VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Southern Norway Agder GRIMSTAD

Fjæreheia Amfi

  • Tauleveien 35, Grimstad
  • +47 90581111
  •  /  km From You
Overview

Fjæreheia Amfi i Grimstad er et anlegg det ikke finnes maken til i Norge. Det har en forhistorie, en utforming og en beliggenhet som intet annet og skal gi deg som publikummer en unik opplevelse av kunst i natur, foran en nærmere førti meter høy granittvegg. Anlegget er en av de fem faste scenene til Kilden Teater og Konserthus.

Granitten som skulle hylle det tyske diktaturet, har i stedet gitt gjenklang av frie ytringer og menneskeskapt kunst.

Regimet til Tysklands diktator Adolf Hitler hadde som ambisjon at mange millioner skulle hylle og la seg begeistre i omgivelser preget av blant annet den røde granitten fra Fjære i Grimstad. Heldigvis ble det aldri sånn. Historien ble annerledes:

Adolf Hitler ønsket lenge å bygge et monument over «det tredje riket». Fra 1934 hadde hans arkitekt Albert Speer vært i arbeid med å omdanne den tidligere luftskiphavnen Zeppelinfeld i Nürnberg til et anlegg for store parader. Og med utgangspunkt i Berlin skulle «verdens hovedstad Germania» reises. Ønsket var å bruke stein fra det storgermanske riket til disse anleggene, og etter okkupasjonen av Norge i 1940 falt nazistenes øyne på granitten som fantes i et belte fra Østfold til Fjære i Aust-Agder.

Baardson tente

Steinbruddet i Fjære ble åpnet og store granittblokker sendt til Grimstad for utskiping. Lenger kom den ikke før det tyske riket kapitulerte. Steinen som var tatt ut ble derfor brukt i den norske gjenoppbyggingen etter verdenskrigen. Den finnes i dag blant annet i veianlegg, kaier og terrasser.

Steinbruddet ble liggende uberørt fram til det skulle arrangeres et internasjonalt Ibsensymposium i Grimstad i 1993. Kilden Teaters første sjef Bentein Baardson fikk da hvisket i øret av Jarle Bjørklund, daværende sjef for Ibsen-museet i Grimstad, at anlegget kanskje egnet seg som scene og amfi. Baardson tente på ideen og hadde i 1993 premiere på Henrik Ibsens «Catilina» – det aller første stykket som unge Ibsen skrev mens han var apotekerlærling i Grimstad.

Ble et moderne teater

I 1995 ble steinbruddet kjøpt av Kilden Teater. Fra å være et provisorisk amfi i et nedlagt steinbrudd, er Fjæreheia gradvis utviklet til et moderne teateranlegg.

I de siste årene har teateramfiet, knappe to kilometer inn fra Fjære kirke, gitt folk fra nær og fjern store og minnerike opplevelser. Nå har Kastellet og Kilden inngått en avtale om annethvert år å bytte på hovedansvaret for produksjoner i Fjæreheia, men hele tiden i et nært samarbeid.


  • Last Updated:
  • Source: Grimstad Turistkontor
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages