Skip to main content
Unknown Component
civid: 585ab4be0ee567748fbeab4d
name: plugins_common_social_share (widget)

Kvinesdal

Lister Utvandrermuseum i Kvinesdal

Velkommen til Utvandrermuseet i Kvinesdal. Her er mye interessant stoff om utvandringen fra Lister regionen på 1800 tallet, og arbeids utvandringen til Brooklyn på 1950 tallet opp til 1970 tallet.

Kvinesdal kommune fikk i 1996 testamentert et hus med innbo i Prestegarden i Kvinesdal av Judih Østebø. Hun er datter til Anna Mydland, en kjent person innen handelsnæringen i Kvinesdal i 1930 og 40 årene.

I følge betingelser i testamentet skal huset brukes som et utvandrersenter/museum med bakgrunn i utvandrerhistorien mellom Kvinesdal og USA.

Viking Lodge - Sønner av Norge søkte i 2003 Kvinesdal kommune om å få disponere hele huset til oppretting av et utvandrermuseum. Søknaden ble godkjent og det ble inngått en drifts- og disposisjonsavtale med Viking Lodge.

Åpningstider:​​ 

Lørdag 1. juli inviterer vi til åpen dag og Utvandrerfestivalen vil da bli åpnet kl. 13:00 ved ordfører Per Sverre Kvinlaug.

Det blir underholdning og american pancakes serveres gratis til alle som tar turen til museumet denne dagen.

Dersom ordinær åpningstid ikke passer for deg/dere i sommer, ring og avtal tid på 416-11528, 957-91499.

Museets formål
Lister regionen består av følgende 6 kommunene som ligger lengst vest i Vest Agder: Flekkefjord, Sirdal, Kvinesdal, Farsund og Lyngdal. Alle disse kommunene har hatt stor utvandring til USA. Spesielt var det en sterk utvandring etter 2. verdenskrig og fremover til 1970 årene fra disse kommunene. Det ble derfor bestemt at museet skulle hete Lister Utvandrermuseum og ta vare på utvandrerhistorien fra disse 6 kommunene. Og målsettingen skulle være: 
- Informere om utvandrerhistorien fra Lister regionen fra ca.1850 til 1970 med mest vekt på perioden etter 2. verdenskrig til 1970.
- Samle inn og stille ut gjenstander, brev, fotos, dokumenter og annet aktuelt materiale som kan bidra til å kaste lys over hva denne utvandringen betydde for folk og samfunn.
- Ta vare på gjenstander og kunnskap fra denne perioden som en ellers kan risikere å miste i løpet av de nærmeste generasjoner.

Oppbygging av utstillingene. For at utstillingene skulle bli så oversiktlige og informative som mulig og for å gjøre det så interessant som mulig for publikum, ble det tatt det sikte på å bygge opp utstillingene omkring følgende hovedtema:

Generell informasjon om utvandringen. Når begynte den? Når sluttet den? Hvor mange utvandret fra Lister regionen? Hvor slo de seg ned? Hvilken betydning hadde utvandringen på denne regionen? Her er det brukt kortfattet skriftlig informasjon sammen med fotografier og avisartikler.

Reisen til Amerika. Hva måtte skaffes til veie av papirer og søknader før reisen kunne begynne? Hvilken reisemåte ble brukt? Hvordan ble utvandreren mottatt når han kom fram? Her er det brukt en del skriftlig informasjon sammen med fotografier, dokumenter og gjenstander som viser reiser med seilskip via passasjerskip til jumbojet. Her vises trunker, reisevesker, mat tiner med flatbrød, smør amber og spekeskinke for de første som reiste med seilskip. Informasjon og foto fra opphold på Ellis Island er også vist.

Utvandrere på arbeid. Hva var de mest vanlige arbeidsområdene for utvandreren?  Her blir det i tillegg til skriftlig informasjon brukt fotografier som viser farmarbeid, snekring, golvlegging, fiske og gullgraving. Verktøy, arbeidsklær og andre gjenstander stilles også ut.

Utvandrere på fritiden. Her går en inn i en leilighet og ser hvordan en vanlig leilighet i Brooklyn på 50-60 tallet kunne se ut.

Utvandrere på fest. Hva foretok utvandreren seg når han var fri? Her er det brukt skriftlig informasjon i tillegg til fotografier fra arrangement i klubber, lag og foreninger Det samme gjelder fra 17. mai parader og lignende. I tillegg er det utstilt festklær av forskjellig slag.

Utvandrere i krig. Hvor mange utvandrere deltok i de forskjellige krigene fra Borgerkrigen til Vietnamkrigen? Her brukes det også skriftlig informasjon og fotografier. I tillegg brukes diverse gjenstander som uniformer, våpen, tom hylser og andre typer militæreffekter.

Amerika pakker. Amerika pakkene, som ble sendt til slektninger i Norge da 2. verdenskrig var slutt, har festet seg i minnet hos mange. Pakker med klær, matvarer, sjokolade, tyggegummi og lignende kom til Norge i store mengder. En utstilling av slike gjenstander vises.

Målgrupper. Skoleelever på alle klassetrinn. Folk bosatt på Sørlandet. Norske og utenlandske turister.

Last updated: 08/09/2023

Source: Lister Reiseliv

Lister Utvandrermuseum i Kvinesdal

Sider du nylig har besøkt