Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Southern Norway Agder GRIMSTAD

Homborsund fyr

  • Grønningen, Grimstad
  • +47 99476760
  •  /  km From You
Overview

Har du lyst til å overnatte i et maritimt miljø på en holme, ved et ekte fyr, alene eller sammen med andre?

Homborsund fyrstasjon er et kystfyr og ligger på øya Store Grønningen ved innseilingen til Homborsund utenfor Grimstad. Fyrstasjonen er et eksempel på en fler-familiestasjon, da fyrvokteren bodde sammen med familien på stedet. Bygningene ligger samlet oppe på holmen med en delvis innegjerdet gårdsplass mellom husene, og er et dominerende element i kystleden. Sundet er sommerstid meget trafikkert, og fyrstasjonen har stor opplevelsesverdi som del av miljøet der.

Arbeidet ved Store Grønningen kom i gang i 1877. Fyrlykta ble tent 1. september 1879. Fyrbygningen i betong har et 20,1 meter høyt fyrtårn bygget inntil gavlen. Lyshøyden er 22,3 meter over havet ved høyvann. Fyret har en lysstyrke på 423.900 candela (måleenhet, latin for stearinlys) og en lysvidde på 14,5 nautiske mil. Lyskarakteren er fast med fire blink i hurtig rekkefølge hvert minutt.

I 1939 endret embetet som fyrvokter navn til fyrmester. Dagens fyrtårn er fra 1950. I 1951 ble fyrstasjonen vesentlig forbedret. Det ble montert diafon tåkesignal, og fyrbygningen måtte utvides for å gi plass til kompressorer og trykklufttanker, samt til elektriske aggregater som reserver til kraft fra nettet. Betjeningen ble utvidet med en mann, og det ble bygd en dobbeltbolig for assistentene. Opplegget for diafon tåkesignal er den dag i dag intakt. 

I 1973 ble fyrstasjonen endret fra å være en familiestasjon til en tørnstasjon hvor kun fyrbetjeningen hadde sin arbeidsplass. Familien ble da boende på land. Fyrmesteren og betjeningen ved tørnstasjonene gikk ofte i en turnus med seks uker på tørn og tre uker fri. I 1987 ble fyrstasjonen automatisert, men den fortsatte å være betjent av en fyrmester. I 1992 ble fyrstasjonen fraflyttet.

Fyrstasjonen slik den fremstår i dag har høy grad av opprinnelighet, og er en god representant for et større betonganlegg som var vanlig ved bygging av nye fyr i 1870-årene. Riksantikvaren fredet Homborsund fyrstasjon ved vedtak 3. mars 1998. Fredningsvedtaket omfatter fyrvokterboligen med fyrlykt og øvrige bygninger på fyrstasjonen i henhold til lov om kulturminner.

Kulturminner som brønn, hager og uthus gir et bilde av livet på stedet utover selve fyrdriften. Fyrstasjonen er del av et større verneområde blant annet grunnet de tilstedeværende fuglearter og det genetiske mangfold som er representert på holmene rundt fyrstasjonen. Området er derfor underlagt reglene om områdevern etter naturmangfoldloven.

Fyrstasjonen driftes og vedlikeholdes i dag av venneforeningen Homborsund fyrs venner etter avtale med Grimstad kommune og Kystverket. Venneforeningen skal legge til rette for allmenhetens bruk gjennom å administrere utleie av fyrstasjonens assistentbolig, ett uthus og ett naust. Kystverket disponerer selv fyrvokterboligen, ett uthus og ett naust som feriebolig for sine ansatte. Venneforeningen skal også organisere de forpliktelser som er pålagt gjennom avtalen med Grimstad kommune og Kystverket. Bryggefasilitetene ved fyrstasjonen har blitt utbedret i 2017, slik at også større fritidsfartøy nå har mulighet til å ankomme og legge til ved en nyetablert flytebrygge på utsiden av indre havn.

Har du lyst til å overnatte i et maritimt miljø på en holme, ved et ekte fyr, alene eller sammen med andre? Er dere en gruppe, et team eller en bedrift som har ønske om et annerledes møtelokale eller en arena for teambuilding? Ta kontakt med venneforeningen for å booke din ramsalte opplevelse - kontaktinformasjon finner du øverst på denne siden. I sommersesongen kan du ta kontakt med vertskapet på tlf: 971 01 373.

Sommervertskap 2022: Fra 27. juni til 21. august.

Booking av fyret: Booking


  • Last Updated:
  • Source: Grimstad Turistkontor
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with TripAdvisor
Your Recently Viewed Pages