Skip to main content
Unknown Component
civid: 585ac056f7d87a7717a649d0
name: plugins_common_social_share (widget)

Kvinesdal

Barnevandrerstien på Sørlandet

Barnevandrerstien er en 136 km lang sti med en historie om fattigdom og nød i vår nære fortid tett knyttet til seg.

Barnevandringen oppstod på 1800-tallet i en landsdel hvor mennesker levde i generell fattigdom, mange i stor nød. Årsakene men begrunnes gjerne med en uvanlig sterk befolkningsøkning i området, og gårder som stadig ble mindre. Flere familier i indre bygder vest på Agder måtte sende de eldste barna til Austlandet, Kristiansands området og østenfor, for å arbeide. Her var gårdene større og menneskene mer velstående.

Historielag i Agder har sammen definert en strekning hvor det er stor sannsynlighet for at mange av barna gikk da de vandret fra vest mot aust. Det er denne definerte strekningen son går under navnet "Barnevandrerstien".

Stien starter ved Årlia i Kvinesdal. Den strekker seg østover på tvers av dalførene mot Snartemo i Hægebostad, videre til Konsmo og Laudal for så å fortsette til Greipstad kirke på Nodeland og til Kristiansand. Fra Kristiansand går stien så mot Aust-Agder. Den krysser Birkenes kommune før den ender opp ved Landvik Kirke utenfor Grimstad.

Barnevandrerstien starter i Kvinesdal kommune vest i Vest-Agder, ved Årlia, og ender ved Bautaparken like ved Snartemo stasjon i Hægebostad. Kommer du med tog til Kvinesdal stiger du av på Storekvina stasjon og tar buss inn til Liknes. Sjekk busstider på www.akt.no. Herfra kan du bestille taxi eller kjøre egen bil til Årlia. Årlia ligger ved veien som går fra Moi i Kvinesdal til Birkeland i Hægebostad. Fra sentrum i Kvinesdal (Liknes) tar det ca 15 minutter med bil til startpunktet. Det er god parkeringsplass ved lysløypen i Årlia. Etter parkeringsplassen følger du veien videre ca. en kilometer for å komme til startpunktet.

Dag 1: Kvinesdal - Snartemo Ca. 11 km 
Dag 2 : Snartemo - Konsmo Ca. 18 km
Dag 3 : Konsmo - Laudal Ca. 12 km
Dag 4 : Laudal - Nodeland Ca. 31 km
Dag 5 : Nodeland - Kristiansand Ca. 11 km
Dag 6 : Kristiansand - Birkeland Ca. 34 km
Dag 7 : Birkeland - Landvik Ca. 20 km

Se filmen om stien youtube.com.

Les mer om Barnevandrerstien på visitsorlandet.com.

Last updated: 01/05/2024

Source: Visit Lindesnes

Barnevandrerstien på Sørlandet

Sider du nylig har besøkt