Skip to main content
Unknown Component
civid: 585ac11bc539df76cdbfe36b
name: plugins_common_social_share (widget)
Kristiansand
TripAdvisor rating of 4.5

135

Kristiansand kanonmuseum

Ved Vestergabet, åtte kilometer sør for Kristiansand, ligger Kristiansand kanonmuseum Møvik Fort med verdens nest største landfaste kanon.

På festninganlegget Kristiansand kanonmuseum Møvik Fort fra 2. verdenskrig finner du verdens nest største kanon noensinne montert på land - Kaliber 38 cm, med en rekkevidde halvveis til Danmark. Det er også en stor utstilling av militært materiell i bunkersene.

Årsaken til at disse kjempe-kanonene kom hit til Møvig er når tyskerne hadde tatt Norge og Danmark i 1940, hadde de et stort behov for å stenge Skagerrak og sjøveien til Øst-Norge, Kattegat, Østersjøen og Baltikum for allierte sjøstridskrefter. Det ble da planlagt et 38 cm. kanonbatteri bestående av 4 kanoner her på Møvig, og et i Hanstholm i Danmark. Dette er den korteste strekningen mellom Norge og Danmark og er på 116 km.

Fortet har fire kanonstillinger med bunker, en intakt kanon, to tomme kanonbrønner og en tom kasematt. Kanonen er en av verdens største med sin 38 cm kaliber. Kristiansand kanonmuseum tilbyr en flott utstilling og guidede turer både inne på kanonen og utenfor.

Det er utstillinger av militært materiell i bunkersen. Kiosk/suvenirsalg i kanonmuseets åpningstider..

Sommeren 2019 ble kanonen malt i kamuflasjefargene den hadde i 1943, tidligere var den gråmalt.

Selv om museet er sesongstengt er du hjertelig velkommen til å vandre ute på området.

1800 meter jernbane på Møvik
Ammunisjonsjernbanen ble tatt bort fra Møvik, men nå er den restaurert og i drift igjen. Jernbanen fraktet ammunisjon til kanonene, nå er det de besøkende sin tur. Passasjerene går ombord på museumsjernbanen som skal gå mellom de gamle kanonene på Møvik. Turen med jernbanen starter ved kanonen. Så går den i en halvsirkel innover til det gamle ammunisjonslageret og ender opp ved parkeringsplassen. Daglige avganger i sommersesongen (skoleferien).

Om byggingen av fortet
På Møvig var det byggestart våren 1941, og 1400 mennesker arbeidet her i begynnelsen. Fordeling av nasjonalitet var: 750 norske, 350 danske og 300 tyske. Ved årsskiftet 1942-43 kom det også 200 russiske krigsfanger, som ble der til krigens slutt i 1945.

Kanonene ble produsert i Tyskland av Friedrich Krupp, Essen i 1940. De var av samme type som kanonene ombord i slagskipene "Bismarck" og "Tirpitz". Batteriet inngikk i perioden 1945-52 i det Norske Kystartilleriet.

Slik kommer du deg til kanonmuseet
Følg skilting mot Vågsbygd/Flekkerøy. Rett før Flekkerøytunnellen, ta til venstre (skiltet mot Kristiansand kanonmuseum). Stor parkeringsplass ved enden av veien, like nedenfor museet. Med buss går det flere avganger i timen med M1 Flekkerøy bussen.

Kristiansand kanonmuseum er en del av Vest-Agder-museet.

Kilde: Visit Kristiansand

0

Kristiansand kanonmuseum

Sider du nylig har besøkt