Skip to main content
Unknown Component
civid: 585ab4be0ee567748fbeab4d
name: plugins_common_social_share (widget)

Flekkefjord

Hågåsen Kultursti

Kultursti Hågåsen forteller historiene om Hågåsen gjennom ni skilt spredt rundt på fjellet.

Hågåsen i Kirkehamn på Hidra har mange interessante historier som tidligere ikke har nådd ut til alle de som besøker denne perlen hvert år. Tyskerne hadde mye aktivitet her under andre verdenskrig, det var et stort slag her under Napoleonskrigene og optisk telegraf har vært plassert på toppen av Hågåsen. I tillegg er Kirkehamn, som sees fra toppen, full av uthavn-, fiskeri-  og seilskutehistorie.

I samarbeid med Fylkeskonservatoren i Vest-Agder, Hågåsens Venner og lokale ildsjeler har Smaabyen Flekkefjord nå fått frem noen av disse historiene.

Kultursti Hågåsen forteller historiene om Hågåsen gjennom ni skilt spredt rundt på fjellet. 

På Hidra er turen til Hågåsen meget fin og enkel. Man tar av fra veien mellom Ulland og Kirkehamn, på grusvei opp til en ås med utsikt over Kirkehamn, utover havet, inn mot Hidreheia og mot Egersund inne på fastlandet.

På Hågåsen er det rester av et kystbatteri fra 2. verdenskrig: Kystfortet Hitterøy.

Med sin strategiske plassering har Hågåsen i Kirkehamn Hidras og kanskje landsdelens beste utsikt, og stedet er rikt på historie og gamle ruiner. Tyskerne hadde mye aktivitet her under andre verdenskrig, og over hundre soldater var utstasjonert her. Det var et stort slag her under Napoleonskrigene.  Historisk har Hågåsen også blitt brukt til vardebrenning.

På Hågåsen på Hidra kan du overnatte i Solveig Egelands kunstinstallasjon "Små hytter".

Små hytter er et kunstprosjekt som ble satt opp på Hågåsen på Hidra i 2013. Installasjonen består av to hytter, den rosa "Nyperosa" og den blå "Havsula". I Nyperosa er det en dobbeltseng med puter og dyner, men du må selv ta med dynetrekk/laken eller lakenpose/sovepose når du skal overnatte. 

Den blå hytta kan benyttes av alle som er på tur på Hågåsen. Her kan du søke ly for vind og vær og nyte medbrakt mat og drikke. Fra hyttene har du utsikt over Kirkehamn, skjærgården og Nordsjøen. På kveld- og nattestid kan du se fyrlyset fra Eigerøy Fyr utenfor Egersund.

Last updated: 05/31/2023

Source: Lister Reiseliv

Hågåsen Kultursti

Sider du nylig har besøkt