Skip to main content
Unknown Component
civid: 585ab4be0ee567748fbeab4d
name: plugins_common_social_share (widget)
Lyngdal

Hausvikodden Fort

Festningsanlegg fra andre verdenskrig med kanonstillinger, fangehytte, tunnellganger og skyttergraver. Også fint turområde og muligheter for fiske fra land.

Under den 2. Verdenskrig  bygget Tyskland ut et enormt system av festningsanlegg som strakte seg fra Kirkenes i nord til Pyreneene i sør. Ikke minst kom denne utbyggingen til å prege vårt eget land. Våren 1945 fantes det omkring 280 fort langs Norges kyst som skulle hindre allierte skip og landgangssoldater å nærme seg.

Hausvikodden er et slikt anlegg. Dette kystfortet var typisk for okkupantenes mange festningsanlegg. Her ved munningen av Rosfjord, ble det bygget brakker, bunkers og løpeganger. Det ble sprengt ut et nett av tunneler. Foran hver tunnelmunning pekte kanoner utover havet (som nå er tatt inn for restaurering). De vel 100 artilleristene som bemannet fortet, tilhørte den tyske hærs kystartelleri og var underlagt Artellerigruppen Vanse som hadde hovedkvarter på Lista. De øvrige batteriene i gruppen var Hidra, Varnes, Marka, Nordberg og Loshavn.

Landskapet her er typisk for denne delen av kysten,- en blanding av svaberg og kvasse bergpartier langs sjøkanten, bratte bakker, knauser og hauger med tynt gress, lyng og småskog som klynger seg til. Måkeskrik, frisk bris inn fra havet, bølger som skvulper mot steinene. Men også dager med ville stormkast og veldige bølger.

Velkommen til Hausvik. Hygg deg i et vakkert landskap, nyt utsikten over havet, prøv fiskelykken, eller studer de mange krigsminnene.

Husk at du må se deg for, det kan være glatte fjell og de fleste ruinene er uten sikring.

Kilde: Lister Reiseliv

0

Hausvikodden Fort

Sider du nylig har besøkt