Dynamic Variation:
Choose Language
Search
Southern Norway Kristiansand

Gimle Gård

  • Gimleveien 23, Kristiansand
  • 38 10 26 80
  •  /  km From You
Overview

Gimle Gård er en tidligere herregård fra ca. 1800. Omfattende samling av malerier, møbler, sølv og porselen. Utenfor finner du en Engelsk landskapspark og rosehage.

På Gimle Gård har tiden stått litt stille, men historien om herregården lever i beste velgående. Gimle Gård er en tidligere herregård fra ca. 1800. Her finner du en omfattende samling av malerier, møbler, sølv, porselen, glass m.m. Engelsk landskapspark og rosehage. Gimle Gård ligger rett utenfor Kristiansand sentrum. Flere avganger i timen med buss metroen. På samme område ligger også en flott park og Agder naturmuseum og botaniske hage.

Gimle Gård er åpen hver dag i sommersesongen (fra midten av juni til midten av august - se nettsidene for åpningstider) - omvisning hver hele time i høysesongen.

Historien om Gimle Gård
Gimle Gård ble bygget i to omganger, i 1797 og 1807, av storkjømannen Bernt Holm. Han innreet sommerboligen sin med tidsriktige møbler, sølv og porselen og sørget dermed for at den hyppig kunne brukes til hyggelige sammenkomster, musikalske fremføringer og ball. Europeiske innflytelser ved valg av byggestil og interiør er framtredende i boligen.

I dag er det Vest-Agder-museet ved avdelingen Kristiansand museum som har ansvaret for bygningen og tar seg av formidlingen av gårdens historie til publikum. Gimle fremstår i dag som en unik herskapsbolig, som forteller mye om politiske, kulturelle og sosiale strømninger og begivenheter i løpet av de siste 200 årene.

Titti Arenfeldt Omdal
Den siste etterkommeren etter Bernt Holm, Othilie (Titti) Arenfeldt Omdal, døde i 1982. Hun testamenterte huset til Kristiansand kommune, og det ble umiddelbart lagt "et lokk" på alle rom. Det var hennes ønske at besøkende skulle oppleve lystgården som den var i 1982, med alle sine spor av de mange generasjoner mennesker som bodde og jobbet der.

"Gimlefryd"
"Gimlefryd" kalte frøken Else Gram lystgården da hun 18 år gammel skrev brev til mannen hun var hemmelig forlovet med. I brevene fortalte hun åpenhjertig om de mange forpliktelsene hun hadde i 1860-årene som und dame fra en respektert familie, og om det herlige livet på Gimle. Brevsamlingen gir et unikt innblikk i hva som preget selskapslivet i Kristiansand generelt og på Gimle Gård spesielt.

Hun er alfor ung til å forelske seg. Vil kjærligheten mellom dem være mulig? Denne kjærligheten som er så god, så ren, så vakker.
Hun kjenner så inderlig vel at han elsker henne tilbake. En hemmelig forelskelse blir herregårdshistorie på Gimle Gård.
// Vi har historiefortelling i magen.


  • Last Updated:
  • Source: Visit Kristiansand

Opening hours

15. jun 2017 - 20. aug 2017: man tirs ons tors fre lør søn 11:00 - 17:00
See All
Click to activate
Kristiansand, Norway
The latitude and longitude
58° 9' 31" N / 8° 0' 13" E
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad