Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Southern Norway Arendal Tvedestrand

Næs Jernverksmuseum

  • Jacob Aalls vei 10, Tvedestrand
  • +47 37160500
  •  /  km From You
Overview
Details

Jernverksmuseet i Tvedestrand var i drift til 1959. Det meste er fortsatt i den stand det var da produksjonen ble innstilt. Aust-Agders Tusenårssted!

Næs jernverksmuseum ligger ved Storelva i Holt, en del av Tvedestrand kommune, bare en kort avstikker fra E18. Dette er det eneste av de gamle jernverksstedene i Norge der store deler av produksjonsbygningene og utstyret er bevart.

Viktigst er masovnen, stangjernshammeren, digelstålverket og det mekaniske verkstedet (med historiske utstillinger i begge etasjer). Driften ved Storelva har røtter tilbake til 1665, og fordi verket var i drift helt til 1959, er mye bevart slik det sto da produksjonen ble innstilt. Dette gir en unik mulighet til å oppleve hvordan virksomheten ved et jernverk var organisert, hvordan folk levde og arbeidet på verkene, og hvordan jern og stål ble framstilt i gamle dager.

Museet har også en egen lekeplass for de yngste og aktivitetstilbud for barn hele juli og helger ellers. Omvisningene er barnevennlige og det er også mulighet for å oppleve en smed i arbeid.

Alle omvisninger starter med en introduksjonsfilm som forteller om jernproduksjon i gamle dager, med spesiell vekt på virksomheten ved Næs jernverk.

Deretter får de besøkende en omvisning på verksområdet og i produksjonsbygningene, hvor omviserne forteller om hvordan arbeidet foregikk, og demonstrerer den gjenoppbygde blåsemaskinen. Museet har også en ovnsutstilling og en historisk utstilling med modeller og bilder fra livet på jernverket.

I tillegg til vanlige omvisninger har jernverksmuseet mange arrangementer og aktiviteter i sesongen; deriblant vandringer i parken og kulturlandskapet, utstillinger, familiesøndager, smedtreff, seminarer og gruveturer.

Jacob Aall er den mest kjente av jernverkets eiere. Han bodde på Storegård fra 1799 til han døde i 1844, og gjorde seg bemerket blant annet som politiker, medlem av Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814, skribent, og aktiv og framsynt industrimann. Det var i hans og kona Lovise Andreas tid på verket at den romantiske parken Lunden ble etablert. Denne er i dag en del av museet.

Museet har nasjonalt forskningsansvar for jernverkshistorie i Norge, og i 2014 ble forskningsprosjektet om Jacob Aall med egen biografi og skriftserie med ni utgivelser som resultat.

Solberg gruve er ei jerngruve som ligger ca 1,5 km fra Jernverksmuseet (merket med skilt fra Fiansvingen). Gruva var i drift fra 1700-tallet og ble nedlagt i 1860-årene. Gruva leverte jernmalm til masovnen på Næs og er ca 150m dyp. Omvisninger i Solberg gruve torsdag til søndag i juli.

Museet ble i tillegg valgt som Aust-Agders tusenårssted, og en vandring i kulturlandskapet langs Storelva, i parken og på Golfbanen gir et godt inntrykk av dette historiske området.

Omvisning begynner hver hele time f.o.m. kl. 11.00 t.o.m. kl. 16.00. Åpent hver dag fra midten av mai til slutten av august og søndager i september.

 

Forvaltergården - Tvedestrand Museum er sommeren 2019 åpen fra 29. juni til og med 18. august. Museet er åpent hver dag i sesongen fra kl. 11.00 - 16.00. Fri entré. Museet ligger i Hovedgata 76.
 

 


  • Last Updated:
  • Source: Arendal Turistkontor

Overnatting

Hotellfasiliteter
  • Konferansefaciliteter

Planlegg reisen

Reiseinformasjon
  • Parkering

Opening hours

2. sep. 2019 – 30. sep. 2019
sø. 11:00–16:00
See All
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad