Dynamic Variation:
Norway Now
Choose Language
This social element is not currently supported on the China site. This warning will not show on the front end.
Search
Southern Norway Lister Hægebostad

Snartemosverdet/Bautaparken

  • Snartemo, Hægebostad
  • +47 38349100
  •  /  km From You
Overview
Details

Snartemosverdet er en del av funnene fra gården Snartemo. Sverdet er fra folkevandringstiden og ble funnet høsten 1933 av Richard og Olav Kje llingland da de var i ferd med å bryte ny åkerjord

En stor steinhelle hadde et hulrom under, dette var en stasgrav fra tidlig på 500 tallet med et prydet sverd som senere ble kjent som Snartemosverdet.

Hele funnet inkluderte i tillegg til sverdet et komplett våpensett, et sølvbeslått glassbeger, bronsekjele og en gullring, en skålvekt av bronse, tre vektlodd av bly, sjeldne mønstrede tekstiler og bjørneklør. Funnet vakte internasjonal oppsikt i samtiden og er omtalt som «det vakreste folkevandringstids gravfunn det til denne dag er gravet frem av norsk jord».

Under den andre verdenskrigen prøvde tyske okkupasjonsmakter å få tak i sverdet, som på dette tidspunkt var gjemt sammen med andre nasjonale klenodier i et hvelv under det ordinære bankhvelvet til sparebanken på Fagernes.

Under planleggingen av utstillingen «Normannafolket» høsten 1941 i regi av Kultur- og folkeopplysningsdepartementet ba arrangørene Oldsaksamlingen om å få låne Snartemosverdet. Interessen låg antagelig i at et vevd hakekors prydet bandolæret som ble funnet sammen med sverdet. Dette ble ikke innvilget.

God parkering, informasjon om Snartemosverdet og Barnevandringsstien i parken. Kopi av Snartemosverdet i original størrelse kan man se i Tingvatn Fornminnepark og besøkssenter.


  • Last Updated:
  • Source: Lister Reiseliv

Planlegg reisen

Reiseinformasjon
  • Parkering
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad