Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Southern Norway Arendal Åmli

Åmfoss Bru

  • +47 37185264
  •  /  km From You
Overview

Åmfoss bru er en vakker og monumental steinbro over Nidelva i Åmli. Den er i daglig bruk og er regnet som en av Nord-Europas lengste steinbroer.

Arbeidet med broen startet høsten 1913, og det ble avklart at den skulle bygges i stein, da det ble billigst når en regnet med vedlikehold. Den skulle for det meste bygges sommerstid, og i to spenn. Da kunne arbeiderne når første spenn var ferdigstilt ta ned stillaset og benytte dette til andre spenn.

Arbeidet tok flere år, stein ble hentet fra et område 2,3 km lengre nedenfor brua. Et midlertidig rekkverk ble satt opp i tre i 1918, mens rekkverket slik vi ser i dag ble på grunn av kostnader bestilt og satt opp i 1924. Veibanen ellers var utført som vanlig pukk- og grusdekke. Det ble lagt inn gruskabler i rekkverksrørene, og lampene er gamle gasslykter fra Arendal. Ristingen førte til at lyspærene gikk i stykker fort i starten.

Broen førte til at fergetrafikken over elva ble kuttet, og siste del av Dølemo-veien ble skutt frem, like etter kom veien fra Gjøvland.


  • Last Updated:
  • Source: Arendal Turistkontor
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad