Skip to main content
Unknown Component
civid: 585ac11bc539df76cdbfe36b
name: plugins_common_social_share (widget)

Birkenes

Tveide

Grasham Bygdemuseum

Tveide er ei idyllsik grend med flere fine gårder og et flott turområde.

Løypebeskrivelse - turstien starter ved Birkeland skole, går langs sørenden av Valtjønn, over Tveideveien og inn i skogen på andre siden. Her følger stien ”Lillevei” ned til veien til Vassbotn.

Følg veien mot Vassbotn et lite stykke før du tar av inn i skogen igjen på sørsiden. Stien går på vestsiden av Vassbottjønna, svinger forbi Hampehaugane og Fådabbane og går ut til museet på  Grasham. Herfra går stien til Skilleveisletta, ut monane til gamle Tveide stasjon. Herfra følger man den gamle jernbanelina tilbake til Birkeland skole.

Lokalhistorie - på Grasham ligger et vakkert museumsområde som drives av Stiftelsen Birkenes Bygdemusem. Her er to gårdshus, tømret uthus, stabbur, smie, snekkerverksted, egen skogssti, gammelt bilverksted med Svalandsruta fra 1946 m.m. Løypa går forbi Skilleveisletta der den gamle Vestlandske hovedvei gikk tidligere.(Kongeveien) Man går også forbi den gamle jernbanestasjonen på Tveide som nå er privatbolig. Det gikk jernbane fra Flaksvatn til Lillesand i tidligere tider. Her står Skilsteinene; 4 bautasteiner som det er knyttet et lokalt sagn til. Det sies at steinene ble reist til minne om en viktig rettsavgjørelse/forhistorisk hendelse.

Hvordan komme dit - Birkeland skole ligger ved Birkeneshallen, sørøst for Birkeland sentrum.

Fakta:
Lengde - 8 km.
Tid - 2-3 t
Parkering - ved Birkeneshallen
Terreng - løypa går i lett terreng, delvis på sti og grusveg. Barnevogn og rullestol kan brukes på "Lina".

Last updated: 08/09/2023

Source: Visit Kristiansand

Tveide

Sider du nylig har besøkt