Skip to main content
Unknown Component
civid: 585ac11bc539df76cdbfe36b
name: plugins_common_social_share (widget)
Kristiansand
TripAdvisor rating of 4.5

191

Odderøya

Odderøya i Kristiansand var tidligere marinebase og nå er det friareal. Merkede idylliske stier, gamle kanonstillinger, små strender, lange svaberg og fantastisk utsikt mot hav og by.

Odderøya i Kristiansand er et sentrumsnært friluftsområde med turstier og mange badeplasser. Øya er forbundet til fastlandet med fire broer sør for byens sentrum.

En spasertur på Odderøya er ca. 3 km lang og går på merkede idylliske stier med fantastisk utsikt over østre havn, Christiansholm Festning (1672) og båthavnene.

I Bendikstsbukta er det flott for de minste å bade, langgrundt og oversiktlig. Det er også gode bademuligheter på østsiden av øya og egen turløype tilrettelagt for funksjonshemmede.

På Odderøya finner du også Odderøya museumshavn som tilbyr flotte aktiviteter for barn.

Kultur og servering
Kilden teater og konserthus finner du rett ved siden av Fiskebrygga. I Kilden har de også restaurant og en flott uteservering om sommeren. Her kan du også parkere bilen i parkeringshus.

Kafeen på Søndre Batteri "Vaktmannsboligen" er åpen hver søndag gjennom hele året. Åpningstid fra kl. 11.00 til kl. 16.00. Den drives av Odderøyas venner. Her er en fantastisk utsikt over fjorden og fyrene Oksøy og Grønningen.

Odderøya Fyr har også kafe i sommersesongen. Se nettsiden for åpningstider.

Om du er her på sommeren er det flere store konserter og festivaler for enhver smak og dette på noen av Norges flotteste utendørs amfier, Odderøya Amfi og Bendiksbukta. Det var her Quart festivalen ble arrangert før. Disse stedene er fine for aktiviteter som tar litt plass når det ikke er arrangementer der.

Ved inngangen til Odderøya finner du også Vaktbua, en liten, men populær bar og live scene og mot toppen ligger Haubitz Hall der det gjennomføres konserter hele året.

På Odderøya finnes det mange gallerier, verksteder og musikkstudioer som blir leid av byens kunstnere. De er med på å sette sitt preg på øya med kunstinnstallasjoner og arrangementer.

Klatring
Odderøya har også gode mulighetene for utendørs klatring; vanlig og buldring. Her finner du også Sørlandet klatresenter for innendørs klatring.

For ytterligere infomasjon se Odderøya sine hjemmesider.

Historien til Odderøya
På Odderøya finnes mange interessante spor etter militær aktivitet. På et avgrenset geografisk område finnes militære befestninger fra den store nordiske krig og frem til og med den kalde krigen. Viktige spor fra kamphandlingene 9. april 1940 er synlige og delvis merket med informasjonsskilt.

I 1804 ble det anlagt en karantenestasjon for Danmark, Norge og Holstein på Odderøya. Eiendommen ble overført fra Fæstningsvesenet til Karantænevesenet. Karantenestasjonen på Odderøya var den største i Nord-Europa og var i drift til 1914. I forbindelse med karantenevirksomheten fikk øya etter hvert også sin egen gravplass som kalles Kolerakirkegården. Den ligger ved Kjerregårdsbukta.

Karantenestasjonen var skilt fra resten av øya med en høy mur som går fra Lasaretthøyden til Bendiksbukta. Den ble bygd i årene 1800 til 1807 og er restaurert.

I lange perioder har Odderøya vært stengt for publikum på grunn av militær aktivitet. Når området har vært tilgjengelig, har øya vært et yndet utfarts- og turområde. Odderøya ble nå sist åpnet for publikum 23. juni 1992 etter at Odderøya fort var nedlagt. Denne siste stengningen hadde da vart i 52 år, fra 9. april 1940. I store deler av denne perioden tjente Odderøya fort som base og rekruttskole for Kystartilleriet.

Kilde: Visit Kristiansand

0

Odderøya

Sider du nylig har besøkt