Skip to main content
Unknown Component
civid: 58583c581accfc94f4effe6c
name: plugins_common_social_share (widget)

Tvedestrand

Forvaltergården Tvedestrand museum

Forvaltergården i Tvedestrand er en av de eldste og best bevarte bygningene i byen og er fra 1770-tallet. I dag er Forvaltergården museum og om sommeren kan du besøke det gamle apoteket, den gamle kramboden og se lokalhistoriske utstillinger.

Forvaltergårdens krambod har interiør og gjenstander fra første halvdel av 1900-tallet. Her selger de bl.a. gammeldagse drops og lokalhistorisk litteratur. Dropsene måler de opp slik det ble gjort i gamle dager, og de faller i smak hos både store og små.

Det gamle Tvedestrand Apotek er bevart som en egen avdeling i museet.

Filmen "Operasjon mørkemann", etter Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes populære barnebokserie om Detektivbyrå nr.2, ble spilt inn i Tvedestrand og i Forvaltergården. Forvaltergården selger derfor bøkene i bokserien, detektivkoffert og andre effekter som en god etterforsker har behov for.

Museet har to utstillinger å by på: "Tvedestrand gjennom 1000 år" og en utstilling om konfeksjonsfabrikken Frøja som vi har kalt "Frøja - fra snørekorsett til hold-in. Undertøysproduksjon i 92 år". I den idylliske museumshagen er det kafe og arrangementer gjennom hele sommeren.

Åpningstider
Se jernverksmuseet.no for mer info. Fri entré.

Historikk
I Forvaltergården bodde Næs Jernverks proviant- eller magasinforvalteren. Han hadde ansvaret for all inn- og utskipning til jernverket. Her hadde han kontor og her bodde han og familien.

Alt tyder på at Forvalterboligen slik vi kjenner den i dag ble oppført for Næs Jernverks tredje magasinforvalter, Knut Westlye. Vi finner han nevnt i verksboken fra 1773. Tidligere forvaltere har altså bodd i sine private hus. Stillingen står oppført som «proviantforvalter», og er sikkert den mest dekkende betegnelsen for forvalterens mange oppgaver, fra import av varer, utskiping av jernverksprodukter, til utdeling av naturalia som lønn for utført arbeid.

Forvaltergården i Tvedestrand er en av de eldste og best bevarte bygningene i byen og er preget av rokokkostilen. Huset ble oppført i tidsrommet 1772-1774 under jernverkseier Jacob Schnell.

I 1880 flyttet forvalteren ut og Tvedestrand apotek inntok lokalene. Dette var store og flotte lokaler etter datidens standard og apoteket ble værende her fram til 1991. Dagens interiør er fra 1929 med innredning i flammebjørk. 

Last updated: 03/26/2024

Source: Arendal Turistkontor

Forvaltergården Tvedestrand museum

Sider du nylig har besøkt