Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Southern Norway Agder LYNGDAL

Hausvikodden Fort

  • Korshamn, Lyngdal
  •  /  km From You
Overview

Festningsanlegg fra andre verdenskrig med kanonstillinger, fangehytte, tunnellganger og skyttergraver. Også fint turområde og muligheter for fiske fra land.

Under den 2. Verdenskrig  bygget Tyskland ut et enormt system av festningsanlegg som strakte seg fra Kirkenes i nord til Pyreneene i sør. Ikke minst kom denne utbyggingen til å prege vårt eget land. Våren 1945 fantes det omkring 280 fort langs Norges kyst som skulle hindre allierte skip og landgangssoldater å nærme seg.

Hausvikodden er et slikt anlegg. Dette kystfortet var typisk for okkupantenes mange festningsanlegg. Her ved munningen av Rosfjord, ble det bygget brakker, bunkers og løpeganger. Det ble sprengt ut et nett av tunneler. Foran hver tunnelmunning pekte kanoner utover havet (som nå er tatt inn for restaurering). De vel 100 artilleristene som bemannet fortet, tilhørte den tyske hærs kystartelleri og var underlagt Artellerigruppen Vanse som hadde hovedkvarter på Lista. De øvrige batteriene i gruppen var Hidra, Varnes, Marka, Nordberg og Loshavn.

Landskapet her er typisk for denne delen av kysten,- en blanding av svaberg og kvasse bergpartier langs sjøkanten, bratte bakker, knauser og hauger med tynt gress, lyng og småskog som klynger seg til. Måkeskrik, frisk bris inn fra havet, bølger som skvulper mot steinene. Men også dager med ville stormkast og veldige bølger.

Velkommen til Hausvik. Hygg deg i et vakkert landskap, nyt utsikten over havet, prøv fiskelykken, eller studer de mange krigsminnene.

Husk at du må se deg for, det kan være glatte fjell og de fleste ruinene er uten sikring.


  • Last Updated:
  • Source: Lister Reiseliv
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with TripAdvisor
Your Recently Viewed Pages