Skip to main content
Unknown Component
civid: 585ab4be0ee567748fbeab4d
name: plugins_common_social_share (widget)

Flekkefjord

TripAdvisor rating of 5

5

Tronåsen

Tronåsen var del av den Vestlandske Hovedvei og var "alle" bilisters skrekk.

Tronåsen var en vanskelig etappe under Rally Monte Carlo i 1931.

Lokale foreninger og veteranbilklubber i Rogaland og Vest-Agder arrangerer den dag i dag veteranbilløp her.

Veien over Tronåsen, på grensa mellom Rogaland og Vest-Agder, ble bygd som en del av Den Vestlandske hovedveg. Den sto ferdig i 1844. Tronåsen var den vanskeligste strekningen på Den Vestlandske Hovedvei. Veien ble bygd for hestetransport, men selv med lett vogn eller karjol var det tungt for hesten. Enda verre var det for dem som skulle dra tunge lass eller holde igjen på glatt føre.

Tronåsen var i sin tid alle bilisters skrekk. Når T-Fordene og datidens busser kravlet seg oppover kneikene, og enda mer når de slapp seg nedover bakken, satt både passasjerer og føreren temmelig skjelvne og kikket ut over det bratte landskapet. Et stadig tilbakevendende spørsmål var om bremsene ville holde. Enkelte bilister bandt en tretopp etter bilen for å bremse på farten i unnabakkene. De fleste bilene var tunge og hadde små motorer når bilalderen tok til. Mange måtte derfor rygge opp bakkene da de hadde lavere gir i revers. Ofte gikk motoren varm og det var ikke uvanlig at passasjerene i den første tiden måtte ut for å skyve. Bussene fikk også problemer med de skarpe svingene. Når de ikke kom rundt i en vending, men måtte rygge, ble det lagt stein bak hjulene for å sikre bussen.

Langs Den Vestlandske hovedvei er det bygd opp flere fine bruer. Mest vanlig var steinhvelvbruer, som vi har flere av i tilknytning til Tronåsen. Vi har to i Tronevik og en på Sira. Slike bruer ble tatt i bruk i Norge alt på 1600-tallet, og de har hatt en meget god bæreevne selv med stor biltrafikk. Bruene i dette området er fra ca. 1840.
Øst for Tronåsen finner man også en svært severdig hengebru. Det er Bakke bro, som ble bygd i 1844.

Veien ble avløst som hovedvei i 1945. Ferdsel i dag: Tronåsen er enveiskjørt fra Tronevik (Rogaland) med personbil og minibuss.

Det er anlagt rasteplass med informasjonstavler i Tronevik. Videre er det anlagt rasteplass på toppen av Tronåsen, hvor du kan nyte den overveldende utsikten ut over ut over Lundevannet.

Fra Sira kan man kjøre et stykke opp Tronåsen før veien blir enveiskjørt. Derfra er det mulig å spasere til toppen. Veien over tronåsen er sesong-åpen fra 1. mai til 1. september

Last updated: 05/31/2023

Source: Lister Reiseliv

Tronåsen

Sider du nylig har besøkt