Skip to main content
Unknown Component
civid: 58583c581accfc94f4effe6c
name: plugins_common_social_share (widget)

Arendal

TripAdvisor rating of 4

19

Arendal gamle rådhus

Norges høyeste trehus. Bygget mellom 1812-15 som privatbolig og senere overdradd til kommunen.

Dette er Norges høyeste trehus fra empiretiden. Bygget mellom 1812-15 som privatbolig for grosserer og konsul Morten Michael Kallevig og hans familie. Bygningen er tegnet i ren empirestil, strengt komponert etter klassiske forbilder. Kallevig-familien bodde i paleet inntil 1827 da Morten døde og hans frue Kitty flyttet tilbake til København, hvor hun som ung hadde fått utdannelse. I 1844 solgte hun huset til Arendal kommune og det var byens rådhus frem til 2004.

Da Kallevig kjøpte denne tomten, stod det et hus som gikk så langt ut som til de søylene man i dag ser i inngangshallen. For å få bedre plass til hus og brygge, senket Kallevig 2 skip med steinlaster til fundament.

Underetasjen ble benyttet til kjeller og lager for handelsbedriften, andre etasje var delvis kontorer og delvis daglig bolig for familien, mens tredje etasje utelukkende ble brukt til selskapeligheter. Den blå salen og den grønne salen står i dag nær sin opprinnelige form, mens festiviteten og kantinen er blitt endret på forskjellige tidspunkter.

Festiviteten ble ombygd til Kong Oscar II’s besøk i Arendal i 1891. Opprinnelig var taket i salen buet og malt mørkeblått med gullstjerner på, slik at man danset ”under stjernene”. Galleriet ble lagt rundt hele salen, opprinnelig bestod det bare av delen inn mot fjellet, der satt orkesteret og spilte. De store maleriene som i dag pryder salen ble også anskaffet ved denne anledningen, det gjaldt også portrettet av kongen (henger nå i kantinen) som etter hvert til enhver tid er blitt byttet ut med et portrett av den regjerende monark.

I festiviteten henger også det eneste originale interiøret som er igjen, nemlig de 5 store lysekronene. I Kallevigenes tid var huset svært godt utstyrt, med interiør, serviser og porselen fra fortrinnsvis England og Frankrike, og ikke minst de 125 håndlagde spisesalstolene i mahogny som fruen fikk fraktet hjem. Det meste av innboet ble solgt på auksjon i 1844, noe er blitt bevart på Aust-Agder-Museet.

Norges største portrettsamling
Portrettsamlingen som henger i rådhuset er Norges største og ble påbegynt i 1889. Ved siden av kongelige personer og offentlige embetsmenn og stortingsrepresentanter, henger det portretter av borgere av byen som på en eller annen måte har gjort seg fortjent til sine medborgeres takknemlighet, legatstiftere, ordførere og andre kommunale tillitsmenn. En del av bildene er samtidige, eldre portretter malt av anerkjente kunstnere, andre er rekonstruert i nyere tid etter eksisterende bildematerialer, delvis av lokale kunstnere.
 

Besøk og omvisninger
Om sommeren er det gamle rådhuset åpent for publikum tre dager i uken: tirsdager, torsdager og søndager fra kl 13:00 til 15:30. Det er gratis å komme opp i tredje etasje å se. Det vil også være en guide tilstede som gir omvisninger kl 13:00 og 14:00. 2023: 2. juli til 1. august.

Utleie
Byggets tredje etasje framstår i stor grad som det gjorde i husets glansdager og består av Festiviteten (ballsal), samt de tre tilstøtende stuene – Blåsalen, Grønnsalen og Jurysalen.

Disse lokalene leies ut til arrangementer, møter og private selskaper. Leieinntektene brukes til renovering og investeringer i bygget. 
Merk at Arendal kommunes kjøkken har enerett på matservering i lokalene. 

Kontaktinformasjon, utleie, praktiske opplysninger og priser

Last updated: 08/11/2023

Source: Arendal Turistkontor

Arendal gamle rådhus

Sider du nylig har besøkt