Dynamic Variation:
Choose Language
Search
Gålåvatnet Gålåvatnet
Credits
Gålåvatnet.
Photo: Bård Gundersen
Campaign
Partner

Peer Gynt-stemnet

I Gudbrandsdalen, en time nord for Lillehammer, blir Henrik Ibsens drama og historiske person Peer Gynt feiret i en av Norges største kulturfestivaler

Et drama i fjellene

Med norsk natur og fjellheim som bakteppe, er Peer Gynt-stemnet en ni dager lang feiring av Henrik Ibsens dramatiske dikt "Peer Gynt", og den lokale historiske personen Per Gynt. Stemnet består av rundt 35 arrangementer som konserter, utstilling, foredrag og seminarer, og hovedarrangementet som er teaterforestillingen "Peer Gynt" på Gålå.

Peer Gynt blir av mange nordmenn regnet som et nasjonalt epos. Det beskriver den norske folkesjela gjennom livet til en ung, norsk gutt med store drømmer. Selv om stykket spilles på norsk, er temaet universalt, og teater over hele verden har derfor omfavnet og satt opp dette stykket.

Peer Gynt-stemnet er bygget på gamle tradisjoner. I 1928 ble det første stemnet holdt i Vinstra, og frivillige fra hele Gudbrandsdalen samlet seg for å få det til. Siden da har de frivillige vært involvert i nesten alle arrangement, og er helt sentrale for suksessen til Peer Gynt-stemnet.

Stemnet gir et innblikk i den norske folkesjela, gjennom natur, kultur og tradisjoner. 

Årets stemneprogram

For å lese årets stemneprogram og få innsikt i aktuelle saker, besøk Peer Gynt-stemnets hjemmeside. På hjemmesiden er det også mulig å registrere seg for nyhetsbrev, samt å melde seg som frivillig.

Peer Gynt på Gålå

Teaterproduksjonen "Peer Gynt" på Gålå har vært en suksess helt siden 1989, og har samlet sammen noen av de beste profesjonelle skuespillere og musikere i Norge. På utendørsscenen ved Gålåvatnet møter det profesjonelle teateret de profesjonelle musikerne, og 80 lokale frivillige amatørskuespillere. Resultatet er en av de mest populære teaterproduksjonene i Norge.

I 2014 ble forestillingen fornyet, og det var stor etterspørsel av billetter. Stykket ble også tilpasset for engelsk- og tyskspråklige gjester gjennom introduksjon før forestillingen, hefte med sammendrag, og mulighet for å bruke audio guide gjennom forestillingen. Les mer om den norske "Peer Gynt" for et internasjonalt publikum.

I 2017 er det 150 år siden Henrik Ibsen skrev "Peer Gynt", og vi feirer med en helt ny produksjon ved Gålåvatnet. Regissør er Sigrid Strøm Reibo, og Jakob og Nils Ole Oftebro inntar rollen som unge og gamle Peer.

Høgfjellskonserten "ved Rondane"

Mektig musikk møter storslått natur når Peer Gynt-stemnet presenterer et møte mellom kjente musikere på Kvamsfjellet med utsikt mot Rondane Nasjonalpark. 

Konserten trekker årlig 2000 tilskuere, og regnes som et av høgdepunktene i festivalprogrammet. Konserten er også godt egnet for internasjonale gjester.

Kirkekonserten

Under Peer Gynt-stemnet kan du oppleve en unik konsert i en av de vakreste kirkene i Gudbrandsdalen, Sør-Fron kirke - som også kalles Gudbrandsdalsdomen. Dette er en akustisk konsert hvor noen av Norges fremste artister møtes i et samarbeid du ikke vil oppleve andre steder.

Peer Gynt utstillingen

Kunstnere som Magne Furuholmen, Håkon Gullvåg og Ørnulf Opdahl har tidligere hatt utstilling under Peer Gynt-stemnet. En ny kunstner velges hvert år til å holde utstillingen. Kunstutstillingen finner sted i Peer Gynt huset på Vinstra og er åpen hver dag under stemnet. Det er gratis inngang til utstillingen.

Peer Gynt prisen

Hvert år blir en prominent person tildelt Peer Gynt prisen. Medlemmene i Stortinget velger hvem som skal få statuetten. Statuetten deles ut til personer eller institusjoner som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norge kjent i utlandet. Blant tidligere vinnere er Hennes Majestet Dronning Sonja, utforskeren Thor Heyerdahl og forfatter Jo Nesbø. Vinneren feires med en seremoni under stemnet.

Guidede turer

Naturen som omringer regionen er tilgjengelig for flotte fjellturer. DNT (Den Norske Turistforening) tilbyr guidede turer under stemnet, som supplement til de kulturelle arrangementene.

Gålåvatnet
Credits
Gålåvatnet.
Photo: Bård Gundersen

Om Peer Gynt-stemnet

Les mer om programmet under stemnet, og planlegg din reise til en av Norges fremste kulturfestivaler.
Credits
Gålåvatnet.
Photo: Bård Gundersen
Gålåvatnet
Credits
Gålåvatnet.
Photo: Bård Gundersen

Mer om Peer Gynt

Lær mer om Henrik Ibsens "Peer Gynt", og den historiske Per Gynt som levde i Gudbrandsdalen på 1700-tallet.
Credits
Gålåvatnet.
Photo: Bård Gundersen
Peer Gynt vegen
Credits
Peer Gynt vegen.
Photo: Ian Brodie

Reis med Peer Gynt

Finn veien til Peer Gynt-stemnet, og les mer om turer og opplevelser du kan kombinere reisen med.
Credits
Peer Gynt vegen.
Photo: Ian Brodie
Gålåvatnet
Credits
Gålåvatnet.
Photo: Bård Gundersen

Kontakt

All informasjonen du trenger for å kontakte Peer Gynt-stemnet gjennom hele året.
Credits
Gålåvatnet.
Photo: Bård Gundersen