Skip to main content
Unknown Component
civid: 585ac4c5c539df76cdbfe573
name: plugins_common_social_share (widget)

Valle

2-dagerstur fra Øyuvsbu til Gaukhei

Turen fra Øyuvsbu til Gaukhei er en todagers tur inkludert overnatting på Gaukhei. Turen passer for voksne, barn og ungdom som er vant til å gå langt. 

Øyuvsbu til Gaukhei har en effektiv gangtid på ca. 7 timer. Overnatt på Gaukhei og gå samme vei tilbake neste dag.

Adkomst: Kjør Suleskarvegen til Ivlungsvatn og parker på parkeringsplassen ca. 20 minutters gange fra Øyuvsbu. Øyuvsbu er ei selvbetjent DNT-hytte med plass til 40 personer. Her kan du også overnatte. 

Fra Øyuvsbu går løypa rett sør i forholdsvis myrlendt område langs Øyuvsvatn og videre til Sandvatn. Går du i august er det ikke usannsynlig at du finner molter her i skråningene.  Ved Sandvatn møter du løypa som kommer fra Håheller. Omtrent en kilometer etter Sandvatn krysses Sandvassåni. Ved mye vannføring kan den være litt vanskelig, men kan da lettere krysses omkring 100 meter lenger oppe i åna.

Midtveis mellom Øyuvsbu og Gaukhei kommer du til Vidalege. Her bodde sauegjeteren Magnor Tjåland hver sommer helt til år 2000. Han hadde tilsyn med flere tusen sau og var over 70 år da han siste gang lå og gjette på Vidalege. Her er det ikke ved å få tak i og Magnor fyrte derfor med torv. Du kan ennå se merker etter torveskjær enkelte steder i området. 

Etter Vidalege går løypa i en lang stigning til høyeste punkt. Senere krysses Låghellerdalen og stien går videre opp til Småtjønnheii. Herfra er et flott rundskue før det går bratt ned til Småtjønndalen.  I vannene i Småtjønndalen er det godt med fisk og det samme er tilfellet i Søtevatn. 

Siste etappe før du kommer til Gaukhei går løypa langs Søtevassbekken. 

Gaukhei turisthytte står i en snau bakke på nordsiden av Store Gaukheivatnet med godt utsyn over vannet mot Skarveknuten.

Gaukhei er betjent fra ca. 10. juli til 18. august. Totalt 42 sengeplasser fordelt på de tilhørende byggene. Utenom sommersesongen er det selvbetjent tilbud i sikringsbua «Normannsbu» (14 sengeplasser), sovehuset (6 sengeplasser), og førerbua for hund og eier (3 sengeplasser). Hovedhytta (19 sengeplasser) fungerer da som utleiehytte for grupper.

Utstyr Gaukhei

Hytta har det du trenger av utstyr for matlaging, som fullt kjøkkenutstyr og dekketøy. I tillegg vil du kunne kjøpe et godt utvalg av mat på proviantrommet. Det er ikke strøm på hytta, men gass, vedfyring og stearinlys som lyskilde til bruk i oppholdsrom (NB! Ikke soverom). Utenom betjentperioden ordner gjestene selv med matlaging, vannhenting, oppvask, vask av gulv og ellers rydding av hytta inne og ute. I betjentperioden kan man ikke tilberede egen mat. Ei heller nyte medbrakt alkoholholdig drikke i skjenkeområdet. Det er dyner og puter i alle senger, men lakenpose eller sovepose skal alltid brukes ved overnatting. Oppslag med hytteregler og priser finner du på hytta.

Høydeforskjell: Øyuvsbu 933 m.o.h, Gaukhei 840 m.o.h og høyeste punkt i løypa én kilometer sørøst for Vidalega ca. 1040 m.o.h.  Den krysser Låghellerdalen ca 930 m.o.h og går deretter opp til i overkant av 1000 m.o.h.

Last updated: 02/18/2024

Source: Setesdal

2-dagerstur fra Øyuvsbu til Gaukhei

Sider du nylig har besøkt