Skip to main content
Unknown Component
civid: 585ab4be0ee567748fbeab4d
name: plugins_common_social_share (widget)

Kvinesdal

Utvandrermonumentet i Kvinesdal

Utvandrermonumentet i Kvinesdal sentrum ble reist i 2002 til minne om alle som utvandret til USA fra Sørlandet.

Utvandringen fra Norge til USA startet i 1825 med Cleng Peerson og 51 andre emigranter som dro over med briggen "Restaurationen". I den første tiden var utvandringen beskjeden fra Sørlandet, men fra ca 1890 skjøt den fart og holdt seg faktist fram til ca 1970. Selv om utvandringen var stor fra mange bygder på Sørlandet, er nok Kvinesdal den kommunen i Vest-Agder hvor utvandringen hadde størst omfang. Som eksempel kan nevnes at av 13 konfirmantene i Feda i 1900 reiste 9 til USA. 3 kom senere tilbake til Feda, de øvrige ble værende "over there".

Utvandrermonumentet står på torvet i Kvinesdal sentrum. Bronsemonument er laget av kunstneren Tore Bjørn Skjølsvik.

Historien om utvandrerne fra Kvinesdal

De tidligeste utvandrerne slo seg ofte ned i Midtvesten som farmere eller gårdsarbeidere, men vi har også eksempler på gullgravere i Alaska. Etter 2. verdenskrig slo de fleste seg ned i Brooklyn. Svært mange arbeidet innen bygningsbransjen som "carpentere", "floorleggere" eller "dockbuildere". Mange startet egne firma og gjorde det godt.

Mange fant sin ektefeller "over there", som oftes innen det norske miljøet. Barna som ble født i USA fikk amerikansk pass og kunne siden, hvis familien returnerte til Norge, reise over og ta jobb der borte. En undersøkelse på 1980 tallet viste at ca 10 % av Kvinesdals befolkning hadde amerikansk pass. Etter 2. verdenskrig var det mange som drev langpendling. Familien var igjen i Norge og mannen reiste over for kortere eller lengre perioder for å arbeide.

Både kulturelt, sosialt og økonomisk betydde USA mye for Kvinesdal. Kvinesdal Sparebank fikk betydelige innskudd fra USA-pendlerne. Mange hus og gårdsbruk er bygget opp med midler fra USA. Man kan fremdeles merke forbindelsen på språk, byggeskikk, klesdrakt og ikke minst navneskikk. Stanley, Steven, Chirley m.f. er vanlige fornavn i Kvinesdal.

Kontakten mellom USA og Kvinesdal er forsatt sterk, noe Utvandrermonumenter er et bevis på. Monumentet ble avduket under Utvatvandrerfestivalen 2002 og er reist av midler innsamlet i USA og Norge. Monumentet er i bronse, laget av kunstneren Tore Bjørn Skjølsvik.

Den årlige Utvandrerfestivalen som arrangeres i månedsskifte juni-juli er blitt et møtested for norskamerikanere på begge sider av Atlanteren. Fra hele Sørlandet samles folk for å delta i det ukelange arrangementet og treffe slekt og kjente.

Last updated: 08/09/2023

Source: Lister Reiseliv

Utvandrermonumentet i Kvinesdal

Sider du nylig har besøkt