Unknown Component
civid: 585ab4be0ee567748fbeab4d
name: plugins_common_social_share (widget)

Flekkefjord

TripAdvisor rating of 4.5

24

Fottur til jettegryttene ved Brufjellhulene

Brufjell i Åna-Sira ligger 184 m.o.h. og har fantastisk utsikt over Listalandet. Fra toppen av fjellet går en merket sti ned til jettegrytene. Jettegrytene ligger på rekke og rad på et platå, ca 20 meter over havflaten.

På toppen av Brufjell i Flekkefjord har du panoramautsikt over kysten helt til Lista fyr. Brufjellhulene (eller Brufjellhålene som de lokale sier) har en nydelig utsikt og jettegrytene er verd besøket i seg selv. Sett av minst 5 timer til turen.

Nedstigningen til jettegrytene er meget bratt. De med høydeskrekk kan kanskje finne nedstigningen skummel da steiner og grus kan være løse i steinura. I tillegg er det klatring på skrått berg hvor man må bruke håndtakene som er satt opp. Håndtakene gjør klatringa relativ enkel for voksne, men små barn kan ha problemer og turen er derfor ikke anbefalt for barn under 10 år. Det er ikke anbefalt å gå ned til jettegrytene i regnvær, da det blir veldig glatt.

Vandreturen kan være krevende og har bratte fjellpartier du må klatre i. Det er festet metallhåndtak for å gjøre klatringen lettere for deg. Vannet som renner ned langs fjellet, er helt rent og kan drikkes. Husk gode sko. Du finner også en postkassa på Brufjell der du kan skrive navnet ditt.

Jettegrytene i Brufjell
De horisontale jettegrytene og –grottene i området ble skapt i løpet av istiden, for over 20.000 år siden. Bølger og is gravde seg sakte men sikkert inn i bergartene og skapte jettegrytene du kan undre deg over i dag. Fjellene i dette området har vært høyere enn Mount Everest er i dag. Hele området som jettegrytene ligger i er en del av Magma Geopark, som er på Unescos verdensarvliste.

Når du kommer til jettegrytene, kan du sitte inne i dem som i en hule og nyte utsikten. Her er det mange som tar bilder av vennene sine når de står i inngangen til en hule.

Som på alle vandreturer, meld fra til noen hvor du går, ta med kamera, litt niste og minst en liter kaldt vann.

Vinterstengt
Bruk av stien til Brufjellshålene om vinteren frarådes. All ferdsel til Brufjellshålene gjøres på eget ansvar. Flekkefjord kommune har sesongstengt driften av Brufjell parken mellom 01.november t.o.m 01. mars, herunder stengt toalettet ved Brufjell.

Veibeskrivelse
Følg FV44 gjennom Flekkefjord mot Åna-Sira, ta av mot Roligheten. Parker på parkeringsplassen ved skolen og gå ca. 2 kilometer på veien ut mot havet og til en snuplass. Ved snuplassen begynner stiene oppover mot Brufjell.

Når du har parkert, kan du gå langs veien mot stien, mens du nyter synet av små, hvite hus og sjøen som går parallelt med veien. Hele løypa er merket med skilt og maling på steiner. I normalt tempo tar det rundt en og en halv time å komme til jettegrytene fra der turstien begynner. Langs stien vil du se rullesteinstranda Sandviga, som er en fin avstikker fra stien. Spesielt på fine sommerdager er det ypperlig å legge inn et badestopp her. Det er også flere steder med flott utsikt langs turstien.

Last updated: 05/31/2023

Source: Lister Reiseliv

Fottur til jettegryttene ved Brufjellhulene

Sider du nylig har besøkt