Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Southern Norway Vest-Agder KRISTIANSAND

Tysklandsbrigaden | Kilden

Overview

SeniorKilden presenterer: Tysklandsbrigaden foredrag av og med Geir Stian Ulstein
Til fiendeland for freden
«Jeg har sett Tyskland i ruiner, før et eneste spadetak var tatt for å gjenreise landet.»
Martinus Vågbø Nerland, brigade 471

1947. Mellom flyteminer og gjennom pakkis sendes de første 5000 norske soldatene over Nordsjøen i et tidligere tysk troppetransportskip. Destinasjon: fiendeland. Oppdrag: å vokte freden. Idet de ankommer, er fredsavtalen fortsatt ikke undertegnet, og millioner av statsløse mennesker er jaget inn i ruinene av Hitlers rike. Tyskland er fullstendig knust, men en ny trussel stiger fram fra øst. Snart står de norske soldatene som første og eneste skanse mellom Norden og den sovjetiske hæren som rev Tyskland i biter. De vet ikke hva ordren blir dersom angrepet kommer. Evakuere eller slåss til siste mann?

Fram til 1953 var rundt 50 000 nordmenn utstasjonert i Tyskland. Blant dem var framtidige samfunnstopper, kunstnere, idrettshelter og politikere som Thorvald Stoltenberg, Odvar Nordli og Kåre Willoch. Basert på arkivmateriale og intervjuer med rundt 100 veteraner leverer Geir Stian Ulstein den første sammenfattende beretningen om Tysklandsbrigaden.


Geir Stian Ulstein (f. 1982) er dokumentar- og romanforfatter med mastergrad i historie fra The American University of Paris og Universitetet i Oslo. Ulstein debuterte med krigsromanen Piggtrådroser i 2007 og har gitt ut flere sakprosabøker siden.

  • Last Updated: 03.01.2020
  • Source: Visit Kristiansand
Dates

ti. 10. mars 2020 12:00 13:00

ti. 10. mars 2020 14:00 15:00

See All
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
Tysklandsbrigaden | Kilden
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad