Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Seaview from a wooden boat, with clouds in the background
Sjøsanden Beach.
Photo: Visit Lindesnes
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

 

Å være merket som et bærekraftig reisemål betyr at hele destinasjonen står sammen om å ta vare på natur, kultur og miljø, at vi styrker sosiale verdier og sørger for økonomisk levedyktighet for lokal næring. 

Mandal er for mange kjent som en av Sørlandets hvite kulturbyer, med stolte kunstnere som har satt sitt preg på stedet. Mandal museum forteller om dem alle, brødrene Gustav og Emanuel Vigeland, Adolph Tiedemand, Olaf Isachsen og Amaldus Nielsen. Sentrum av byen er smykket med over 600 vernede hus, i tillegg har regionen flere flotte kirker, skolehus og andre kulturminner som vi verdsetter og vil ta vare på. 

Helt ute på sydspissen av regionen ligger Lindesnes fyr som kan smykke seg med titler som landets første fyrstasjon, sydligste fastlandsfyr, sydligste fastlandspunkt og ett av Sørlandets mest besøkte attraksjoner. Stedet forteller om kystkulturen, både før og nå, og med eget bakeri med steinovn kan de lage et eget, bærekraftig fyrbrød som kan kjøpes sammen med andre lokale varer. 

Bærekraftig - Fyrbrød

Fyrbrød på Lindesnes fyr

Bærekraftig - Grønnsakssuppe - Kastellet

Bærekraftsuppe på Kastellet

 

Det å bruke lokale leverandører inne mat, produkter og tjenester er et viktig prinsipp på et bærekraftig reisemål. Det kan vi stolt si at vi arbeider med i Lindesnes. Hvert år arrangeres Smak & SansLindesnes fyr, restauranter bruker lokale råvarer og Skalldyrfestivalen som arrangeres hvert år i Mandal har stort fokus på lokal sjømat. 

Som et bærekraftig reisemål skal vi bli en helårsdestinasjon som aktivt jobber med nye tilbud og tilrettelegging for både lokalbefolkningen og gjestene. Et godt eksempel på dette er blant annet sykkelløyper på Bortelid som har sin høysesong på vinteren. Dette bidrar til større aktivitetstilbud de årstidene hvor det ikke er snø. 

Lindesnes er å regne som et paradis for fiskeren, enten det er med interesse for sjøfiske eller laksefiske, eller for den som vil nyte stillheten ved å fiske i vann. Mandalselva er en av Norges beste lakseelver, og går vi litt tilbake 1800-1900-tallet, var laksen en av de viktigste eksportvarene fra denne regionen. I dag fanges det mellom 6 og 12 tonn med laks og ørret hvert år. Her har også grunneiere fått lov til å kaste ut laksenot hver sommer for å holde tradisjoner i hevd. 

Miljøsertifiserte bedrifter

Et bærekraftig reisemål

Mot et bærekraftig reiseliv

Merket for Bærekraftig reisemål er et kvalitetsmerke for reisemål som har startet systematisk jobbing for å redusere reiselivets negative påvirkning på omgivelsene. I tillegg til at dette gir gjestene gode opplevelser, ønsker destinasjonen samtidig å ta vare på stedets natur, kultur og miljø, styrke sosiale verdier og være økonomisk levedyktige. Dette krever et nært samarbeid mellom kommunen og reiselivsnæringen der formålet er at reisemålet skal være et godt sted å bo – og et godt sted å besøke.

Finn ut mer om bærekraftig reiseliv i Norge

Bærekraftig reisemål logo