Skip to main content
Unknown Component
civid: 58583c581accfc94f4effe6c
name: plugins_common_social_share (widget)

Arendal

TripAdvisor rating of 4

29

KUBEN Aust-Agder museum og arkiv

Book

I gangavstand fra Arendal sentrum finner du KUBEN hvor du kan oppleve Aust-Agders rike historie gjennom spennende utstillinger.

KUBEN er en del av Aust-Agder museum og arkiv, og holder til i landets mest moderne museum og arkivbygg på Langsæ i Arendal.

KUBEN er en kulturhistorisk institusjon og her vil du blant annet finne utstillinger med fokus på Arendal og Aust-Agders historie.

Livstegn
I utstillingen LIVSTEGN, som var ny i 2022, kan du bli med på en reise gjennom steinalder, bronsealder og jernalder i Agder. Helt fra tiden da de første menneskene kom til området og frem til vikingtidens slutt. Det vil si et tidsrom på ca 10.500 år. I utstillingen vår kan du se noen av de fantastiske gjenstandene som er funnet i Agder i denne perioden, og lære om hvordan samfunnet forandret seg fra steinalderen til vikingtiden. I utstillingen er det flere morsomme og lærerike aktiviteter for barn. Her kan de møte den skumle ormen Nidhogg, som ligger og gnager på en av røttene til verdenstreet Yggdrasil. De kan også kjenne på gevir og bein, pels og sener, og gjette hvilket dyr det kommer fra. For de aller minste har vi også noen søte sauer man kan leke med, og hjelpe til med å passe så ikke ulven tar dem.

Slavegjort 
Slavegjort er en tredelt utstilling som har slaveri som overordnet tema. Fortellingen om Fredensborg er for Arendals del både lokalhistorie og verdenshistorie. Skipet forliste utenfor Tromøy i 1768, og vraket ble funnet i 1974. Fredensborg anses å være verdens best dokumenterte slaveskip gjenfunnet som vrak. I utstillingen vises mange av gjenstander som ble funnet ved utgravningen av vraket. Den siste delen av utstillingen handler om det moderne slaveriet. «Våre slaver» tar blant annet for seg ulike former for slaveri slik det opptrer i dag.

Barndom (permanent utstilling)
Utstillingen er laget for barn, og handler om barndom på 1900-tallet. Reis med tidsmaskinen og prøv å melke kua, heise seil, synge i hoppetauet eller kle deg ut!

Arne Vinje Gunnerud Skulptur (permanent)
Utstillingen "Arne Vinje Gunnerud Skulptur" er en fantastisk flott skulptursamling etter billedhugger og arendalskunster Arne Vinje Gunnerud.

Åpent magasin – smakebiter fra samlingene (permanent men med skiftende utstillingsobjekter etter tema). Aktuell utstilling: Byliv!
I 2023 feirer både Arendal og Risør 300 år som by. Bli med på en kulturhistorisk byvandring mellom reolene i vårt åpne magasin. Hva har innbyggerne sett, kjøpt og opplevd i sine bygater gjennom disse 300 årene? Her kan du se over 600 gjenstander fra samlingen som viser noen historiske glimt fra jubilantenes mangfoldige byliv.

De hvide Seil
En utstilling med ramsalte historier om mennesker og skip i medvind og motvind. For 150 år siden var Norge verdens tredje største sjøfartsnasjon, og Sørlandet var landets seilskutesentrum. Agders store skoger gav tømmer til skipsbygging, og vinden sikret seilskutene fremdrift. Etter toppårene gikk det gradvis nedover. Gullalderen ble avløst av krisetid, og seilskipene forsvant ut av flåten. Dampskip var fremtiden.

Bak fasaden 
En dristig og utleverende utstilling om elitens skjulte liv i Arendal på begynnelsen av 1800-tallet. Utstillingen er basert på poeten Conrad Nicolai Schwachs manuskript «Erindringer af mit Liv» som i 2016 ble en del av Norges dokumentarv.

Krakket i Arendal 1886 (permanent)
Krakket i 1886 rammet Arendal som lyn fra klar himmel, og ble en katastrofe for både byen og distriktet rundt. I ettertid skulle det ikke snakkes om dette i den tidligere så rike byen. I utstillingen stilles spørsmålene: Hvordan kunne dette skje? Var det feilinvesteringer i seilskip som var årsaken til krakket? Eller lå årsaken i vekselrytteri, svindel og forfalskninger?

Kafé
KUBEN har en enkel kafe hvor du kan få en kopp kaffe, en lefse eller en sjokolade. I helgene selger vi også nystekte vafler og munker.

Lesesal
KUBEN oppbevarer rundt 8 500 hyllemeter med arkiv og 50 000 bøker. På lesesalen får du tilgang til arkivene og bøkene KUBEN oppbevarer. Lesesalen er åpen for alle, og har gratis trådløst nett. Du bestiller plass per telefon.

Merdøgaard
Merdø i skjærgården utenfor Arendal er vel verdt et besøk. Her finner du Merdøgaard, en liten kystgård med skipperhus fra 1736.
Museet er åpent hver dag fra 24. juni til 13. august 2023.
Omvisninger gis 3 ganger daglig kl.13, 14 og 15. For å kunne komme inn og oppleve museet må man ha billett til en omvisning.
Kjøp billett til omvisning på Merdøgaard

Billetter kan også kjøpes ved ankomst (Vipps) hvis det er ledige plasser på omvisningen.  På museumsområdet er det også en badestrand og en liten kafe.

Last updated: 03/26/2024

Source: Arendal Turistkontor

KUBEN Aust-Agder museum og arkiv

Book

Sider du nylig har besøkt