Skip to main content
Unknown Component
civid: 585ab4be0ee567748fbeab4d
name: plugins_common_social_share (widget)

Kvinesdal

Salmeli Gård

Lengst nord i Kvinesdal, på grensen til høyfjellet ca 550 m.o.h. ligger gården Salmeli. Gårdens historie går tilbake til 1300-tallet.

Lengst nord i Kvinesdal, på grensen til høyfjellet ca 550 m.o.h. ligger gården Salmeli. Gårdens historie går tilbake til 1300-tallet, kanskje enda lengre. Som så mange andre marginale gårder i utkanten av bygdene ble også Salmeli fraflyttet omkring 1350 i forbindelse med Svartedauen - den fryktelige pestsykdommen som herjet Europa på denne tiden. I 1647 finner vi igjen gården nevnt, med 2 bruk i drift.

Salmeli er en typisk heiegård hvor innmarka er liten. Næringsgrunnlaget var de store heiestrekningene. For til dyra ble i hovedsak hentet fra myrer og uslåtter i heia. Her var også godt beite til dyra. I tillegg var jakt og fiske viktige element i driftsgrunnlaget.

Det er fire bruk på gården. Bygningene på Salmeli representerer et mangfold fra flere tidsperioder. Eldst er et uthus, fra ca 1700. Gården er nå fraflytta, men omkring 1900 bodde det i dette området 63 mennesker.

I 1994 ble Salmeli valgt ut som et av 104 verdifulle kulturlandskap i Norge. Dette ble starten på et omfattende rehabliterings-arbeide i område. Kulturlandskapet og bygningsmassen tas vare på. Husene benyttes av eierne som feriested.

Salmeli har en levedyktig bestand av solblomsten (arnica montana). Denne gamle medisinplanten står på listen over utrydningstruede planter i Norge. Blomsten krever spesielle vekstviklår og på Salmeli legges det til rette for at planten skal trives og formere seg.

Salmeli er et godt utgangspunkt for fotturer i Sirdal- og Setesdalsheiene.

I dag driftes gården av Tørresen - Salmeli gardsdrift.

Kyr med kalv og sauer med lam beiter på Rødberg og Gjedeland om våren, før hele drifta blir flyttet til Salmeli. Sau og lam går innover heiene mot Sirdal, og kyrne beiter på inn og utmark rundt Salmeli og østover mot Solholm og Knabenes.

Vinterstid beiter sauene på holmer i skjærgården i Lindesnes. Og kyrne går fritt inn og ut av fjøset hjemme i Hovan.

Hele gardsdrifta er tilpasset for å skjøtte og restaurere utvalgte naturtyper og kulturlandskap. Dette innebærer å videreføre den gamle opprinnelige driftsmåten, restaurere og tilbakeføre gjengrodd kulturmark, og gjøre dette tilgjengelig for allmennheten. Samt revitaliserte lokal kulturell kunnskap.

De sverger til Gammelnorsk spælsau og Vestlandsk fjordfe. Dette er gamle og bevaringsverdige husdyrraser som er hardfør, atletiske og nøysomme. Drifta med sau er kun beitefóret mens vi gir innhøstet gress til kyrne om vinteren.

Last updated: 10/02/2023

Source: Lister Reiseliv

Salmeli Gård

Sider du nylig har besøkt