Dynamic Variation:
Norway Now
Choose Language
This social element is not currently supported on the China site. This warning will not show on the front end.
Search
Southern Norway Lindesnes & Mandal Mandal

Ryvingen Fyr

  • Ryvingen, Mandal
  •  /  km From You
Overview

Ryvingen fyr er Norges sydligste fyr!  Store deler av Ryvingen inngår i dag i Skjærgårdsparken, og på fine dager er øya et populært utfartsmål. 

Fyrstasjonen ble opprettet i 1867, og er Norges sydligste fyr! Staten eier den sydligste delen av øya (ca.123 mål). Store deler av Ryvingen inngår i dag i Skjærgårdsparken, og på fine dager er øya et populært utfartsmål. Det er en molo og ei gammel dampskipskai, som er forlenget med ny brygge, i havna. Sommerstid er det Ryvingens Venner som har ansvar for overnattingen på fyret. Overnattingen er organisert etter samme prinsipp som turisthyttene i fjellheimen: "first come - first serve". Det er til en viss grad mulig å forhåndsbestille overnatting slik at man unngår "bomtur", men det er kun et begrenset antall plasser satt av hver natt til dette. For å bestille ringer du ut til vertskapet på tlf. 977 79 350. Vinterstid er Siren Salthaug "FYRVERTINNE" på Ryvingen, og du kan forhåndsbestille overnatting på tlf. +47 95445745 eller på mail: siren.salthaug@gmail.com Fakta sommerstid:  30 sengeplasser fordelt på 8 rom. Eget kjøkken og stue for gjestene. Fullt kjøkkenutstyr tilgjengelig; kjøleskap, fryser og gasskomfyr. Ta med sengetøy/lakenpose.  WC i hovedhuset og i uthuset. 1 bad m/mulighet for dusjing. Vann fra sisterne kan drikkes, men vi anbefaler å ta med drikkevann. Det er ikke tilbud om organisert skyss, men du kan kontakte Tregde Ferie for båtleie. Fakta vinterstid:  25 sengeplasser fordelt på 5 soverom. Du kommer til oppvarmet fyrbolig, og leier seng med lakenpose og dyne/pute. Gjestene har tilgang på toalett og dusj i fyrmesterboligen. Fullt kjøkkenutstyr tilgjengelig.

Øya Ryvingen er på 400 mål og navnet kommer fra det gammel norske «rufa» - «øya som ruver». Frem til 1867 var det gårdene på Ytre Farestad som eide hele øya. De brukte øya til beite og som utgangspunkt for jakt og fiske. Retter som Ytre Farestad fremdeles har. Skipsfarten langs norske kysten og sørover til Europa, økte sterkt utover attenhundretallet og derfor behovet for fyrstasjoner. Ryvingen ligger slik sett meget strategisk - og er i dag Norges sydligste fyr.

I 1988 ble det lagt en strøm kabel fra Skjernøy og ut til Ryvingen. Aggregatene ble nå reserveanlegg og fyrstasjonen automatisert. Tåkeluren ble lagt ned dette året. Et stort savn for folk i Mandal. I juli 2002 ble fyrstasjonen avbemannet. Samtidig ble det inngått et samarbeid mellom Mandal kommune, Kystverket, Ryvingens venner og Vest-Agder Fylkeskommune for å ta vare på fyrstasjonen.


  • Last Updated:
  • Source: Turistkontoret for Lindesnesregionen
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad