Dynamic Variation:
Choose Language
Search
Pirate boat in Farsund during annual Kaperdagene festival Pirate boat in Farsund during annual Kaperdagene festival
Kaperdagene festival in Farsund.
Photo: Adam Read, Visit Sørlandet
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Kaperbyen Farsund

Farsund har lenge vært kjent som Kaperbyen og her arrangeres de årlige Kaperdagene i juli. Da blir det blant annet Kapernatt med sjøslag, shanty-sang og barneforestillingen "Ludolf og den forsvunne engelskmannen" settes opp.

Kaperdagene i Farsund - en årlig tradisjon

Kaperdagene har blitt en tradisjon i Farsund. To dager i midten av juli fylles havna og sentrum med aktiviteter, musikk og galskap. Kaptein Torius regjerer i byen, det blir sjørøvershow og sjørøverturer. Figurene Ludolf og Theodora fra 1807 setter sitt preg på byen, blant annet med en spesiallagd barneteaterforestiling. I tillegg blir det konserter med lokale musikkrefter og nasjonale artister hele dagen.

Kapernatt med stort sjøslag i Farsund

Uken etter Kaperdagene arrangeres Kapernatt med et nyskrevet sjøslag fra Kapertiden. Sjøslaget fremføres i havnebassenget i Farsund og er en spennende gjenfortelling av en av hendelsene på Lista og i Farsund under kapertiden. 

Historisk tilbakeblikk

Kapertiden i Norge

I årene mellom 1807 og 1814 raste Napoleonskrigene i Europa. Danmark-Norge erklærte krig mot England i 1807. Som et ledd i krigføringen ble det utstedt såkalte kaperbrev til lokalbefolkningen, slik at de lovlig kunne angripe og kapre fiendtlige fartøyer. Kaperfart, kaperi eller kaperkrig er altså sjørøveri med myndighetenes godkjennelse.

Uthavnene Loshavn og Eikvåg utenfor Farsund var sentrale steder for kapervirksomheten og de staselige boligene tyder på at det var en innbringende virksomhet for mange.

 

Den 12. november 1808 stevner det staselige handelsskipet «Waterman» ut fra London. Skipet har en besetning på ni. Kapteinen er Francis Watzon. Skipet fører en last som er verdt sin vekt i gull.«Wiin, Brændewiin, Sukker og Manufactur Warer». Sammen med ni andre skip skal de sammen seile mot Gøteborg. Underveis kommer de ut for et skikkelig uvær med storm og høye bølger.Skipet kommer bort fra de andre i konvoien –og når været roer seg befinner  de seg like utenfor Listalandet.

Her lurer andre farer enn vær og vind. Kaperkaptein Tønnes Jansen ligger klar til angrep med den nyutrustete kaperen «Veiviseren». Med sine kanoner og 16 lokalkjente menn om bord er det duket for tidenes sjøslag. 

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad