Skip to main content
Unknown Component
civid: 585ab4be0ee567748fbeab4d
name: plugins_common_social_share (widget)

Farsund

The Longhouse at Lista overnatting

Book

The Longhouse på Lista i Farsund er for deg som ønsker å bo vegg i vegg med kuene og sandsvalene.

I Langhuset (The Longhouse) på Lista i Farsund bor du vegg i vegg med kuene og sandsvalene. På andre siden av de store panoramavinduene åpner det seg en enestående utsikt til Nordsjøen og Norges største konsentrasjon av fuglearter. Å bo i denne arkitektperlen er en opplevelse. Ny form og funksjon har vokset frem i et tradisjonelt langhus og gjør dette stedet til en unik retreat for fuglespottere, surfere, kitere og naturelskende familier og grupper.

Bo i en av de to leilighetene og våkn opp til de kraftige slagene fra Nordsjøen, den vakre naturen og lyset på Lista.

Langhuset i Østhasselstrand er som navnet bygger på, oppkalt etter og inspirert frem av det typiske Lista- og jærhuset man finner flere steder i regionen og som kan spores 2000 år tilbake i tid. De eldste bygningene stammer fra bronsealderen og varierer i lengde med 20-30 meter og en bredde på 8-9 meter. Konstruksjonen bestod av stolper som var plassert i par sentrert i bygningens lengderetning. Konstruksjonen har likhetstrekk med Grindverk og den regionale variasjonen Stegeverk.

På Sør-og Vestlandet ble husene i tillegg noen ganger bygget med lave steinmurer. Langhuset er ofte inndelt i en boligdel og en del for husdyr. Varmen fra husdyrene hjalp til som oppvarming gjennom kalde vintre og man sparte materialer ved å bygge de to funksjonene sammen. Langhuset var tilpasset stedets lokalklimatiske forhold.

I Norge er det jernaldergarden Ullanhaug utenfor Stavanger som er den mest kjente. På Lista er det på Penne man finner det mest karakteristiske langhuset fra nyere tid (1800-tallet).

Materialer og arkitektur
Langhuset er bygget med en høy andel tettvokst trevirke. Bygningen er diffusjonsåpen, som vil si at den puster og innehar et sunt inneklima. Isolasjonen er av komprimert trefiber, et materiale som har gode evner til å oppta, videretransportere og avgi fukt ut av vegger og tak. Denne egenskapen er viktig da temperaturer endres raskt i det nordiske klima, og dermed øker faren for kondensering.

De store glassene mot havet gir de besøkende en enorm vidvinkel over et raskt skiftende og til tider skremmende opprørt hav, flyktige trekkfugler og forbipasserende skipstrafikk langt der ute. Bygningen er en observasjonspost, men er ment å virke som en del av den visuelle karakteren til Østhasselstrand, med sine mange fiske- og jordbruksrelaterte bygninger, værbitte hud og grå bølgende tak.

Last updated: 03/26/2024

Source: Lister Reiseliv

The Longhouse at Lista overnatting

Book

Sider du nylig har besøkt