Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Southern Norway Lister Kvinesdal

Salmeli Gård

  • Salmeli, Kvinesdal
  •  /  km From You
Overview

Lengst nord i Kvinesdal, på grensen til høyfjellet ca 550 m.o.h. ligger gården Salmeli. Gårdens historie går tilbake til 1300-tallet.

Lengst nord i Kvinesdal, på grensen til høyfjellet ca 550 m.o.h. ligger gården Salmeli. Gårdens historie går tilbake til 1300-tallet, kanskje enda lengre. Som så mange andre marginale gårder i utkanten av bygdene ble også Salmeli fraflyttet omkring 1350 i forbindelse med Svartedauen - den fryktelige pestsykdommen som herjet Europa på denne tiden. I 1647 finner vi igjen gården nevnt, med 2 bruk i drift.

Salmeli er en typisk heiegård hvor innmarka er liten. Næringsgrunnlaget var de store heiestrekningene. For til dyra ble i hovedsak hentet fra myrer og uslåtter i heia. Her var også godt beite til dyra. I tillegg var jakt og fiske viktige element i driftsgrunnlaget.

Det er fire bruk på gården. Bygningene på Salmeli representerer et mangfold fra flere tidsperioder. Eldst er et uthus, fra ca 1700. Gården er nå fraflytta, men omkring 1900 bodde det i dette området 63 mennesker.

I 1994 ble salmeli valgt ut som et av 104 verdifulle kulturlandskap i Norge. Dette ble starten på et omfattende rehabliterings-arbeide i område. Kulturlandskapet og bygningsmassen tas vare på. Husene benyttes av eierne som feriested.

Salmeli har en levedyktig bestand av solblomsten (arnica montana). Denne gamle medisinplanten står på listen over utrydningstruede planter i Norge. Blomsten krever spesielle vekstviklår og på Salmeli legges det til rette for at planten skal trives og formere seg.

Salmeli er et godt utgangspunkt for fotturer i Sirdal- og Setesdalsheiene.


  • Last Updated:
  • Source: Lister Reiseliv
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad