Dynamic Variation:
Norway Now
Choose Language
This social element is not currently supported on the China site. This warning will not show on the front end.
Search
Southern Norway Lister Flekkefjord

Fottur til jettegryttene ved Brufjell

  • Roligheten, Flekkefjord
  • +47 38328081
  •  /  km From You
Overview

Brufjell i Åna-Sira ligger 184 m.o.h. og har fantastisk utsikt over Listalandet. Fra toppen av fjellet går en merket sti ned til jettegrytene. Jettegrytene ligger på rekke og rad på et platå, ca 20 meter over havflaten.

Kjør FV44 mellom Flekkefjord og Sira, ta av mot Roligheten. Parker på parkeringsplassen ved skolen og gå ca. 2 kilometer på veien ut mot havet og til en snuplass. Ved snuplassen begynner stiene oppover mot Brufjell.

Når du har parkert, kan du gå langs veien mot stien, mens du nyter synet av små, hvite hus og sjøen som går parallelt med veien. Hele løypa er merket med skilt og maling på steiner. I normalt tempo tar det rundt en og en halv time å komme til jettegrytene fra der turstien begynner. Langs stien vil du se rullesteinstranda Sandviga, som er en fin avstikker fra stien. Spesielt på fine sommerdager er det ypperlig å legge inn et badestopp her.  Det er også flere steder med flott utsikt langs turstien.

Panoramautsikt På toppen av Brufjell har du panoramautsikt over kysten helt til Lista fyr. Her finner du også en postkassa der du kan skrive navnet ditt.

Nedstigningen til jettegrytene er meget bratt. De med høydeskrekk kan kanskje finne nedstigningen skummel da steiner og grus kan være løse i steinura. I tillegg er det klatring på skrått berg hvor man må bruke håndtakene som er satt opp. Håndtakene gjør klatringa relativ enkel for voksne, men små barn kan ha problemer og turen er derfor ikke anbefalt for barn under 10 år. Det er ikke anbefalt å gå ned til jettegrytene i regnvær, da det blir veldig glatt. 

Vandreturen kan være krevende og har bratte fjellpartier du må klatre i. Det er festet metallhåndtak for å gjøre klatringen lettere for deg. Vannet som renner ned langs fjellet, er helt rent og kan drikkes. Husk gode sko. 

Jettegrytene i Brufjell De horisontale jettegrytene og –grottene i området ble skapt i løpet av istiden, for over 20.000 år siden. Bølger og is gravde seg sakte men sikkert inn i bergartene og skapte jettegrytene du kan undre deg over i dag. Fjellene i dette området har vært høyere enn Mount Everest er i dag.

Når du kommer til jettegrytene, kan du sitte inne i dem som i en hule og nyte utsikten. Her er det mange som tar bilder av vennene sine når de står i inngangen til en hule. 

Som på alle vandreturer, meld fra til noen hvor du går, ta med kamera, litt niste og minst en liter kaldt vann.


  • Last Updated:
  • Source: Lister Reiseliv

Facts

Effort Level
Medium
Landscape
Coastal area
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad