VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Southern Norway Agder KVINESDAL

Knaben gruvemuseum og besøksgruve

  • Knaben, Kvinesdal
  • +47 97140020
  •  /  km From You
Overview

Knaben gruvemuseum og besøksgruve er innredet i det gamle administrasjonsbygget på Knaben. Det viser Knabens gruve- og krigshistorie. Spør guiden hvorfor både Hitler og Churchill var interessert i Knaben under 2. verdenskrig!

Knaben, lengst nord i Kvinesdal på grensen til høyfjellet, er bygget opp på gruvevirksomhet. Knaben er blitt kalt "Nordens Klondyke". Fra før 1900 til 1973 ble det tatt ut store mengder molybden fra fjellene her.

Molybden brukes som tilsetning for å gjøre stål sterkt, spesielt våpenstål. Under 2. verdenskrig var molybden svært viktig for rustningsindustrien. Tyskerne bygget store festningsanlegg rundt Knaben. I 1943 ble gruvene to ganger angrepet av allierte bombefly.

Det gamle administrasjonsbygget fra Knaben Molybdengruver benyttes i dag som museum og viser Knabens gruve- og krigshistorie. Andre etasje i museet er innredet slik det var da direktøren i sin tid bodde her.

De gamle arbeiderboligene ble etter hvert solgt ut til private og brukes i dag som fritidsboliger. I tillegg har det på Knaben blitt lagt ut nye hyttefelt.

Det er organiserte gruveturer om sommeren. Bli med på en middels lang rundtur som avsluttes i tårnet på Knaben. Husk varme klær.

Knaben er blitt et meget populært fritidsområde - sommer og vinter. Du finner merkede stier i området, blant annet til flere av de gamle gruvene ute i heia. Vinterstid er Knaben et godt område for skiutfart. Turløyper kjøres opp, og like nedenfor gruvebyen finnes et alpinsenter med koselig varmestue.

Annen informasjon
Grupper og skoleklasser utenom sesongen etter avtale med rektor Jan Rob (97140020) på Knaben Leirskole.

Eventuelt kan guider kontaktes direkte. Se knaben.no.


  • Last Updated:
  • Source: Lister Reiseliv
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with TripAdvisor
Your Recently Viewed Pages