Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Southern Norway Kristiansand

Julemarked på Gimle Gård

  • Gimleveien 23, Kristiansand S
  • +47 38102680
  • 24. november 2019
  •  /  12:00
  • (1 Upcoming Dates)
Overview

Gimle Gård pyntes til jul og de vil gjerne ha besøk av deg, familien din og vennene dine!

Juletreet er pyntet, det er julesteming og Gimle Gård byr på julemusikk. Denne dagen er også en av veldig få dager hvor man kan rusle rundt i huset på egen hånd og ta inn stemningen i en av landsdelens vakreste herregårder.

Tradisjonen tro blir det artige aktiviteter og mange ulike verksteder der store og små kan lage julegaver og pynt. I Ridehuset er det stemningsfullt julemarked.

Gimles siste eier, Titti Arenfeldt Omdal (1896-1982) husket jul på Gimle Gård som noe helt spesielt.

Roen hadde lagt seg over gården og forventningen og spenningen var høy:

”Når klokkene slo i Oddernes kirke, ble det satt en tallerken julegrøt på låvebrua. Så skiftet vi til vårt fineste tøy, og ble samlet alle sammen, hele familien og hele tjenesteskapet. Bestefar leste juleevangeliet. Stor og trygg sto han der og leste for oss. Det ble servert et glass mjød eller portvin etterpå. Og en kake. Mjød finnes det visst ikke lenger. Men den gang var det brygget mjød. Jeg husker det som noe søtt, godt noe. Så var det gang rundt juletreet. Her var ikke bare ett juletre, men mange. De var hugget i Gimleskogen, det som nå heter Gimlekollen, og det var stor stas når trærne ble hugget. Så var det opp i Gullsalen i andre etasje, hvor vi spiste ribbe. Senere ville bestefar ha torsk, så da ble det ribbe for de som ville ha det, og torsk for de som ønsket det. Og risengrøt, med mandler til tjenesteskapet. Og det var stor ståhei rundt den som fikk mandelen. Han eller hun skulle bli gift innen årets utgang, eller hva det nå var vi fant på. Og moro var det. (…) Nyttige ting fikk vi."

Julefeiringen fortsatte nesten ut januar, bl.a. gikk barna ”julebukk” til den trettende dag jul. Tittis beskrivelser av festene sier mye om både familiens sosiale status og følgene av den. Forberedelsene tok blant annet fire uker fordi det måtte produseres, lages og bakes enorme mengder med mat. Den skulle vare frem til påske og nytes ikke bare av familien, men også av et stort antall gjester som familien hadde invitert til flere feiringer frem til slutten av januar.

Velkommen til jul på Gimle Gård.

  • Last Updated: 12.09.2019
  • Source: Visit Kristiansand
Dates

sø. 24. november 2019 12:00 16:00

See All
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
Julemarked på Gimle Gård
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad