyst på en helnorsk opplevelse, skiller vi oss klart ut fra resten av hovedstadens konserttilbud, mener Fosdahl.

Tord Krogtoft legger til at store artistnavn fra hele verden gjerne takker ja til å komme og spille i Oslo etter å ha sett bilder av hovedstaden. Artistene begeistres ofte av løftet om glade folk, rent miljø og et fantastisk sommerlys.

– Vi som bor her tar dette for gitt, men på sitt beste er Oslo en utrolig vakker by.

Se hva som skjer og finn billetter.

Musikere inspireres av Edvard Munch

Opplev Øyafestivalen
Det er alltid noe som skjer

Finn ditt arrangement

Få en oversikt over kommende konserter og arrangementer i Oslo.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages