Dynamic Variation:
Norway Now
Choose Language
This social element is not currently supported on the China site. This warning will not show on the front end.
Search
Southern Norway Lister Farsund

Langhuset på Lista

  • Østhasselstrand, Vanse, Farsund
  •  /  km From You
Overview

The Longhouse på Lista i Farsund er for deg som ønsker å bo vegg i vegg med kuene og sandsvalene.

I The Longhouse på Lista i Farsund bor du vegg i vegg med kuene og sandsvalene. På andre siden av de store panoramavinduene åpner det seg en enestående utsikt til Nordsjøen og Norges største konsentrasjon av fuglearter. Å bo i denne arkitektperlen er en opplevelse. Ny form og funksjon har vokset frem i et tradisjonelt langhus og gjør dette stedet til en unik retreat for fuglespottere, surfere, kitere og naturelskende familier og grupper.

Langhuset i Østhasselstrand er som navnet bygger på, oppkalt etter og inspirert frem av det typiske Lista- og jærhuset man finner flere steder i regionen og som kan spores 2000 år tilbake i tid. De eldste bygningene stammer fra bronsealderen og varierer i lengde med 20-30 meter og en bredde på 8-9 meter. Konstruksjonen bestod av stolper som var plassert i par sentrert i bygningens lengderetning. Konstruksjonen har likhetstrekk med Grindverk og den regionale variasjonen Stegeverk.

På Sør-og Vestlandet ble husene i tillegg noen ganger bygget med lave steinmurer. Langhuset er ofte inndelt i en boligdel og en del for husdyr. Varmen fra husdyrene hjalp til som oppvarming gjennom kalde vintre og man sparte materialer ved å bygge de to funksjonene sammen. Langhuset var tilpasset stedets lokalklimatiske forhold.

I Norge er det jernaldergarden Ullanhaug utenfor Stavanger som er den mest kjente. På Lista er det på Penne man finner det mest karakteristiske langhuset fra nyere tid (1800-tallet).


  • Last Updated:
  • Source: Lister Reiseliv
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad