Skip to main content
Unknown Component
civid: 585ac11bc539df76cdbfe36b
name: plugins_common_social_share (widget)

Birkenes

Flakkefossen - en mektig foss i Birkenes

Fossetrollet ved Flakkefossen i Birkenes

Flakkefossen er ei naturperle i Birkenes. På toppen har man også flott utsikt utover Birkeland.

Det er flere alternative måter å komme til Flakkefossen på. Man kan kjøre bil dit eller man kan spasere langs veien.

For å få en fin tur i mest mulig skogsterreng anbefales følgende: Start turen i Birkenesparken og følg lysløypa ned mot elva og Flakkebrua. Gå over brua og følg skiltene langs veien mot Flakk. Det anbefales og gå inn til bunnen av fossen og følge merket sti langs fossen og opp til toppen. Ned igjen kan man enten gå samme vei eller gå grusveien tilbake til Birkeland

Lokalhistorie - I tidligere tider ble tømmer fløtet ned fossen ved hjelp av en stor tømmerrenne som var bygget i tre. Renna er dessverre borte – det finnes kun noen få rester igjen. I forb. med fløtningstiden ble det bygget en demning på toppen av fossen og den står den dag i dag. Langs stien i bunnen er det rester etter en gammel husmannsplass. I 1572 ble det bygget sagbruk i bunnen av fossen. Dette var en av de første sagene i Aust Agder. Det er bygget flere sager siden. På nedsiden av bilveien, ved bunnen av fossen, er det tydelige rester etter en sag. Det er fine fiskeplasser i bunnen av fossen.

Hvordan komme dit - kjør nordover gjennom Birkeland sentrum, ta til venstre mot Mosfjell, over Teinefossbrua og så til venstre mot Flakk. Fossen ligger langs veien og det er flere parkeringsplasser langs veien ved fossen.

Fakta:
Lengde - 5 km (rundløype)
Tid - 1-2 t
Parkering - Birkenesparken eller parkeringslommer langs fossen.
Terreng - OBS! det er ikke autovern langs fossen, så vær forsiktig!

Last updated: 08/09/2023

Source: Visit Kristiansand

Flakkefossen - en mektig foss i Birkenes

Sider du nylig har besøkt