Skip to main content
Unknown Component
civid: 585ab4be0ee567748fbeab4d
name: plugins_common_social_share (widget)

Kvinesdal

Knaben gruvemuseum

Knaben gruvemuseum er innredet i det gamle administrasjonsbygget på Knaben. Det viser Knabens gruve- og krigshistorie. Spør guiden hvorfor både Hitler og Churchill var interessert i Knaben under 2. verdenskrig!

Knaben, lengst nord i Kvinesdal på grensen til høyfjellet, er bygget opp på gruvevirksomhet. Knaben er blitt kalt "Nordens Klondyke". Fra før 1900 til 73 ble det tatt ut store mengder molybden fra fjellene her.

Molybden brukes som tilsetning for å gjøre stål sterkt, spesielt våpenstål. Under 2. verdenskrig var molybden svært viktig for rustningsindustrien. Tyskerne bygget store festningsanlegg rundt Knaben. I 1943 ble gruvene to ganger angrepet av allierte bombefly.

Det gamle administrasjonsbygget fra Knaben Molybdengruver benyttes i dag som museum og viser Knabens gruve- og krigshistorie. Andre etasje i museet er innredet slik det var da direktøren i sin tid bodde her.

De gamle arbeiderboligene ble etter hvert solgt ut til private og brukes i dag som fritidsboliger. I tillegg har det på Knaben blitt lagt ut nye hyttefelt.

Knaben er blitt et meget populært fritidsområde - sommer og vinter. Du finner merkede stier i området, blant annet til flere av de gamle gruvene ute i heia. Vinterstid er Knaben et godt område for skiutfart. Turløyper kjøres opp, og like nedenfor gruvebyen finnes et alpinsenter med koselig varmestue.

Knaben Gruvemuseum er åpent helger i sommerferien og det er guidede turer i besøksgruva hver søndag kl. 13.00
Grupper og skoleklasser utenom sesongenkan avtale guidede turer og besøk i museet. Ta kontakt med leder av Knabens Venner Ivar Krågeland på tlf: 930 92 841.

Bli med på en middels lang rundtur som avsluttes i tårnet på Knaben. Husk varme klær.

Last updated: 03/26/2024

Source: Lister Reiseliv

Knaben gruvemuseum

Sider du nylig har besøkt