Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Sørlandet
Sørlandet.
Photo: Niels Jørgensen - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

De gamle uthavnene på Sørlandet er unike både i nasjonal og internasjonal sammenheng. Før i tiden fungerte de som nødhavn og bunkringssted for skip som seilte med varer til og fra Østersjøen. I dag er uthavnene mer kjent som idylliske feriesteder som syder av liv om sommeren og som går i dvale så fort skoleferien er slutt. Men i mange av uthavnene bor og arbeider det folk hele året og det kan være minst like idyllisk å besøke en uthavn utenom hovedsesongen. 

Uthavner på Sørlandet
Lyngør består av fire øyer og ligger like utenfor Gjeving mellom Risør og Tvedestrand. Les mer
Lyngør
Merdø ligger like utenfor Arendal og er lett tilgjengelig med ferje fra Arendal sentrum. Les mer
Merdø
Loshavn ligger på fastlandet like utenfor Farsund og er et av de best bevarte kulturmiljøene på Sørlandet. Loshavn var en viktig havn for kaperflåten… Les mer
Loshavn
Brekkestø ligger i Blindleia mellom Kristiansand og Lillesand. Les mer
Brekkestø
Kirkehamn uthavn på Hidra
Kirkehamn
Kirkehamn er en uthavn på øya Hidra utenfor Flekkefjord.
Kirkehamn
Brekkestø var opprinnelig en ventehavn og vinteropplagsplass for seilskuter. Det sies at vinterstid lå skutene så tett at en kunne gå tørrskodd over… Read more
Brekkestø
Øygruppen Sælør ligger like sør for Korshamn, nordvest for Lindesnes fyr. Read more
Sagaøya Sælør
En av Sørlandets vakreste uthavner med gamle hus og mye historie Read more
Svinør
Kleven er en gammel havn med flott trehusbebyggelse helt ned til vannkanten. Read more
Kleven og Gismerøya
Ulvøysund er en gammel havn som har vært godt kjent også av utenlandsk skipsfart. Read more
Ulvøysund
Østre Randøya ligger i østlige del av Kristiansandskjærgården. Dette gamle forsvarsområdet er i dag et fantastisk friluftsområde. Read more
Østre Randøya
Idyllisk øy på utsiden av Grimstad Read more
Hesnesøy Grimstad
Den sjarmerende og idyllisk uthavnen Korshamn ligger like vest for Lindesnes. Read more
Korshamn
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Uthavner i verdensklasse

  Det er ambisjon om å søke noen av uthavnene inn på Unescos verdensarvliste. Fra før er det kun 8 steder i Norge som har denne betegnelsen. Uthavnene Ny-Hellesund, Merdø og Ny-Hellesund er blant de av uthavnene det i dag er mest aktivitet i, men det er mulig å besøke alle uthavnene hele året. Mange av dem ligger i tilknytning til landskapsvernområder og nasjonalparker. 

  Ny-Hellesund

  Ny-Hellesund består av tre øyer utenfor kysten av Søgne. Her finner du blant annet overnattingsstedet Verftet, et gammelt skipsverft som er blitt totalrenovert og nå rommer moderne ferieleiligheter. Er du ute etter en overnatting utenom det vanlig, kan en natt i oljetanken som er omgjort til suite i Per Fronths regi anbefales.

  I Ny-Hellesund kan du også oppleve kunst på kyststien, krigshistorie på Kystfortet i Ny-Hellesund, teaterforestillinger i det gamle Skolehuset og ulike temakvelder i det Kongelige Privilegerte Gjestgiveri. Dette var det eneste stedet der det var lov å servere brennevin i seilskutetiden. 

  Møt Juliane på Høllen båtruter i Ny-Hellesund

  Merdø

  Merdø ligger rett utenfor Arendal og er tilgjengelig med ferge på Pollen i Arendal eller egen båt. På Merdø kan du vandre på smale veier blant vakre, gamle sørlandshus og blomsterprakt. Ønsker du å lære litt mer om øyas historie kan du besøke Merdøgaard Museum der det er guidede omvisninger hele sommeren. Merdø Kro serverer mat og drikke i sommersesongen.

  Yttersiden av Merdø er en del av Raet Nasjonalpark. Her finner du de karakteristiske rullesteinsstrendene som oppstod da isen trakk seg tilbake for mange tusen år siden. Nyt utsikten mot havet og "De tvende", Arendals to fyrtårn; Store Torungen og Lille Torungen. På Merdø er det også flotte campingmuligheter. 

  Lyngør

  Den gamle uthavnen Lyngør består av fire øyer samt et stort antall holmer og skjær ytterst i havgapet. Øysamfunnet med rundt 70 fastboende er et historisk, maritimt miljø med smale gater og stier som snor seg mellom hvitmalte hus og hager og gamle trappeløp. Lyngør er bilfritt og transport ut til øyene skjer med båt. Du kan komme deg til Lyngør med rutebåt fra Gjeving, taxibåt eller egen båt. Om sommeren yrer det av liv i Lyngør; da mangedobles innbyggertallet på øyene og i tillegg kommer mange hit på dagsbesøk for å spise, drikke og handle på øyenes butikker og spisesteder. Sundet mellom øyene heter "Gada" og her er det til tider like travelt som en hvilken som helst hovedvei på fastlandet. 

  Etter sommerferien roer tempoet i Lyngør seg betraktelig ned, og skaper rom for andre typer opplevelser. 

  Den ytre delen av øygruppen er del av Raet Nasjonalpark. Her finner du turstier, lynghei med beitende villsau og strender. Du kan lære mer om Raet Nasjonalpark på Kystkultursenteret på Gjeving. 

  Overnatting i nærheten

  De fleste som ønsker å overnatte i Lyngør bestiller hytte eller hus gjennom ulike utleietjenester. Nærmeste hotell er Bokhotellet Lyngørporten på Gjeving. Det er også mulig å bestille overnatting gjennom Den Norske Turistforening på Lyngør Fyr.

  Andre uthavner på Sørlandet

  Uthavnene hele året

  Mer om Sørlandet

  Your Recently Viewed Pages
  Ad
  Ad
  Ad