Dynamic Variation:
Norway Now
Choose Language
This social element is not currently supported on the China site. This warning will not show on the front end.
Search
Southern Norway Lister Lyngdal

Kvåsfossen

  • Kvås, Lyngdal
  •  /  km From You
Overview

Kvåsfossen er en av Sørlandets største fosser med et majestetisk fall på 36 meter. I Kvåsfossen er det en rekke jettegryter som kan ses når det er lite vann i fossen.

Med sine trange løp, fosser og stryk, renner den vakre elva Lygna fra Lygnevannet i Hægebostad gjennom Lyngdalen til sitt utløp i Kvavikfjorden i Lyngdal.

Det varige vernede vassdraget har alltid vært en magnet for både store og små. Elva begynner for alvor å yre av liv når laksesesongen starter, og lever da bare delvis opp til sitt navn som fra «norrønt» betyr stille. Største laksen på Sørlandet i nyere tid ble tatt på flue i Lygna i august 2008 og veide 17,6 kg. Drømmen om storlaksen bidrar nok – sammen med innlandsfiske og småviltjakt – til tilstrekkelig spenning for dem som elsker jakt og friluftsliv. En stor attraksjon i Lygna er Kvåsfossen, med fritt fall på hele 36 meter.

Kvåsfossen og sagnet om trollet Kvåsfossen har i alle tider vært et landemerke. Den enorme «Kvåssteinen» som danner fundament for dagens bro, er et skue i seg selv. Med første øyekast ser det ut som den kan velte overende når som helst, men her har den hvilt støtt i tusener av år.

Sagnet forteller om at det var et troll som la steinen midt i elva i Kvåsfossen. Dette var for å stenge for laksen. Etter å ha prøvd seg flere kilometer lenger nede i elva, på Vegge, så klarte trollet å få på plass steinen i Kvåsfossen. Man må anta at dette trollet var svært glad i laks. Så siden det nå har blitt bygget laksetrapp i tunnel rundt fossen, som laksen kan benytte for å komme seg videre i elva, ja så må vi nok også anta at vi kommer til å høre fra trollet med tiden.

Laksetrappa I Juni 2014 ble laksetrappa forbi Kvåsfossen ferdigstilt. Trappa går i tunnel inne i fjellet, som ligger i en bue rundt selve fossen. Laksetrappa er 220 meter lang, har 46 kulper og en stigning på ca 20 meter. Stigningen varierer fra ca 35-50 cm pr kulp.

Ganske spektakulært blir det å kunne se laksen gjennom en glassvegg i tunellen. Med skrekkblandet fryd kan man også stå og se inn i juvet og virkelig føle den mektige fossen på kroppen

Naturopplevelse og besøkssenter Kvåsfossen Naturopplevelse er en attraktiv turistattraksjon i regionen. Norges nasjonalfugl: Fossekallen hekker ved fossen og er ofte å se der. Turstier som er godt merket er det flere av område. Toppturer til Morsfjell eller Ørnefjell blir belønnet med spektakulær utsikt. Fossefall, juvet, elva og turområdet skal sammen med informasjon om laksetrappa og laksefiske stå i fokus når alt står ferdig sommeren 2016.   


  • Last Updated:
  • Source: Lister Reiseliv
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad